Aan het laden...
aan het laden
Uitstekende service
Goede prijs/kwaliteit verhouding
Snelle levering
Selecteer een categorie.

Heeft een volle maan invloed op onze slaap?

01 October 2021

 • Heb je weleens gehoord dat een volle maan je slaap kan beïnvloeden? Het is niet ongewoon om te horen dat de volle maan de zondebok is voor allerlei vreemde gedragingen en gebeurtenissen. Deze urban legend wordt typisch toegeschreven aan Hollywoods weergave van enge gebeurtenissen bij volle maan, of het feit dat wij mensen de neiging hebben om een volle maan te zien en ongebruikelijke toevalligheden toe te schrijven aan deze hemelse gebeurtenis. Maar heeft de volle maan daadwerkelijk invloed op de slaap?

  De nachten vóór volle maan zijn kritiek

  Een onderzoek van de universiteit van Washington kwam met een verrassende conclusie. Volgens hen werden de avonden voorafgaand aan volle maand juist beïnvloed. Gedacht wordt dat dit te maken heeft met de verhoogde lichtproductie gedurende die nachten. We weten inmiddels dat licht, natuurlijk of kunstmatig, een onderdrukkend effect kan hebben op de aanmaak van melatonine en ons daardoor langer wakker houdt. Denk daarbij ook aan schermen van mobiele telefoons, tv’s, etc. Toch waren de wetenschappers na dit onderzoek niet bereid om harde conclusies te trekken, door beperkingen in het onderzoek.
  Volgens hen kwam dit voornamelijk doordat er geen causaal verband gelegd kan worden tussen de maanfase en slaapgerelateerde veranderingen.

  Kunstlicht grotere boosdoener

  Uit het onderzoek bleek dat we minder slapen in de nachten voorafgaand aan een volle maan. Onderzoekers begrijpen echter nog steeds niet helemaal waarom dit gebeurt. Zij keken daarbij naar mensen die leven zonder, met beperkte én volledige toegang tot kunstlicht om dezelfde veranderingen in slaap te vinden naarmate de maancyclus vordert. Hun conclusie was dat alhoewel het licht van de maan een rol speelde, kunstmatig licht veel meer impact had op onze slaap dan de verschillende maanfasen. Dit betekent dat gezonde slaapgewoontes, zoals het niet kijken naar schermen voor het slapen gaan, al een enorm verschil maakten. Daarnaast is het van groot belang om in een donkere kamer te slapen, waardoor maanlicht geen factor van betekenis is.

  Kortere slaapduur en langere tijd om in slaap te vallen?

  Een grootschalig onderzoek van de universiteit van Basel toonde aan dat maanfasen wel degelijk de slaap kunnen beïnvloeden, waaronder minder diepe slaap, kortere slaapduur en langere tijd om in slaap te vallen. Duidelijk verhaal, toch? Nou, niet helemaal. Het onderzoek kreeg veel aandacht omdat dit het eerste echte wetenschappelijke bewijs was dat de maancyclus onze slaap kan beïnvloeden. Onderzoekers hebben sindsdien geprobeerd de bevindingen te na te bootsen door hun eigen datasets opnieuw te analyseren. Interessant genoeg is tot nu toe geen enkele succesvol geweest, waardoor er serieuze twijfels zijn ontstaan over de getrokken conclusies.

  Zorg voor een donkere kamer

  Of je nu die-hard gelooft in de kracht van een volle maan, of denkt dat het allemaal maar folklore is, de jury is nog steeds niet overtuigd van de werkelijke impact die het heeft op je slaap. Maar wees gerust: met verduisterende gordijnen weet je dat je tijdens de volgende maancyclus waarschijnlijk geen weerwolven door de straten zult zien rondsnuffelen in het volle maanlicht.

  TerugMaak nu je bestelling compleet

Dit zijn onze populairste producten van dit moment. Standaard scherp geprijsd & altijd handig om mee te pakken.

2-PACK Katoenen Kussensloop

2-PACK Katoenen Kussensloop

14,99

3,99

2- Pack Molton Kussenslopen Stretch

2- Pack Molton Kussenslopen Stretch

29,99

9,99

Maak een keuze