Energie besparen met infrarood verwarming

De energieprijzen rijzen de pan uit, daarom zijn wij op zoek gegaan naar een nieuwe en voordelige manier van verwarmen.
Met een zeer complete range van infraroodverwarming hebben we de oplossing gevonden. Hiermee bespaar je flink op je stookkosten!

De panelen werken op stralingswarmte, wat betekent dat de warmte direct wordt overgebracht. Zo gaat er minder warmte verloren en hoef je minder te stoken om dezelfde warmte op te wekken. Bekijk hieronder snel het aanbod!

 
Welk paneel heb ik nodig?

Om je te helpen met het juiste infrarood paneel te kiezen, zetten we het even op een rijtje:

- Slim Infrarood Paneel 350 watt: Ideaal voor zeer plaatselijk verwarmen, bijvoorbeeld naast je bureau.

- Slim Infrarood Paneel 700 watt: Ideaal voor middelgrote ruimtes of bijvoorbeeld naast je fauteuil of bank.

- Slim Infrarood Paneel 1000 watt: Geschikt voor het direct verwarmen van een complete ruimte, bijvoorbeeld de woonkamer.

- Slim Infrarood Paneel Plafond 1000 watt:
Hiermee verwarm je effectief een complete ruimte.

- Slim Infrarood Paneel Spiegel 600 watt: Stijlvolle combinatie van een spiegel en infrarood verwarming voor in de badkamer of hal

- Slim Infrarood Paneel Spiegel 800 watt:
Stijlvolle combinatie van een spiegel en infrarood verwarming voor in de badkamer of hal

De Slimme Infrarood Panelen van Dekbed Discounter zijn voorzien van wifi, zodat je alles kunt monitoren en op specifieke tijdstippen of momenten kunt aansturen. Bovendien krijg je bij de panelen het juiste bevestigingsmateriaal en pootjes, zodat je het paneel altijd naar jouw wens kan plaatsen.

Hoe werkt infrarood verwarming?

Hoe werkt infrarood verwarming nou ‘wetenschappelijk gezien’? Je kunt het niet waarnemen met je ogen, zonnestralen weer wel. De onzichtbare infraroodstralen worden uitgezonden en komen op objecten terecht. Dat is de essentie van infrarood verwarming: het verwarmt ‘massa’, niet de lucht in de betreffende ruimte. Bij infrarood verwarming vibreren er allerlei moleculen door de energie in de straling en dit zorgt ervoor dat objecten opwarmen – deze stralen dit vervolgens weer af naar omliggende massa en zo geeft niet alleen de oorspronkelijke stralingsbron warmte af, maar elke inmiddels opgewarmd element. Denk aan muren, de vloer, tafel, het plafond en ook de mensen in die ruimte. Je ziet de stralen dus niet, maar voelt ze wel via warmte.

  • Samengevat: infrarood verwarming heeft als het ware een sneeuwbaleffect: massa wordt warm, die massa gaat ook weer warmte afstralen naar andere objecten/personen en die blijft nog hangen nádat de warmtebron al is uitgeschakeld. Verlies van warmte vindt bovendien nauwelijks plaats.

Waarom is infrarood verwarming energiebesparend?

Conventionele kachels en convectiepanelen hebben een veel minder efficiënt proces dan infrarood verwarming: de lucht wordt warm gemaakt, stijgt dan op, koelt daar af en daalt dus weer. Vervolgens wordt die gedaalde, koude lucht opnieuw verwarmd en dat als eindeloos cirkeltje door. Je houdt dus altijd een koude luchtstroom onder in een ruimte, precies waar mens en dier lopen en zitten. Bovendien verlies je snel warmte, doordat deze van de warme lucht komt. Stroomt er warme lucht weg (en dit is onvermijdelijk) via een geopend raam, deur of door slecht isolatie, dan raak je dus direct warmte kwijt.

  • Kortom: behalve verlies van de juist even daarvoor verwarmde lucht, stroomt er weer extra koude lucht naar binnen. Het conventionele systeem werkt dus regelmatig dubbel zo hard en daarmee overduidelijk inefficiënt.

Kosten en wattage

Er is niet één pasklaar antwoord op de vraag wat infrarood verwarming kost. Dat wordt namelijk beïnvloed door:

  • De kwaliteit van een paneel
  • De wattage van een paneel
  • Of het gaat om bijverwarming of hoofdverwarming
  • De specifieke omstandigheden in een ruimte/huis
  • De actuele energieprijs per kWh.
  • Wel of geen slimme infrarood verwarming

Hoe meer wattage en hoe luxer het paneel, hoe duurder. Hoe hoger de wattage, hoe meer vierkante meters er mee verwarmd kunnen worden. In de basis kun je er van uitgaan dat je met 1000 watt een ruimte van gemiddeld 15 m² kunt verwarmen.

Infrarood verwarming badkamer, woonkamer en meer

Je kunt infrarood verwarming toepassen waar je maar wil. In de badkamer, woonkamer, keuken, entreehal, slaapkamers, als je wil zelfs in de garage en kelder. De plaatsing van je infrarood verwarming maakt hierbij ook verschil, want; hoe centraler, hoe beter. Panelen via plafondmontage verwarmen effectiever dan vanaf een wand, omdat de stralen vanaf een plafond naar beneden toe meer bereik hebben (denk aan (dik) 5 meter vanaf een plafond en tot zo’n 3 meter vanaf een wand).

Wil je effectief een hele ruimte/kamer verwarmen? Gebruik dan infrarood verwarming plafond gemonteerd. Deze plaatsing kies je ook als je je huidige conventionele verwarmingssysteem wil gaan vervangen door infrarood verwarming. Wanneer het plafond hoger is dan drie meter, raden we met klem aan meer advies in te winnen bij een specialist. Gaat het vooral om plaatselijk bijverwarmen, bijvoorbeeld naast de eettafel, bij de zithoek of een werkplek, dan kies je voor infrarood verwarming via wandmontage.