Hoe vouw je een hoeslaken op?

Een hoeslaken opvouwen en benieuwd hoe je dat het best doet? Het opvouwen van een hoeslaken is een voor veel mensen lastig klusje, maar met onze handige tips zal het ook jou lukken.

Een hoeslaken vouwen lukt je in 7 stappen, bijvoorbeeld nadat je de stof uit de droger haalt. Gebruik je geen droger, maar een waslijn? Zorg er dan bij de zwaardere materialen zoals velours of dubbel jersey voor dat je de stof niet zomaar aan de lijn hangt. Droog in horizontale positie, waarmee je voorkomt dat de stof te veel uit zal rekken.

Bekijk alle hoeslakens

Hoeslaken opvouwen tips: 7 eenvoudige stappen

Je kunt het hoeslaken opvouwen in de volgende 7 stappen:

 1. Uitschudden
  Schud het hoeslaken dat je wilt vouwen goed uit. Nadat het uit de droger komt of na het drogen aan de lijn. Pak vervolgens twee van de hoeken vast, bij voorkeur in de lengte. 
 2. Hoeken op de naad
  Pak de linkerbovenhoek vast, precies op de naad. Pak ook de naad linksonder vast en breng de onderste punt naar de bovenste. Doe de punten goed in elkaar en herhaal dat met de rechterkant van et hoeslaken.
 3. Hoeken naar elkaar toe
  Vervolgens pak je de onderkant van het hoeslaken vast. Breng de beide hoeken naar elkaar toe en vouw vervolgens de linkerhoek over de rechterhoek heen.
 4. Hoeslaken neerleggen
  Leg het hoeslaken voor je neer. Op tafel, op bed of op de grond, mits die goed schoon is natuurlijk. Maak er een rechthoek van en strijk het geheel goed glad. Tip: je kunt een kleine vouw toepassen om het geheel goed recht te leggen.
 5. Vouw door het midden
  Maak een vouw van links naar rechts, om het hoeslaken door het midden dubbel te kunnen vouwen. Strijk ‘m vervolgens weer goed glad, zodat je klaar bent voor de volgende stap.
 6. Rechthoek oppakken
  Als het goed is heb je nu een rechthoek voor je. Pak het hoeslaken met beide handen vast, zowel links als rechts in de hoek.
 7. Hoeslaken opvouwen
  Je kunt het hoeslaken nu zo lang of zo kort vouwen als je wilt, zodat het goed in de kast past en die klaar is voor het volgende gebruik.

Waarom lukt het opvouwen van een hoeslaken niet?

Gaat het opvouwen van een hoeslaken nog niet helemaal goed en ben je benieuwd waar dat aan ligt? Het is belangrijk om de beide hoeken tijdens de eerste stappen goed in elkaar te duwen. Op die manier ontstaat er een symmetrische vorm, ondanks de afgeronde hoeken van het materiaal.

Bovendien is het de moeite waard om online materialen te vergelijken. Een hoeslaken met rekbaarheid zoals jersey of badstof laat zich moeilijker opvouwen dan een model van alleen katoen. De rekbaarheid zit het opvouwen in de weg, maar laat zich wel weer gemakkelijker opmaken en zorgt voor een strakker resultaat op het bed. Vergelijk online de verschillende materialen en houd rekening met de verschillen als je een hoeslaken wil opvouwen.