Kees
Kan ik je helpen?
- X
Kees
Kees is verbonden!
Hey! Ik ben Kees, waar kan ik je vandaag mee helpen?
Ik krijg de meeste vragen over de volgende onderwerpen, maar stel me gerust elke vraag die je hebt.
Aan het laden...
aan het laden
Uitstekende service
Goede prijs/kwaliteit verhouding
Snelle levering
Selecteer een categorie.

Wat te doen tegen muggen in de slaapkamer? 5 tips die werken

20 September 2018

Hoe kun je muggen bestrijden en wat doe je tegen muggen in de slaapkamer? Het is een van de meestgestelde vragen tijdens de zomermaanden, al kun je tegenwoordig in de lente en herfst al gemakkelijk met een mug te maken krijgen. De gemiddelde temperaturen liggenhoger. Wil je liever geen middel tegen muggen gebruiken en wil je ze in plaats van bestrijden liever verjagen of helemaal buiten de deur houden? Een klamboes vormt een uitstekend beschermingsmiddel, daarnaast kun je muggen vangen om ze te doden of in ieder geval de weg naar buiten te wijzen.

Laatst geüpdatet op: 11 mei 2022.

Lees ook: Alles wat je moet weten over de tijgermug in Nederland.

Klamboe kopen?

Wat te doen tegen muggen in de slaapkamer? 5 tips die werken

Over wat helpt om muggen te bestrijden zijn we het lang niet allemaal eens, waardoor we als het gevolg daarvan veel last hebben van muggen in de slaapkamer. Wist je bijvoorbeeld dat de bekende citronella-kaars volgens experts helemaal niet zo anti muggen uitwerking heeft en het ook niet uitmaakt om het licht aan te laten in de kamer? De citronella-geur van de kaars verjaagt inderdaad muggen, maar zo'n kaars kan enkel muggen bestrijden binnen een cirkel van 1 meter rondom de kaars. De rest van de ruimte wordt onvoldoende voorzien van de geur, waardoor muggen daar vrolijk in het rond vliegen. Ze doen dat overigens niet naar het licht, zoals vliegen dat wel doen. In plaats daarvan ruiken de muggen de aanwezigheid van mensen. Dat we denken dat ze op het licht afkomen heeft te maken met twee redenen. Ten eerste zien we daar vliegjes op afkomen en verwarren we die met muggen. Ten tweede hebben we vaak licht aan in de ruimtes waarin we zelf aanwezig zijn. De mug reageert niet op het licht of de warmte, maar ruikt wel onze aanwezigheid. Het lijkt daardoor of de mug op het licht in plaats van specifiek op ons afkomt.

Klamboe kopen?

Muggen bestrijden: houd ze buiten de slaapkamer

Op de vraag ‘wat te doen tegen muggen?’ is het beste antwoord: houd ze buiten deur. Zolang de muggen niet binnen zijn zijn een muggenvanger, anti muggen middelen en dergelijke niet nodig. Ook hoef je dan geen muggne te bestrijden of verjagen. Een van de meest effectieve anti muggen producten zijn horren voor ramen en deuren, zodat ze niet zomaar naar binnen kunnen vliegen. Er is niets zo vervelend als muggen in de slaapkamer, want ze steken juist 's nachts.
Door de muggen buiten de slaapkamer te houden hoef je ‘s nachts geen muggen te vangen en hoef je bovendien niet na te denken over wat er helpt tegen muggen. Het klinkt wellicht als een open deur, maar het is de moeite waard om op zoek te gaan naar mogelijkheden om de muggen buiten te houden. Houd slaapkamerdeuren overdag dus dicht en in de avond ook zoveel mogelijk aaneengesloten. Horren gaan immers ook wel eens open of er onstaan kleine gaatjes. Er zijn altijd muggen die toch hun weg naar binnen vinden. Des te beter je ze buiten houdt, des te minder herstellende anti muggen gedoe je hebt.

Hoe ben je een effectieve muggenvanger?

Zit er toch een mug in de slaapkamer en wil je die vangen? Je kunt muggen bestrijden door het licht uit te doen, totdat ze actief worden. Vervolgens doe je snel het licht aan. Een mug zal zich een weg banen naar een plaats om stil te gaan zitten. Dat is veelal op het plafond of op de muur. Afhankelijk van het type behang en het aantal spullen dat je in de kamer hebt staan kun je de mug gemakkelijk zien zitten. Wind kunnen ze niet tegen, dus even rondzwaaien met een handdoek kan hun verstopplek verraden, doordat ze dan weer moeten gaan vliegen. Sla je vaak mis? Gebruik eens een glas om snel over ze heen te zetten en schuif er een stuk papier voor. Of gebruik een handdoek om hard te kunnen slaan met een groter oppervlak. Een ander anti muggen product is natuurlijk een elektrische vliegenmepper. Muggen bestrijden met een citronella-lucht, een polsbandje of een hoge pieptoon heeft volgens experts in ieder geval geen zin. Er bestaat geen enkel bewijs dat muggen niet tegen een bepaalde toonhoogte zouden kunnen, de kaars beschermt maar in ongeveer een cirkel van een meter en een polsbandje heeft zelfs slechts een paar centimeter effect. Muggen bestrijden in de slaapkamer? Je kunt ze vangen of direct doden, het is de enige manier om er vanaf te komen en daarna toch ontspannen in slaap te kunnen vallen.

Geen goede muggenvanger gebleken?

Indien je toch en anti muggen middel wil gebruiken, kun je denken aan een klamboe, een bedtent of een middel zoals DEET dat je op de huid kunt smeren. Met DEET zorg je ervoor dat de huid een onaantrekkelijke laag krijgt voor muggen, waardoor ze niet op je komen zitten. Dat neemt echter niet weg dat de muggen zo af en toe nog wel rond je hoofd zullen zoemen. Om dat ook te voorkomen kun je gebruik maken van een klamboe. De muggen kunnen dan niet dichtbij komen. Je hoort ze niet vliegen en ze kunnen je niet steken. Het zijn de beste anti muggen tips indien je er niet in slaagt om ze buiten de deur of slaapkamer te houden.

Gestoken door een mug, wat nu?

Toch gestoken door een mug? In de meeste gevallen is er gelukkig niets aan de hand. Muggen prikken om bloed op te kunnen zuigen. Ze hebben dat bloed nodig om hun eitjes uit te kunnen broeden, vandaar dat het alleen de vrouwtjes zijn die ons steken. Om het bloed dat de muggen op te zuigen te laten stollen, injecteren ze een bepaalde stof in ons lichaam. Dit stofje zorgt er helaas voor dat er een muggenbult ontstaat en dat je daar behoorlijk jeuk aan kunt krijgen. Het is niets om je zorgen over te maken.

De laatste tijd duiken er echter steeds meer tijgermuggen op in Nederland. Het is een Aziatische mug die bekend staat om het zwart met wit gestreepte lijfje .De mug is iets kleiner dan een normale mug. Deze mug kan diverse virussen bij zich dragen, al is dat in ons land niet heel snel het geval. Hoe weet je of je bent gestoken door een tijgermug? Bij dit type muggenbult ontstaat vaak een hele schijf rondom het bultje. Ben je te grazen genomen door een tijgermug? Houd in de gaten of je binnen 5 dagen last krijgt van koorts, braken, bloedingen in bijvoorbeeld de neus en mond en veel spierpijn of kramp. Het is dan verstandig om contact op te nemen met een dokter, net als wanneer je twijfelt na een muggenbult. Ook kun je het beste het NVWA contacteren om melding te doen.

Ontspannen in slaap vallen

De muggenjacht en anti muggen handelingen succesvol afgerond en klaar om ontspannen in slaap te vallen? Met een mooi dekbedovertrek en bijvoorbeeld een katoenen hoeslaken van Dekbed Discounter zorg je ervoor dat het daar in ieder geval niet aan zal liggen! Daarnaast hebben wij verschillende klamboes om jou te beschermen tegen de muggen.

TerugMaak nu je bestelling compleet

Dit zijn onze populairste producten van dit moment. Standaard scherp geprijsd & altijd handig om mee te pakken.

Plaid Teddy Rib

Plaid Teddy Rib

59,99

9,99

Luxe Klamboe - Rechthoek

Luxe Klamboe - Rechthoek

29,99

9,99

Ultra Soft Traagschuim Hoofdkussen - 40 x 60 cm

Ultra Soft Traagschuim Hoofdkussen - 40 x 60 cm

49,99

14,99

Maak een keuze