Aan het laden...
aan het laden
Uitstekende service
Goede prijs/kwaliteit verhouding
Snelle levering
Selecteer een categorie.

Tips om kinderen een kamer te laten delen

19 October 2021

 • Een onderwerp dat niet vaak aan bod komt, is kinderen die een slaapkamer delen. Sommige gezinnen hebben geen keuze, andere wel. Maar wat als je meer dan twee kinderen hebt, of kinderen met een groot leeftijdsverschil, of van verschillende geslachten en met zeer uiteenlopende persoonlijkheden? Hoewel er geen universeel antwoord is, zijn hier enkele zaken die je moet overwegen.

  Kiezen of delen

  Het hele idee om voor elk kind een aparte slaapkamer te hebben, is een relatief recent fenomeen. Tegenwoordig zijn er in de Westerse wereld gemiddeld minder dan twee kinderen per huishouden, maar wonen de meeste mensen in een huis met meer dan twee slaapkamers. Aan de andere kant zijn er verschillende culturen en landen waar de huisvestingskosten hoger zijn, de ruimte beperkter en waar het delen van kamers (en zelfs bedden) gewoon een gegeven is. Natuurlijk zitten er voor- en nadelen aan beide aanpakken. Terwijl sommigen van ons er alles aan zullen doen om kinderen hun eigen kamer te geven, besluiten anderen om ze te laten delen, zelfs als er ruimte is. Het is hierbij een beetje letterlijk kiezen of delen.

  De voornaamste voors en tegens

  De voornaamste voordelen om kinderen een kamer te late delen, zijn de (hopelijk) hechte band die kinderen opbouwen, het gevoel van veiligheid, om nog maar te zwijgen van de extra ruimte die het zou bieden voor andere dingen of zo gewenst zelfs meer kinderen. De nadelen zijn dat het een gespannen relatie tussen kinderen kan ontwikkelen of verergeren en tot slaapproblemen kan leiden.

  8 Tips bij een kamer (laten) delen:

  1. De juiste timing
  Als je een ouder kind hebt dat zich niet goed aanpast aan een baby en al het gevoel heeft dat hij of zij alles moet delen, zoals je liefde en tijd, is het verstandig om te wachten. Als je een derde kind krijgt en van plan bent om de twee oudste kinderen bij elkaar te plaatsen, doe het dan voordat de baby komt. Dit helpt eventuele wrok beter voorkomen.

  2. Creëer persoonlijke ruimtes en bezittingen
  Elk kind heeft soms privacy nodig, maar vooral introverte kinderen snakken ernaar. Zorg ervoor dat je de kamer een beetje afbakent, bijvoorbeeld met een kast of een ander meubel. Wijs speciale ruimtes aan voor de bezittingen van elk kind. Geef oudere kinderen een veilige plek, zoals een doos met een slot erop, om hun schatten uit de buurt van nieuwsgierige kleine handjes te houden.
  kistje

  3. Afleidend slaapgeluid
  In plaats van de focus volledig op elkaar te houden, kun je de kids afleiden met geluid. Denk aan een ruisapparaat, rustgevende muziek of een audioverhaal voor het slapengaan. Dit zorgt voor positieve afleiding en helpt de kinderen kalmeren. Twee vliegen in één klap!

  4. Stapelen maar!
  Stapelbedden zijn populair, omdat ze niet alleen ruimte besparen, maar ook kinderen visueel van elkaar scheiden. Ze vallen elkaar dan minder snel lastig. Zorg ervoor dat het kind dat op het bovenste bed slaapt minstens zes jaar oud is en dat het bed dat wordt gebruikt voldoet aan de huidige veiligheidsnormen. Gebruik altijd de ladder om op en van het bovenste bed te komen en speel alleen op het onderste bed als de onderste ruimte door de fabrikant is ontworpen als speelruimte.
  Stapelbed

  5. Maak van de kamer een stille zone
  De ruimte reserveren voor rustige activiteiten, zoals lezen en huiswerk, is een goede manier om ruzies over het gebruik van de ruimte te beheersen. Alle lawaaierige dingen, inclusief speelafspraakjes, zouden in de gemeenschappelijke ruimtes van het huis moeten gebeuren, zoals de woonkamer.

  6. Conflictmanagement; jong geleerd is oud gedaan
  Als kinderen niet leren om geschillen op te lossen als ze jong zijn, zullen ze het als volwassenen nooit goed krijgen. Kinderen worden zeker niet geboren met de wetenschap hoe ze dit moeten doen, dus we moeten het ze leren. Een tip is om een lijst met regels op te stellen die je kunt aanwijzen en handhaven.
  regels

  7. Jongens en meiden gevoeligheid
  Als het gaat om het delen van een kamer, is geslacht misschien niet relevant voor jongere kinderen, maar wanneer kinderen tussen de acht en tien jaar oud zijn, voelen ze zich in veel gevallen niet meer op hun gemak als ze zich moeten omkleden in dezelfde kamer. Dus wees daar gevoelig voor en doe wat je kunt om ze meer ruimte te geven.

  8. Combineer of scheid juist slaaptijden
  Als jouw kinderen ongeveer even oud zijn en dezelfde slaapbehoefte hebben, doe dan samen tegelijkertijd bedtijdroutines. Anders moeten de bedtijden minstens een uur uit elkaar liggen. Zo voorkom je slaapproblemen en laat je het oudere kind in zijn of haar waarde.

  Kinderen een kamer laten delen vergt in de meeste gevallen wat aanpassingstijd en behoorlijk wat balanceerwerk. Maar als de juiste voorwaarden eenmaal in plaats zijn, kan het effect magisch zijn. Je kinderen leren onderhandelen, samen spelen én leven. Hun band wordt hechter en als ouder weet je dat je kind nooit alleen is. Maar wees geduldig. Verwacht een overgangsperiode van drie tot zes weken. Tegenslagen zijn normaal, geef niet op als het niet meteen werkt.

  TerugMaak nu je bestelling compleet

Dit zijn onze populairste producten van dit moment. Standaard scherp geprijsd & altijd handig om mee te pakken.

2-PACK Katoenen Kussensloop

2-PACK Katoenen Kussensloop

14,99

3,99

2- Pack Molton Kussenslopen Stretch

2- Pack Molton Kussenslopen Stretch

29,99

9,99

Maak een keuze