Dekbedden gebruiken en welk dekbed kiezen?

Dekbedden op bed hebben is zeer gebruikelijk, al vanaf jonge leeftijd slapen we met zijn allen onder een dekbed. Als kind krijg je er vrij weinig van mee, maar als volwassene of wanneer je zelf vader/moeder bent, moet je wel bewust keuzes maken hierin. Welk dekbed kiezen is voor velen een vraag die niet eenvoudig te beantwoorden is. In ieder geval niet zonder informatie inwinning. Zoals voor al het beddengoed geldt, is er een behoorlijke diversiteit aan dekbedden en dat maakt een dekbed kiezen dus niet makkelijker. Het is belangrijk om te weten wat voor soort dekbedden, echter nog belangrijker is om te weten wat bij het lichaam past van degene die het gaat gebruiken. Dekbedden bestaan uit een tijk en vulmateriaal. De tijk is de buitenkant die je ziet die dicht is zodat de vulling die erin zit op zijn plek blijft. Zowel het tijk- als vulmateriaal we zitten een bepaalde eigenschappen en die bepalen samen dus hoe dekbedden zich 's nachts ‘gedragen’ en hoe ze aanvoelen. Ook gewicht wordt beïnvloed door materiaal.

Op deze pagina lees je van alles over dekbedden en aan het einde van de rit zul je stukken wijzer zijn.

Dekbedden wol

Dekbedden met wol, ook wel wollen dekbedden genoemd, zijn in de eerste plaats prettig voor Mensen die graag een wat zwaarder gevoel over zich heen hebben tijdens het slapen. Door het gewicht van dit materiaal zijn dekbedden met wol namelijk heel anders van gewicht dan bijvoorbeeld donzen dekbedden. Een wollen dekbed voel je en dat moet je prettig vinden. Wat heel fijn is aan dit materiaal is dat het zowel warmte isolerend als ventilerendis.in de praktijk betekent dit dat dekbedden met wol in de winter heerlijk warm zijn en in de zomer echter juist behoorlijk koel aanvoelen. Dat is nog niet alles.

De belangrijkste eigenschappen van wollen dekbedden overzichtelijk op een rij:

- Zelfreinigend en vuilafstotend

- Het is een duurzame vulling

- Dekbedden met wol zijn ademend/ventilerend

- Het is een brandwerende stof

- Schimmels gedijen niet goed op een wollen dekbed

- Lange levensduur

Dat dekbedden met wol zelfreinigend en vuilafstotend zijn, is belangrijk en extra handig, omdat je ze beter niet kunt wassen. Je kunt je natuurlijk altijd laten informeren over de mogelijkheden voor professionele reiniging. Wollen dekbedden zijn prima bruikbaar in geval van allergieën, daar het bacteriën weert. Regelmatig goed luchten helpt dan ook al ruim voldoende om het fris te houden. Door het hoge vochtgehalte in wol werkt deze stof enorm brand vertragend. Op dat gebied zijn het dus ook veilige dekbedden. Tot slot is wol een natuurlijk, duurzaam product. Als dit belangrijk is bij je aankopen, kan dat dus ook zeker een belangrijke meewegende factor zijn. Er zijn eigenlijk vrijwel geen echte nadelen aan dekbedden met wol. Daar bedoelen we mee dat er eigenschappen zijn die de één als nadeel ervaart, maar de ander juist als voordeel. Dan is het dus geen algemeen feitelijk nadeel. Denk aan dat het dus een wat zwaarder dekbed is en aan het feit dat het niet gewassen mag worden. Het kriebelt trouwens niet, want er zit immers een tijk en dekbedovertrek omheen. Het voordeel van niet kunnen wassen, is dat het tijd en moeite scheelt voor onderhoud.

Donzen dekbedden

Donzen dekbedden staan hoog in de favorietenlijst. het betreft hier een tijd gevuld met ganzen- of eendendons. Het kan zijn dat een deel van de vulling bestaat uit veren in plaats van dons. In de regel is het zo dat donzen dekbedden nog echt donzen dekbedden zijn als maximaal 30% van de vulling uit veren bestaat. het meest optimaal is uiteraard wanneer de vulling volledig uit dons bestaat. donzen dekbedden hebben veel volume Zonder zwaar te worden. Ze blijven zo licht ‘als een veertje.’ Wel zijn veren uiteraard zwaarder dan donsvlokjes dus donzen dekbedden waar ook een percentage veren aan toegevoegd is, zijn altijd ietsjes zwaarder. Wat zijn nou de voornaamste eigenschappen die donzen dekbedden geliefde maken? • Lichtgewicht • Veel volume • ’s Winters warm, zomers koel • Ventilerend • Onderhoudsarm • Gaat lang mee, tot wel 10 jaar

Dekbedden ganzendons of eendendons?

Veel Mensen vragen zich af dekbedden met ganzendons of eendendons beter zijn. Het verschil is echter nihil. Dekbedden met ganzendons ‘winnen’ dan met een haarbreedte verschil. Dit dons is iets groter en daarmee volumineuzer dan eendendons. Bovendien isoleert ganzendons net wat beter.

Onderhoud donzen dekbedden

Zoals hierboven al bij de voordelen staat benoemd, hebben donzen dekbedden weinig onderhoud nodig. Net als bij wol geldt dat dons wassen niet enorm aan te raden is. Het kan wel, maar de kwaliteit zal er bij machinewas altijd op achteruit gaan én je moet zeker zijn dat het dons volledig droogt. Het algemeen advies voor donzen dekbedden is om deze niet zelf te wassen, enkel professionele reiniging eens in de zoveel jaar. Verder hoef je je donzen dekbedden enkel goed te luchten, het beste is zo’n 2 á 3 keer per week. Erna goed opschudden, maar wel vanuit de lengtezijde. Dit heeft ermee te maken dat het dons dan op de juiste plek blijft, oftewel: binnen het juiste vakje. Wil je toch wassen? Volg altijd het etiket en gebruik alleen een grote wasmachine vanaf 9 kg. Denk ook aan het juiste wasprogramma.

Synthetische dekbedden

Behalve natuurlijk gevuld met natuurlijk materiaal zijn er ook synthetische dekbedden. Dus met een vulling die niet vanuit natuurlijke grondstoffen gemaakt wordt, maar door mensen kunstmatig gefabriceerd wordt. Dit maakt ze direct minder duurzaam. Wel zijn synthetische dekbedden anti-allergisch en dat is voor sommigen onmisbaar. Microvezel en polyester of polyether dekbedden behoren tot de kunstmatig gevulde dekbedden. Grofweg gezien zijn er twee soorten polyester vulling:

Polyester dekbedden

Bij polyester dekbedden is er meestal sprake van een vulling die vanuit korrels is samengesmolten tot lange draden uit één stuk, Filamenten genaamd. in tegenstelling tot de eerder genoemde natuurlijke materialen heeft deze vulling geen open structuur. Dit maakt dat polyester dekbedden minder ventilerend zijn, maar ook oninteressant zijn voor huisstofmijt en bacteriën. Dit maakt het anti-allergisch. Een ander aspect dat hier onderdeel van is, is dat het wasbaar is op hoge temperatuur. dit dood eventueel toch aanwezige meid en bacteriën en houdt alles dus hygiënisch. Een nadeel van zo'n gesloten structuur is dat het minder ventileert. Opgenomen volgt verdampt dus minder snel en gemakkelijk. Het kan daardoor langer klammig blijven.

Dekbedden met holle vezels

Een andere mogelijkheid voor synthetische dekbedden is een vulling met holle vezels. Dit is nog steeds polyester, maar dan voorzien van een siliconen laagje dat water afstotend is. dit mag zelfs gewassen worden op 90 °C. Het is daarnaast wat lichter en luchtiger dan een polyester vulling en het ventileert ook beter. het idee van dekbedden met holle vezels is om donzen dekbedden na te bootsen. dankzij ontwikkelingen door de tijd lukt dit meer dan aardig en kun je dus ook met synthetische dekbedden tegenwoordig goed uit de voeten Als het aankomt op ventilatie en gewicht. dankzij het toepassen van warmteklasses in dekbedden kun je zelf meteen al goed rekening houden met hoe koel of warm een dekbed In de basis is. wil je dus een synthetisch dekbed, maar wil je het feit dat het minder ademend is gelijk ondervangen, bekijk dan synthetische dekbedden met een wat hogere warmteklasse. In de volgende alinea kun je meer hierover lezen.

Warmteklasses van dekbedden

Warmteklasse is van dekbedden zijn bedoeld om heel gemakkelijk te weten hoe warm of koel een dekbed is en voor welk seizoen dus wel en niet bruikbaar (als uitgangspunt, het is natuurlijk per persoon anders).

Warmteklasse 1: winterwarm

Warmteklasse 2: herfst/winter

Warmteklasse 3 lente/herfst

Warmteklasse 4: zomer

Tegenwoordig zijn vrijwel alleen nog 4-seizoenen of all season dekbedden in gebruik. Zeker 4-seizoenen dekbedden maken optimaal gebruik van warmteklasses. Door afzonderlijke dekbedden met verschillende warmteklasses via een rits- of knoopsysteem te kunnen combineren, creëer je volledig je eigen dekbed naar persoonlijke behoefte.

Dekbedden discounter

Als er maar eentje nodig is valt het mee, maar zeker meerdere dekbedden voor een heel gezin bijvoorbeeld, kosten best even wat. Zeker als je graag gaat voor kwalitatief beddengoed. Dan is het fijn om gebruik te maken van een dekbedden discounter. Hier is vraag naar en gelukkig is er een hele bekende. Voor een ervaren dekbedden discounter die ook nog slaapexpert is, koop je beddengoed bij Dekbed Discounter.

Goedkope dekbedden

Omdat we dus een onder andere dekbedden discounter zijn, vind je bij Dekbed Discounter goedkope dekbedden, of in elk geval relatief. Wat goedkoop is voor iemand, is namelijk heel persoonlijk. Wel heeft Dekbed Discounter vaak de laagste online prijzen en de scherpste kortingen, acties of give aways. Voor goedkope dekbedden kun je dus zeker een kijkje nemen in de webshop.