Ga hier naar de Gratis Dekbed actie

Welke maat hoeslaken heb ik nodig?

De maat van je hoeslaken berekenen? Er is gelukkig geen ingewikkelde berekening nodig, als je rekening houdt met een paar handige richtlijnen. Op die manier bepaal je de ideale maat voor een nieuw hoeslaken, waar je jouw bed mooi mee op kunt maken.

Veel mensen vragen ons ‘welke maat hoeslaken heb ik nodig?’. Om daar antwoord op te geven is het verstandig om eerst goed te kijken naar de afmetingen van je matras. De maten daarvan bepalen welke maat hoeslaken je nodig hebt, eventueel in combinatie met de dikte van het matras. Een matrastopper is vaak 5 - 8cm dik, terwijl een regulier matras gemakkelijk 15 - 25cm dik kan zijn. Kies bij een dik matras minimaal voor de lengte- en breedtematen van je matras. Bij een matrastopper is dat iets minder belangrijk, vooral als je gebruik maakt van een rekbare stof.

Bekijk alle hoeslakens

De ideale maat bij verschillende materialen

Wij zetten de belangrijkste stoffen voor je beddengoed graag voor je op een rij: De ideale maat bij verschillende materialen We zetten een aantal handige richtlijnen voor je op een rij aan de hand van de materialen:

  • Hoeslaken van katoen, satijn of flanel
    Ga minimaal uit van de maat van je matras. Katoen biedt standaard geen rekbaarheid, waardoor het niet lukt om een paar centimeter te ‘winnen’. Welke maat hoeslaken je nodig hebt hangt dus direct af van de maat van het matras. Heb je een matras van 90x200cm? Kies dan ook een hoeslaken in deze maat. En gaat het om 160x200? Zorg dan minimaal voor 160x200 voor het hoeslaken. Veel meer is overigens niet nodig, want in tegenstelling tot het dekbed en je dekbedovertrek hoeft een hoeslaken aan de beide zijden niet te overhangen.
  • Hoeslaken van jersey of badstof
    Kies je voor een hoeslaken van jersey of badstof? Die materialen bieden meer rekbaarheid. Jersey doet dit vanwege de manier van weven, die zorgt voor lussen in het katoen. Badstof bestaat uit een combinatie van katoen en een rekbaar materiaal. In de beide gevallen is het verstandig om de maat van je hoeslaken gelijk te houden aan die van je matras. Is er bijvoorbeeld sprake van 90/100 x 200/220 en heb je een matras van 100 x 220cm? Dan is dit dankzij de rekbare materialen over het algemeen geen probleem.
  • Hoeslaken van microvezel of polyester
    Deze materialen voor de hoeslakens zijn niet rekbaar, net als bij katoen. Maak gebruik van de maat van het matras als de minimale afmetingen voor het hoeslaken dat je wil kopen.

Dubbele lengtemaat: welke kies ik?

Je kunt aan de hand van de bovenstaande richtlijnen jouw maat hoeslaken berekenen. Maar wat als de maat van het hoeslaken in dubbele lengtematen is aangegeven? In een aantal gevallen zal je de lengtemaat 200/220cm zien, zoals je ook de breedtematen 90/100, 140/160 en 180/200 tegen zal komen. In die gevallen is het bij niet rekbare materialen verstandig om uit te gaan van de kleinste van de twee maten. Bij rekbare materialen kun je uitgaan van de grootste van de twee maten. Op die manier kies je de ideale maat voor een hoeslaken, zodat je het bed daarmee goed op kunt maken.