Kees
Kan ik je helpen?
- X
Kees
Kees is verbonden!
Hey! Ik ben Kees, waar kan ik je vandaag mee helpen?
Ik krijg de meeste vragen over de volgende onderwerpen, maar stel me gerust elke vraag die je hebt.
Aan het laden...
aan het laden
Uitstekende service
Goede prijs/kwaliteit verhouding
Snelle levering
Selecteer een categorie.

Dit wil je allemaal weten over een elektrische deken

22 December 2022

Je bent de kou zat, je wil jezelf of gezinsleden/huisgenoten niet meer zien bibberen, je wil extra warmte in bed, kortom: je overweegt sterk een elektrische deken. Meer weten erover helpt natuurlijk bij de afweging én uiteindelijke aankoop. Zoek niet verder, dit blogartikel vertelt je via de meest gestelde vragen en extra informatie precies wat je wil en moet weten over een elektrische deken.

Is een elektrische deken veilig?

First, things first: is een elektrische deken veilig om te gebruiken? Ja, zeker binnen de EU kun je hier van op aan. Zoals voor veel artikelen gelden ook hiervoor in ons land strenge regels en certificaten rondom veiligheidseisen.

Wat kost een elektrische deken aan stroom?

Stroomkosten elektrische deken
Het stroomverbruik van een elektrische deken is laag, dus wat een elektrische deken aan stroom kost, is ook relatief weinig. Ondanks de huidige hoge energieprijzen per kWh is het echter nog erg goed te doen. Bovendien momenteel vele maken beter dan meer/langer gasverbruik.

Reken je mee? Een elektrische deken verbruikt zo’n 60-70 watt.
• Dat is gemiddeld 0,065 kWh.
• We pakken een gemiddelde prijs van €0,85 per kWh.
• Gebruik elektrische deken per dag/avond: 3 uur
• Totale gebruiksduur: 4 wintermaanden.
Prijs per dag: 0,065 x 3 = 0,195 kWh x €0,85 = €0,17.
Prijs per maand: €0,17 x 30 = €5,10
Prijs per jaar: €5,10 x 4 = €20,40

Dat valt mee, al is dat voor iedereen anders.

Let wel: bovenstaande zijn uitgangspunten, misschien gebruik je het deken minder vaak en minder lang. Bovendien kan het zijn dat je door gebruik van het elektrische deken de kachel uit kunt laten in een bepaalde ruimte.

Let op: de prijs per kWh fluctueert anno nu als je geen vaste energietarieven hebt.

Hoe een elektrische deken gebruiken

Je zou denken: simpel, gewoon over je heen leggen. Er zijn echter twee soorten: een boven- en onderdeken. Die laatste hebben wij in ons assortiment en is bedoeld voor in bed, op je matras. Zo kun je het bed voorverwarmen of je kunt zo gewenst nog boven op het elektrische deken gaan liggen als je gaat slapen. Als het een bovendeken betreft, leg je het inderdaad als een deken op je/over je heen. Dit type is voor gebruik op de bank, een stoel e.d.

Elektrische deken en zwangerschap

Elektrische deken en zwangerschap
Gebruik tijdens een zwangerschap enkel een elektrische deken als voorverwarmer, zonder er zelf mee in aanraking te komen. Een onderzoek van de Amerikaanse universiteit Yale wees uit dat een elektrische deken een verhoogde kans geeft op een miskraam.

Elektrische deken opbergen: losjes oprollen

Is de kou voorbij en gaan we de zonnige lente tegemoet? Berg een elektrische deken op door deze losjes op de rollen, ga niet vouwen. Dit leidt een stuk sneller tot draadbreuk en dat verkort de levensduur. Je kunt een elastiek of touw om de rol heen doen, zodat deze in opgerolde positie blijft en compact weggezet of weggelegd kan worden.

Hoe een elektrische deken wassen?

Zolang het product een afkoppelbaar snoer heeft, is deze te wassen. Volg hiervoor natuurlijk nauwkeurig de bijgeleverde wasinstructies op. Zo weet je zeker dat het elektrische deken goed functioneel blijft.
Elektrische deken wassen

Wanneer een elektrische deken vervangen?

Check elke winter op zichtbare slijtage. Is dit te hevig geworden, vervang het warmtedeken dan direct. Merk je dat het product minder goed functioneert dan voorheen? Vervanging is in dat geval beter en nodig. Gemiddeld is de levensduur 6 jaar, dus bereikt je elektrische deken die ‘leeftijd’, ga ook dan voor een nieuwe.

Nadelen elektrische deken

• Meer kans op zweten en oververhitting als je het deken tijdens het slapen laat liggen.
• Niet aan te raden in combinatie met huisdieren op de bank of in bed
• Kans op oververhitting, zeker bij bepaalde medische aandoeningen en baby’s/jonge kinderen. Laat een elektrisch deken in die gevallen nóóit liggen tijdens het slapen.
• Elektromagnetische velden die de slaap mógelijk kunnen verstoren bij gevoeligheid hiervoor.
• Op een koud- en traagschuim matras kan het gebruik van een elektrische deken de ondersteuning negatief beïnvloeden.

We zullen niet zeggen dat je nu álles weet wat er te weten valt over (het gebruik van) een elektrische deken, maar je kunt er nu met een stuk meer wijsheid een aanschaffen. Van brrr naar broeien, zullen we maar zeggen.

TerugMaak nu je bestelling compleet

Dit zijn onze populairste producten van dit moment. Standaard scherp geprijsd & altijd handig om mee te pakken.

Luxe Verkoelend Dekbed - All Season

Luxe Verkoelend Dekbed - All Season

29,99

Hoofdkussen - All Year

Hoofdkussen - All Year

7,99

Luxe Klamboe - Rechthoek

Luxe Klamboe - Rechthoek

9,99

Maak een keuze