Kees
Kan ik je helpen?
- X
Kees
Kees is verbonden!
Hey! Ik ben Kees, waar kan ik je vandaag mee helpen?
Ik krijg de meeste vragen over de volgende onderwerpen, maar stel me gerust elke vraag die je hebt.
Aan het laden...
aan het laden
Uitstekende service
Goede prijs/kwaliteit verhouding
Snelle levering
Selecteer een categorie.

Opstaan! Zo heb je ’s morgens geen moeite met opstaan meer

16 October 2018

Actie: 3 Halen = 1 Betalen

Opstaan! Zo heb je ’s morgens geen moeite met opstaan meer

Moeite met opstaan: veel Nederlanders hebben er last van. Dat is vervelend wanneer je vroeg naar je werk moet, maar kan bovendien leiden tot een slaaptekort en daardoor ernstige gevolgen hebben. We hebben dagelijks 7 - 8 uur slaap nodig. Indien je moeite hebt met opstaan is de kans groot dat je daar niet aan komt. Je wordt niet uitgerust wakker, waardoor je daar gedurende de dag en de rest van de week last van kunt hebben.

Veel Nederlanders kunnen moeilijk opstaan en hebben moeite met uit bed komen, in veel van de gevallen omdat ze niet goed slapen en hun lichaam dus aangeeft dat het nog geen tijd is om eruit te gaan.

Moeite met opstaan

Die moeite met opstaan heeft vooral te maken met ons slaapritme. Ons lichaam weet heel goed wanneer het moet gaan slapen en wanneer het tijd wordt om wakker te worden. Tenminste, zolang er geen sprake is van vervelende verstoringen. Die verstoringen hebben we veelal zelf gecreëerd, waardoor ons slaapritme verstoord raakt en we ’s morgens moeite hebben met opstaan. Je kunt bijvoorbeeld moeilijk opstaan wanneer je de avond ervoor veel lichamelijke of geestelijke activiteit vertoond hebt, te kort voor het slapen gaan. Zorg er dus voor dat je laat op de avond niet meer sport en dat je geen complete mailtjes voor je werk beantwoordt. Probeer er in plaats daarvan voor te zorgen dat je 1 - 2 uur voordat je gaat slapen alvast tot rust komt, waardoor je sneller in slaap valt en je ’s morgens gemakkelijker uit bed kunt komen.

Tip: om goed te slapen kun je gebruik maken van de combinatie van een goed matras, een fijn dekbed en een goed hoofdkussen. Je zorgt voor de juiste basis, om goed te kunnen slapen en minder moeite met opstaan te ervaren.

Daarnaast hebben we veelal moeite met opstaan vanwege de manier waarop we omgaan met licht. Laat op de avond kijken we televisie, gebruiken we de tablet op schoot of stappen we ons bed in met de smartphone in de hand. Deze apparaten stralen relatief blauw licht uit, voor ons brein een teken dat het dag is. Het brein maakt melatonine aan, om ons goed wakker te houden. Van de afbouw naar een situatie in rust en uiteindelijk slaap is geen sprake meer. Dat betekent dat we meer tijd nodig hebben om in slaap te vallen. De volgende ochtend hebben we niet voldoende kunnen slapen, waardoor we moeite hebben met uit bed komen. Gedurende de dag ervaren we meer stress en lopen we als het ware achter op ons biologische ritme, waardoor de problemen zich kunnen opstapelen.

Niet uit je bed willen

Niet uit je bed willen heeft wat dat betreft verschillende oorzaken. In de meeste gevallen gaat het om een gebrek aan slaap of een gebrek aan rust net voordat we willen gaan slapen. Door goed naar ons lichaam te luisteren kunnen we er eenvoudig voor zorgen dat we minder moeite met opstaan hebben.

Tip: probeer met name in het weekend eens op tijd naar bed te gaan. Ga rond 23:00u slapen en zet voor de volgende dag geen wekker. Kijk op de klok wanneer je wakker word, om na te gaan hoe lang je geslapen hebt. Je hebt die dag geen moeite met opstaan, waardoor je aan de klok af kunt lezen hoeveel uur slaap je eigenlijk per dag nodig hebt. Probeer dat aantal uren ook doordeweeks te slapen, door eerder naar bed te gaan.

Je voorkomt moeite met opstaan door ervoor te zorgen dat je uitgeslapen wakker kunt worden. Dat betekent dat je de dag ervoor op de juiste manier gebruik dient te maken van licht, je eventuele vervelende gewoonten dient te doorbreken en je een slimmer avondritueel kunt volgen.

De beste tips om makkelijker uit bed te komen

Wij zetten de beste tips om makkelijker je bed uit te komen op een rij:

Gebruik een slimmer avondritueel

Doorbreek eventuele vervelende gewoontes

Maak slimmer gebruik van licht

Je lichaam houdt van ritme, we hebben de minste moeite met opstaan als we iedere dag rond dezelfde tijd naar bed gaan en de volgende ochtend rond dezelfde tijd weer wakker worden. Dat betekent dat het verstandig is om zelf een ritme te gaan samenstellen, waar je jezelf vervolgens aan kunt houden. Je kunt makkelijker uit bed komen als je ’s avonds wat eerder naar bed gaat en je laat op de avond niet meer intensief lichamelijk of geestelijk bezig bent.

Zorg er in ieder geval voor dat je geen suikers of cafeïne meer neemt net voordat je gaat slapen en lees een eenvoudig boek of ontspan even met wat muziek waar je van houdt. Op die manier zorg je voor een avondritueel waardoor je gemakkelijker in slaap valt, zodat je ’s ochtends minder moeite hebt met uit bed komen.

Andersom is het verstandig om eventuele vervelende gewoonten te doorbreken, zowel ’s avonds als ’s morgens als je moeite hebt om uit bed te komen. Maak het bijvoorbeeld lastiger om te snoozen door de wekker wat verderop te zetten of spreek met jezelf af dat je meteen onder de douche stapt. Ga op tijd slapen en zorg ervoor dat je ’s morgens meteen een doel hebt, zodat je minder moeite zal ervaren om op te staan.

Ten derde is het verstandig om slimmer om te gaan met licht. Je hebt minder moeite om uit bed te komen als je ’s avonds alvast oppast met blauw licht. Je maakt dan minder melatonine aan, waardoor je brein went aan het idee dat het tijd is om te gaan slapen. Het daglicht gebruik je overdag om wakker te zijn, terwijl je ’s avonds het licht beperkt om in slaap te vallen. Het resultaat is dat je gemakkelijker slaapt, je minder moeite hebt om op te staan en makkelijker je bed uitkomt om actief aan de slag te gaan.

TerugMaak nu je bestelling compleet

Dit zijn onze populairste producten van dit moment. Standaard scherp geprijsd & altijd handig om mee te pakken.

Luxe Verkoelend Dekbed - All Season

Luxe Verkoelend Dekbed - All Season

29,99

Hoofdkussen - All Year

Hoofdkussen - All Year

7,99

Luxe Klamboe - Rechthoek

Luxe Klamboe - Rechthoek

9,99

Maak een keuze