Kees
Kan ik je helpen?
- X
Kees
Kees is verbonden!
Hey! Ik ben Kees, waar kan ik je vandaag mee helpen?
Ik krijg de meeste vragen over de volgende onderwerpen, maar stel me gerust elke vraag die je hebt.
Aan het laden...
aan het laden
Uitstekende service
Goede prijs/kwaliteit verhouding
Snelle levering
Selecteer een categorie.

Veelgestelde vragen over mobiele airco gebruiken

06 May 2022

Er is een hoop te weten over mobiele airco (en aanverwante producten als aircoolers) dus de doordenkers onder ons beseffen dat er dan ook een hoop niét te weten is over airco. We zijn immers geen van allen volkomen alwetend, dus je kennis over airco gebruiken zou zonder dat dit vreemd is best wat tekort kunnen schieten. In dit artikel beantwoorden we daarom veelgestelde en hopelijk vooral voor jou er nog onbeantwoorde vragen over airco gebruiken. Dit is dus gericht op het gebruik van mobiele airco en niet van geïnstalleerde vaste airco units in huis of kantoorpanden en dergelijke.

Veelgestelde vragen/voorjou onbeantwoorde vragen over het gebruik van mobiele airco:

Welk resultaat heeft mobiele airco gebruiken?

Door een mobiele airco te gebruiken verlaag je de daadwerkelijke temperatuur in een ruimte; deze kan tot wel 10 graden Celsius omlaag. Handig weetje: dit is meteen een verschil met een aircooler: die verlaagt enkel de gevoelstemperatuur. Bij een mobiele airco kun je met de meeste uitvoeringen je gewenste kamertemperatuur instellen. De mobiele airco blijft dan zijn werk doen totdat deze temperatuur bereikt is. Het resultaat van mobiele airco gebruiken is dus hetzelfde als wat je in de winter met je thermostaat doet, maar dan omgekeerd.

Hoe lang kun je mobiele airco gebruiken?

Heel simpel gezegd maakt dit niets uit, zolang je een moderne mobiele airco hebt en het juiste onderhoud pleegt met de juiste frequentie. Deze genoemde dingen hebben namelijk invloed op de luchtvochtigheid en -zuiverheid in de ruimte. Als deze zaken verstoord raken, is langdurig een mobiele airco gebruiken uiteraard niet aan te raden (zie de vraag 'Is mobiele airco gebruiken ongezond?'). Daarnaast hangt er vanwege stroomverbruik natuurlijk een kostenplaatje aan mobiele airco gebruiken. Ook met die factor moet je naar eigen inzicht rekening houden.

Welk verschil is er tussen een aircooler en mobiele airco gebruiken?

Er zit een verschil in werking tussen een aircooler en mobiele airco en in wat het apparaat teweegbrengt. Een aircooler heeft enkel een paar ventilatiestanden en maakt gebruik van koud water om verkoelende lucht de ruimte in te brengen. Mobiele airco gebruikt koelvloeistof in combinatie met een warmtepomp, waarbij warme lucht uit een ruimte onttrokken en vervangen wordt door koele lucht. Een ander verschil is de invloed op de luchtvochtigheid. Een aircooler heeft meer én een positievere invloed op de luchtvochtigheid dan een mobiele airco gebruiken.
daling temperatuur

Mobiele airco zonder slang gebruiken of met?

Het is allebei mogelijk, mobiele airco zonder slang gebruiken werkt echter minder effectief. Bovendien is met afvoerslang minder (snel) extra ventilatie nodig dan bij mobiele airco gebruiken zonder slang. Ook hoef je niet om de zoveel tijd een condensbakje te legen. Bij een mobiele airco zonder slang moet dit wel.

Kun je mobiele airco de hele nacht gebruiken?

Hierbij geldt hetzelfde als bij de vraag hoe lang je mobiele airco kunt gebruiken: het is voor de meesten geen probleem om een mobiele airco een hele nacht te gebruiken, mits dit kostentechnisch acceptabel is voor je en het apparaat onderhoud geniet (condensbak, schoonmaak, filters vervangen, e.d.). Overigens krijgen de meeste mensen het te koud wanneer de airco een hele nacht aanstaat. Het werkt meestal prettiger om een mobiele airco te gebruiken met timerfunctie, zoals een smart airconditioner. Programmeer het dan zo, dat deze minimaal een half uur voor het slapen gaan start en ongeveer twee uur nadat je normaliter in slaap valt, uitschakelt.
's nachts airco

Wat kost mobiele airco gebruiken?

Dit antwoord was vóór 2022 heel anders dan momenteel. Een mobiele airco gebruiken kostte namelijk niet schrikbarend veel. Ongeveer 8 uur per dag kwam bijvoorbeeld uit op ongeveer €2 én 24 uur airco aan laten staan op grofweg €10. Door de huidige energieprijzen is dit echter totaal anders. Het verschilt uiteraard ook welke prijs je momenteel per kWh betaalt en welke energieklasse je mobiele airco heeft. Je kunt dus het beste het verbruik achterhalen via het informatieboekje/de verpakking, via internet of de fabrikant en wat je momenteel per kWh betaalt.

Is mobiele airco gebruiken ongezond?

Nee, mits het een moderne mobiele airco unit betreft en deze regelmatig onderhouden wordt, is mobiele airco gebruiken niet ongezond. Sterker nog, mobiele airco heeft over het algemeen een positieve invloed op bijvoorbeeld hooikoortsklachten, omdat dankzij filters pollen en ander vuil worden tegengehouden. De lucht wordt dus juist schoner en dit verbetert de luchtkwaliteit. Zodra echter door slecht onderhoud bacteriën en schimmels vrijspel krijgen en wanneer de luchtvochtigheid totaal uit balans raakt, kunnen er wel klachten ontstaan. Denk aan droge ogen, keelirritatie, hoesten. Bacteriën en schimmels kunnen eventueel serieuzere gezondheidsklachten veroorzaken, hoewel die kans niet enorm groot is in ons klimaat.

Kun je mobiele airco gebruiken om te verwarmen?

Ja, je kunt mobiele airco gebruiken om te verwarmen als het een moderne/recente unit betreft. Dit maakt de aanschaf interessanter, omdat je er ook in de winter nuttig gebruik van kunt maken, in plaats van enkel een korte periode per jaar.

Kun je mobiele airco gebruiken als ontvochtiger?

Ja, dit is mogelijk, maar let er dan wel op dat dit bij de productinformatie vermeld staat. Lang niet alle mobiele airco’s werken namelijk ook als luchtontvochtiger. Als dit je hoofddoel is, kun je beter gaan voor een aircooler.
ontvochtigen

In welke mate verkort vaak airco gebruiken de levensduur ervan?

De invloed van het gebruik op de levensduur is best aanzienlijk. Met een kwalitatieve mobiele airco unit kun je bij goed onderhoud en af en toe gebruik enkel tijdens de grootste hitte rekenen op een levensduur van 15-20 jaar. Gebruik je de mobiele airco ook In de winter dan zal dit eerder tussen de 10 en 15 jaar liggen. Maak je langdurig meerdere keren per week gebruik ervan, denk dan aan 5 tot 10 jaar (dit zijn gemiddelden en schattingen waaraan geen feiten verbonden kunnen worden).

Is mobiele airco gebruiken gevaarlijk?

Statistisch gezien is het antwoord op deze vraag nee. Enkel in sporadische gevallen, zoals bij een productiefout, is er door grotere kans op kortsluiting bijvoorbeeld brandgevaar. Deze dingen worden echter vaak redelijk bijtijds ontdekt en de betreffende variant/serienummers worden dan teruggeroepen.

Wat kost het om een mobiele airco aan te schaffen?

Een mobiele airco unit kun je vanaf ongeveer €200 aanschaffen, maar dat zal geen hoogvlieger zijn. Denk eerder aan €350-600.

TerugMaak nu je bestelling compleet

Dit zijn onze populairste producten van dit moment. Standaard scherp geprijsd & altijd handig om mee te pakken.

Luxe Verkoelend Dekbed - All Season

Luxe Verkoelend Dekbed - All Season

29,99

Luxe Klamboe - Rechthoek

Luxe Klamboe - Rechthoek

9,99

Maak een keuze