Welke stoffen beddengoed zijn er?

De stoffen voor beddengoed vergelijken, om daar een goede keuze uit te maken? Je bestelt online eenvoudig een hoeslaken in bijvoorbeeld katoen of jersey, net als in microvezel en een van de meer bijzondere materialen. Wat dacht je bijvoorbeeld van satijn of flanel, zoals ze daar in de luxe hotels gebruik van maken?

Bekijk alle hoeslakens

Welke stoffen zijn er?

Wij zetten de belangrijkste stoffen voor je beddengoed graag voor je op een rij:

  • Badstof
    Een lekker warme stof voor het hoeslaken, zodat je het ook op de koudste dagen tijdens de winter niet koud zal hebben. Een combinatie van polyester en katoen. Het polyester zorgt voor een goede rekbaarheid van de stof. Die maakt het eenvoudig om het bed op te maken, omdat je het hoeslaken eenvoudig over de hoeken van het matras kunt trekken. Houd er rekening mee dat deze stof in het voorjaar en de zomer gemakkelijk te warm kan worden. Het polyester zorgt voor een minder open structuur dan katoen alleen, waardoor de verkoelende werking beperkt is.
  • Jersey
    Net als badstof een rekbaar materiaal, maar in dit geval niet door de toevoeging van polyester. Het is eigenlijk geen materiaal, want het gaat om de manier waarop dit is geproduceerd. Jersey kun je omschrijven als ‘gebreid katoen’. Er is sprake van een unieke manier van breien, die gebruik maakt van lussen in de stof. Daardoor ontstaat de rek en elasticiteit, waarmee je het gemakkelijker op kunt maken. Tip: dubbel jersey wordt gebreid met een dubbele draad. Het effect is hetzelfde, maar dan sterker dan bij enkel jersey. Daardoor is het hoeslaken dikker.
  • Flanel
    Flanel is een afgeleide van katoen en combineert een aantal fijne eigenschappen. Het is een stof die nog goed ademt, terwijl het tegelijkertijd een uitstekende keuze is voor iedereen die het snel koud heeft in bed. Met een hoeslaken van flanel kies je voor de luxe uitstraling van een mooi hotel, een aangename warmte en bovendien een zacht fluwelen laagje op het materiaal. Dat komt door het ruwen van het katoen, waardoor er een laagje ontstaat dat lijkt op het gebruik van dons.
  • Satijn
    Een hoeslaken van satijn bestaat eigenlijk niet, omdat er altijd sprake is van katoen-satijn. In de volksmond hebben we het toch gewoon over een satijnen hoeslaken, waarmee je kiest voor een luxe manier van weven van het katoen. Dat betekent dat het materiaal goed vocht absorbeert en uitstekend ventileert. Het unieke van de bewerking is dat de bovenste inslagdraden los blijven liggen, waardoor er een mooie glans ontstaat. Om je bed op te maken zoals in de mooiste luxe hotels.
  • Katoen
    Het meest populaire materiaal voor een hoeslaken en de basis voor veel andere materialen en wevingen. Katoen combineert een aantal heel prettige eigenschappen, waardoor het niet vreemd is dat veel mensen daar gek op zijn. Het materiaal ademt en is heel zacht. Daardoor ontstaat er een verkoelende werking in bed. Voorkom dat je het tijdens het voorjaar en de zomer te warm krijgt, met een materiaal dat uitkomst biedt als je ’s nachts veel zweet. Tip: kies je voor percale-katoen? Dat is hetzelfde materiaal, maar dan dichter op elkaar geweven. Dat betekent een extra zacht materiaal voor je hoeslaken, dat tegelijkertijd zeer stevig en sterk is.
  • Velours
    Velours voor je hoeslaken is fluweelzacht en daarmee een favoriete keuze van veel mensen. Die zachtheid is ook niet zo vreemd, want velours is eigenlijk het Franse woord voor ‘fluweel’. Het gaat om 80% katoen met de prettige eigenschappen daarvan, gecombineerd met 20% polyamide. Dat materiaal is sterk en bovendien rekbaar. Het maakt het gemakkelijker om het bed op te maken. Het materiaal ventileert goed en zit duurzaam in elkaar, zodat je een investering doet in de toekomst.
  • Microvezel
    Een microvezel hoeslaken kopen? Een goedkope keuze en bovendien prettig als je last hebt van allergieën. Het is een kunstmatig materiaal, waardoor de prijs daarvoor lager ligt dan die voor het natuurlijke katoen. Houd er wel rekening mee dat het materiaal een gesloten structuur heeft, in plaats van het open karakter van katoen. Daardoor ademt de stof niet en wordt het in bed sneller warm. Wel een goede keuze als je last hebt van allergieën, omdat de gesloten structuur geen stof aantrekt en je minder last hebt van huisstofmijt.
  • Anti-allergie
    De anti-allergie hoeslakens zijn over het algemeen gemaakt van microvezel in combinatie met polyester. Een keuze voor een gesloten structuur van de stof, waarmee je ervoor zorgt dat stof en huisstofmijt geen probleem zullen vormen. Die kunnen zich er niet in grote hoeveelheden in ophouden, zoals dat bij katoen en andere stoffen helaas wel het geval is. Houd er aan de andere kant rekening mee dat het anti-allergie hoeslaken door de gesloten structuur sneller warm wordt en je meer last kunt krijgen van zweten in bed.
  • Polyester
    Polyester is een kunstmatig materiaal, dat bijvoorbeeld een grote rekbaarheid biedt. Prettig, omdat je daarmee je bed een stuk gemakkelijker op kunt maken. Houd er aan de andere kant rekening mee dat de gesloten structuur hiervan de temperatuur in bed gemakkelijk op laat lopen. Je kunt er van gaan zweten in bed. Aan de andere kant is het een goede keuze als aanvulling op een natuurlijk materiaal en kan het helpen bij een anti-allergie hoeslaken.

Welke stof past bij mij?

Wil je nagaan welke stof voor het hoeslaken goed bij jou past? Het is belangrijk om de eigenschappen van badstof, jersey, flanel, satijn en de andere materialen goed door te nemen. Op die manier krijg je direct een beeld bij de uitwerking van de stoffen op het bed dat je wilt opmaken. Heb je het snel warm of merk je juist dat je wel wat meer warmte kan gebruiken? Dat is een belangrijke eerste stap, om na te gaan welk materiaal er bij je past en waar je het best een keuze voor kan maken.

We helpen je er graag mee op weg, aan de hand van de beschrijving van de materialen. Houd er wel rekening mee dat katoen over het algemeen de basis vormt. Dat is bijvoorbeeld ook het geval bij velours, terwijl dat materiaal toch heel anders aan zal voelen. Echt andere stoffen zijn bijvoorbeeld microvezel en polyester. Je zorgt op die manier voor een anti-allergie hoeslaken, dankzij de gesloten structuur als bescherming tegen stof en huisstofmijt.

Als je wilt weten welke stof bij jou past voor het hoeslaken is het bovendien de moeite waard om thuis eens te kijken naar welk materiaal je nu gebruikt. En in de hotels te kijken welke materialen er op het bed liggen. Een nacht goed geslapen zonder te zweten en ontdek je dat het gaat om katoen? Op die manier ontdek je zelf welk materiaal jou het best ligt. Lees de informatie bij de verschillende materialen en maak een keuze op basis van jouw eigen ervaringen.

Tip: je kunt gedurende het jaar gebruik maken van meerdere fijne materialen voor jouw hoeslaken. Velours is lekker warm, net als badstof. Die stoffen zijn daardoor goed geschikt in de herfst en in de winter. Zodra het voorjaar of zomer wordt zoek je wellicht een verkoelend hoeslaken. Dan is katoen weer beter geschikt, desgewenst in flanel of satijn voor een bijzondere weving daarvan.

Wat is het verschil tussen de verschillende stoffen?

De verschillen tussen de diverse stoffen voor het hoeslaken hebben vaak te maken met de manier van bewerken. In de basis maak je vaak gebruik van katoen, soms in combinatie met een ander materiaal. Houd er rekening mee dat katoen het populairste materiaal is en dat het aan de basis staat van zowel badstof, jersey, flanel, satijn en velours. De uitzonderingen zijn wat dat betreft microvezel en polyester. Dat zijn andere materialen, bijvoorbeeld om een goedkoop hoeslaken of een anti-allergie hoeslaken te kunnen ontwikkelen.

Kies je voor een van de andere materialen? Dan vormt katoen de basis. Je maakt met badstof bijvoorbeeld gebruik van een combinatie met polyester. Voor jersey geldt dat niet, omdat het gaat om katoen dat op een andere manier geweven is. De manier van bewerken bepaalt voor een groot deel de eigenschappen van de stof, dus houd daar rekening mee als je een keuze wilt maken. Dat geldt ook voor flanel en satijn. Daarom hebben we het voor een hoeslaken ook vaak over katoen-flanel en katoen-satijn. Dat geeft duidelijker aan dat er sprake is van katoen, dat op een bepaalde manier bewerkt is om voor de unieke eigenschappen te kunnen zorgen.

Vergelijk zowel de verschillende manieren als de verschillende manieren van bewerken. Op die manier kun je een goede keuze maken voor een hoeslaken dat bij je past. Afgestemd op hoe warm jij het in bed hebt, hoe gemakkelijk je het bed op wil kunnen maken en hoe de uitstraling van het bed eruit moet zien. Met katoen kies je voor de meest verkoelende werking, terwijl jersey en badstof het gemakkelijker maken om je bed op te maken. Flanel en satijn hebben de mooiste uitstraling, zodat je aan de hand daarvan al een goede keuze kunt maken voor het hoeslaken dat jij wilt kopen.