Wat is een molton

Wat is een molton?

Het gaat niet alleen om 'een molton', maar ook om molton. Dat slaat namelijk terug op een verwerkingstechniek van basisstoffen. Er bestaat een werkwoord 'moltoneren', dat staat voor een techniek die zorgt dat stof geruwd wordt. Katoen en polyester bijvoorbeeld. In feite is (een) molton niet meer dan een hoeslaken dat een speciale behandeling heeft ondergaan. Dat verklaart direct waarom je ook zo vaak de verwijzing ‘molton hoeslaken’ hoort.

Maar wat is dan het verschil tussen een molton en een hoeslaken?

Het verschil tussen een molton en een hoeslaken zit ‘m enkel in hoe de stof aanvoelt en de eigenschappen ervan. Dat houdt ook in dat er een verschil kan zijn in absorptievermogen én welk percentage van het opgenomen vocht weer verdampt. Een molton is geruwder, dus minder glad en soepel, vaak wat dikker en lekker zacht. Een fijne ondergrond dus. Een hoeslaken is eerder luchtiger, zodat het ademt, gladder voelt en soepeler om het matras glijdt. Een hoeslaken voelt veelal ook prettiger aan tegen je huid en dan een molton.

Ga hier naar 1 + 1 Gratis actie

Waarom zou ik een molton kopen?

De zachte structuur van de stof die het dankzij de behandeling heeft gekregen voelt lekker zacht aan. Dit komt de nachtrust weer ten goede. Een ander voordeel van molton is dat deze meer vocht opneemt dan een gewoon hoeslaken. De absorberende werking van molton zorgt ervoor dat uw matras optimale bescherming geniet. Moltons zijn niet waterdicht en daarom dus niet te gebruiken als een onderlegger.

Kun je op molton slapen?

Het is geen enkel probleem om op de molton stof te slapen. Het voelt enkel anders aan dan gewone hoeslakens. Maar als je merkt dat je het juist fijner vindt aanvoelen, dan kun je overwegen om het hoeslaken en je molton hoeslaken om te draaien. Dat is niet volgens het boekje en het betekent ook dat dan je molton de eerste vochtklappen opvangt. Op het moment dat je molton minder ventilerend is dan het gewone hoeslaken, kun je toch het beste eerst het molton hoeslaken en als laatste het gewone hoeslaken om je matras doen.

Hoe vaak moet je een molton wassen?

Een molton wassen doe je voor goede hygiëne, juist omdat het zoveel vloeistoffen absorbeert. Urine, bloed of andere zaken trekken er immers in, zodat dit juist niet met je matras gebeurt. Wil je het écht goed doen, dan is (minimaal) wekelijks een molton wassen op 60 graden Celsius het beste. Dit doodt huisstofmijt en de meeste bacteriën. Wil je het wel goed doen, maar is wekelijk net te veel gevraagd, dan kun je elke twee weken je molton wassen.

Waarom heb ik een molton nodig?

Wanneer je geen molton om je matras doet, zal de halve liter vocht die je ‘s nachts verliest gedeeltelijk of grotendeels in je matras trekken. De kwaliteit van je matras zal zonder molton sneller afnemen. Veel mensen gebruiken over hun molton ook nog een gewoon hoeslaken met als voordeel dat je je molton minder vaak hoeft te verschonen. Dankzij de elastiek rondom blijft je molton altijd goed om je matras zitten.

Waar wordt een molton voor gebruikt?

Naast moltons voor matrassen hebben we ook molton kussenslopen. De moltons zijn leverbaar in verschillende materialen en afmetingen. Om huisstofmijt te voorkomen wordt aanbevolen om uw moltons regelmatig te wassen.

Wasvoorschriften molton

Voor het eerste gebruik moet u de molton wassen. Dit om te voorkomen dat zich kleine bolletjes stof ontwikkelen. De temperatuur waarop molton gewassen mag worden is 40 tot 60 graden Celsius. Daarnaast is het aan te raden om een vloeibaar wasmiddel te gebruiken zonder bleekmiddel. In principe mag je een molton hoeslaken.

  • Op 40 graden wassen, anti kreukprogramma
  • Niet bleken
  • Niet chemisch reinigen
  • Warm strijken (Polyestermix, wol)
  • Gewone reiniging
  • Kort centrifugeren

Andere toepassingen van molton

Ook in de horeca maakt men geregeld gebruik van molton. Hoe dan, zul je je afvragen? In een hotelbed? Nee, het is misschien nog wel dichterbij op dit moment dan je denkt. Het wordt namelijk gebruikt op tafels. Het zorgt er voor dat een tafellaken beter blijft liggen. Het tafellinnen zal daarnaast ook minder snel slijten.

Moltonneren werkt brandvertragend en is daarom bruikbaar als:

  • Brandwerende decoratiestof voor beursstands, evenementen en winkels
  • Brandvertragende stof voor podia(theaters, concerten)
  • Verduisteringsdoek(o.a. voor fotostudio of als raamafdekking
  • Geluid- of echodemping(met zware molton)

Bij DekbedDiscounter kun je terecht voor de beste kwaliteit molton hoeslakens. Wil je dus nu online een molton kopen? Bekijk dan nu ons gehele aanbod.

Relevante en gerelateerde producten

Nu je weet wat een molton is, wil je die misschien meteen kopen. Uiteraard zijn er nog meer relevante en aanverwante producten die je mogelijk nog nodig hebt. Alles slijt en als beddengoed niet zo in je straat past, verslonst het misschien sneller.

Bekijk eens de volgende opties:

Katoenen moltons

Molton voor extra hoog matras 

Molton voor topper matras 

Molton kussensloop 

Kussenslopen 

Ook het lezen waard

Als je het interessant vond om ‘Wat is een molton?’ te lezen, is het goed mogelijk dat een of meerdere van onderstaande artikelen ook bruikbaar leesvoer voor je is.

EHBO: gele vlekken uit een matras verwijderen 

Waarom niet een hoeslaken zonder molton gebruiken? 

Wat is een hoeslaken?

Waarom een topper c.q. topdekmatras?