Uitstekende service

Goede prijs/kwaliteit verhouding

Snelle levering

5 Stappen voor een ultiem koele slaapkamer

16 May 2022

‘Maart roert zijn staart’ en ‘April doet wat ‘ie wil’ zijn bekende gezegdes, over het grillige weer in Nederland. Wat ons betreft kunnen we daar inmiddels best iets als ‘Mei gooit er wat graden bij’ aan toevoegen. Deze week lopen de temperaturen op richting de 30°C. Dat gebeurt vaak in mei en dan moet de echte zomer nog komen. In Nederland weet je het nooit, het kan in no time omschakelen. Hoe kun je je nou voorbereiden op (plotselinge) warmte? Wat warmte vaak het meest aantast, is onze slaap en dat is juist zo bepalend voor je humeur, focus en klappen op kunnen vangen. Met welk totaalplaatje kun jij je wapenen om een ultiem koele slaapkamer te creëren?

De verzameling van boosdoeners

Dat het warm wordt in huis en op slaapkamers, is een makkelijk vastgesteld feit. Om te bepalen hoe je erin slaagt in een ultiem koele slaapkamer lekker te slapen, is weten wat de boosdoeners zijn het begin van het antwoord. De zon, buitenmuren en mate van isolatie zijn belangrijke basisfactoren. zon op huis Kamers waar de zon de hele middag op staat worden natuurlijk veel warmer dan kamers aan de kant waar de zon opkomt. De warmte van de zon trekt vervolgens in de buitenmuur en blijft lang hangen. Een goed geisoleerd huis houdt zonnewarmte langer tegen. Het nadeel is echter dat als de warmte eenmnaal binnen is (bij aanhoudende hitte onvermijdelijk), deze ook langer vast wordt gehouden. Wat in de winter je voordeel is met een goed geïsoleerd huis, is tijdens zomerhitte een nadeel. Een andere boosdoener kan je bed of beddengoed zijn.

Ultiem koele slaapkamer: Het Totaalplan

Wat is, met bovenstaande informatie, dus een logisch en aannemelijk goed totaalplan? Beginnen bij het begin en per bepalende factor zoveel mogelijk optimaliseren.

1. Zonwering: de warmte tegenhouden

Als het even kan, is de eerste en belangrijkste stap om de zon/warmte zo lang mogelijk buiten de slaapkamer te houden. Dit lukt het beste met een combinatie van rolluiken en zonwerende c.q. verduisterende gordijnen. Een zonnescherm in plaats van rolluiken kan natuurlijk ook, al werken rolluiken doorgaans effectiever. Dit is een stap die financieel en praktisch haalbaar moet zijn. rolluiken Juist als buitenzonwering niet haalbaar is, kunnen verduisterende gordijnen nog het verschil maken. Bovendien niet alleen handig tegen de zon en diens warmte, maar ook om in de avond en ochtend gewoon een donkere kamer te hebben.

2. Ventilatie: de warmte weg krijgen

Als er eenmaal warmte in je slaapkamer zit, wil je daarvan zoveel mogelijk zo snel mogelijk weer weg hebben in je strijd voor een ultiem koele slaapkamer. Zolang avond- of nachttemperaturen dit toelaten, werkt dit het snelst door alle slaapkamerramen open te zetten. Doe dit alleen zodra het buiten koeler is geworden dan binnen. Je voelt door even een arm naar buiten te steken snel genoeg of ventileren wel of geen zin heeft. Wil je het zeker weten, gebruiken dan ene thermometer. Ventileren via ramen doe je met klem bij grote voorkeur enkel inclusief horren, zodat je geen overlast krijgt van muggen en meer. Mocht dat niet lukken, dan helpen onderstaande andere stappen je nog steeds om jouw ultiem koele slaapkamer en goede nachtrust te bereiken.

3. Mobiele airco: de warmte managen

Is de warmte binnen eenmaal too much, dan is je ware life saver een mobiele airco: deze laat de temperatuur in je slaapkamer tot wel tien graden dalen! airco Het werkt hetzelfde als je thermostaat in de winter doet, maar dan omgekeerd. Er zijn verschillende mogelijkheden en let vooral op de juiste capaciteit: check voor hoeveel vierkante meter de mobiele airco effectief is. Tt 22, 42 of zelfs 75 m2, bijvoorbeeld. Neem vooral ook een mobiele airco met timerfunctie: zo kun je zorgen dat deze al begonnen is vóór je naar bed gaat en op tijd weer stopt om het niet zelfs te koud te krijgen tijdens het slapen. Lees ook: Veelgestelde vragen over mobiele airco gebruiken

Natuurlijk zijn ventilatoren en aircoolers ook verkoelend. Die helpen warmte beter te verdragen, zoals deze populaire 6 liter aircooler of een turbo torenventilator. Het is echter stukken minder effectief dan mobiele airco.

4. Het bed: ventilerend dus luchtig

De basisitems waar je op ligt moeten goed ventileren om niet broeierig te zijn. Het is toch zonde om een ultieme koele slaapkamer te bereiken, om vervolgens in een bed te gaan liggen dat warmte bevorderend is voor jouw lichaam. Het beste is dus om een matras (en topper, bij een boxspring) te hebben dat luchtig is of zo luchtig mogelijk. Wees niet te bang voor de winter: het is makkelijker om in de winter met hulpmiddelen te zorgen dat je het gewoon warm genoeg hebt, dan omgekeerd een warm bed koel te krijgen. Deze matrassen en toppers met koudschuim zijn luchtig en verkoelend. Als je voor de juiste ondersteuning een matrassoort nodig die vrij warm is (met latex, bijvoorbeeld), ga dan in ieder geval voor zo verkoelend mogelijk beddengoed.

koel beddengoed

5. Het beddengoed: absorberend en ventilerend

Een 100% katoenen molton en een verkoelend hoeslaken van katoen of bijvoorbeeld linnen zijn een must tijdens warmte. Ga voor een dekbedovertrek van percale katoen. Dan helpt de goede mix van absorptie, verdamping en ventilatie om koel te slapen. Verder slaap je optimaal met het zomerdeel van een 4-seizoeken dekbed met een vulling van 100% ganzendons met een tijk van percale katoen. Extra tip: leg je beddengoed voor het slapengaan een tijdje in de vriezer of leg icepacks in je bed, om zo gemakkelijker in slaap te vallen.

Extra: anti muggen maatregelen

Ergens nogal voor de hand liggend, maar toch ter herinnering om goed te slapen: zorg voor anti muggen maatregelen. Horren zijn dus de nummer 1 tip, zeker als combinatie met bovenstaand punt 2. Een klamboe is de op één na beste tip, om überhaupt niet ‘bezoemd’ en geprikt te kunnen worden. Het middel DEET is preventief anti muggen spul voor op de huid.

Lees ook: Wat te doen tegen muggen in de slaapkamer? 5 Tips die werken

Kees
Kan ik je helpen?