Kees
Kan ik je helpen?
- X
Kees
Kees is verbonden!
Hey! Ik ben Kees, waar kan ik je vandaag mee helpen?
Ik krijg de meeste vragen over de volgende onderwerpen, maar stel me gerust elke vraag die je hebt.
Aan het laden...
aan het laden
Uitstekende service
Goede prijs/kwaliteit verhouding
Snelle levering
Selecteer een categorie.

Wat is een verzwaringsdeken?

01 December 2022

Zegt ‘Cortisol’ je iets? Klinkt als een medicijn, maar het is een lichaamseigen stof. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd, dat als het ware ons ingebouwde overlevingsmechanisme activeert (vecht-of-vlucht-modus). Een extra alert en actief brein willen we juist niét hebben als we gaan slapen. Een verzwaringsdeken helpt je zenuwstelsel om van de verkeerde stand (sneller) in de juiste te komen.

Wat is een verzwaringsdeken, hoe gebruik je deze en hoe zit het met een verzwaringsdeken en kind? Dat en meer lees je in dit artikel.

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is een bewust zwaar gemaakt deken van wel 5 tot maximaal ongeveer 15 kg, die je over je heen legt zoals een dekbed. Het verzwaringsdeken
• oefent druk uit op je lichaam, gebaseerd op een therapeutische techniek genaamd Diep Druk Stimulatie.
• triggert hierdoor je (sympathische) zenuwstelsel om tot rust te komen, je bloedsuiker te verlagen en je ademhaling en spijsvertering te vertragen.
• Dan is het juist deel van ons zenuwstelsel actief geworden: het parasympatische.

Je hoeft echter enkel te onthouden dat een verzwaringsdeken een bewezen hulpmiddel is dat je kalmeert en helpt om in makkelijker/sneller in diepere rust of slaap te komen.

Hoe gebruik je een verzwaringsdeken?

In de basis is het simpel: je kruipt in bed en trekt net als met een dekbed het deken over je heen. Voor een goede en prettige werking van een verzwaringsdeken zijn er echter wel belangrijke aandachtspunten:

• De lengte van het verzwaringsdeken moet nagenoeg gelijk zijn aan de afstand tussen de nek en tenen.
• Er moet zo minimaal mogelijk loze ruimte overblijven bij zowel de lengte- als breedtezijde. Zorg er met de breedtekeuze dus voor dat het verzwaringsdeken niet over de rand van het bed komt te hangen.
• Zorg dat het verzwaringsdeken het juiste gewicht heeft in relatie tot de gebruiker ervan.

Hoe zwaar moet een verzwaringsdeken zijn?

Er is een simpele vuistregel voor hoe zwaar een verzwaringsdeken moet zijn om functioneel en juist niet onprettig te zijn. Daarvoor neem je 10% van het lichaamsgewicht van de gebruiker van het verzwaringsdeken. Dus 80 kilogram betekent 8 kg, 100 kg is een deken van 10 kg en voor kinderen van bijvoorbeeld 35 kg kom je uit op 3,5 kg.

Verzwaringsdeken kind

Voor een verzwaringsdeken van een kind geldt dezelfde bovenstaande 10% regel en ook gelden dezelfde aandachtspunten voor een goede werking. Het deken mag dus niet over de rand van het bed hangen en bij voorkeur is er ook zo min mogelijk extra dekenlengte na de tenen. Er bestaan trouwens ook onder andere verzwaringsvestjes en -kknuffels. Een verzwaringsdeken voor een kind is echter net als bij volwassenen het meest effectief, omdat die de meest complete en beste drukverdeling biedt.
Gewicht

Is er geen verzwaringsdeken met het exact berekende gewicht?

Kies er dan een met net wat meer gewicht (bijvoorbeeld een verzwaringsdeken van 9 kg bij een berekend resultaat van 8 kg).

Wanneer verzwaringsdeken gebruiken?

Door de werking van een verzwaringsdeken op het zenuwstelsel kan het bij meerdere (persoonlijke) omstandigheden een fijn hulpmiddel zijn om sneller en meer rust te vinden en een veilig, geborgen plekje te ervaren

Een verzwaringsdeken kun je onder meer inzetten bij/voor:

• Slaapstoornissen
• Angst-/paniekklachten
angst-paniekklachten
• Depressie
• ADHD (Alle Dagen Heel Druk)
• HSP (Hoog Sensitief Persoon)
• Autisme
• (Tijdelijke) Stressklachten (examens, scheiding, werkdruk)

Werking van verzwaringsdeken

Let op: een verzwaringsdeken heeft niet bij elk mens evenveel effect én studies wezen uit dat soms het in slaap vallen of langer slapen bij bijvoorbeeld kinderen of volwassenen met autisme niet positief beïnvloed werd. Wél verkozen die testgebruikers van het verzwaringsdeken dit deken boven hun eerdere reguliere dekbed. Bij een andere studie had in gevallen van angstklachten bij 1/3 van de testers het verzwaringsdeken wel een positief effect op de tijd van in slaap vallen en totale duur van de slaap.

Of een verzwaringsdeken daadwerkelijk helpt voor jou of je kind/partner, weet je pas zeker door het te proberen.

TerugMaak nu je bestelling compleet

Dit zijn onze populairste producten van dit moment. Standaard scherp geprijsd & altijd handig om mee te pakken.

Luxe Verkoelend Dekbed - All Season

Luxe Verkoelend Dekbed - All Season

29,99

Hoofdkussen - All Year

Hoofdkussen - All Year

7,99

Luxe Klamboe - Rechthoek

Luxe Klamboe - Rechthoek

9,99

Maak een keuze