Kees
Kan ik je helpen?
- X
Kees
Kees is verbonden!
Hey! Ik ben Kees, waar kan ik je vandaag mee helpen?
Ik krijg de meeste vragen over de volgende onderwerpen, maar stel me gerust elke vraag die je hebt.
Aan het laden...
aan het laden
Uitstekende service
Goede prijs/kwaliteit verhouding
Snelle levering
Selecteer een categorie.

Wat te doen tegen nachtelijk zweten?

20 January 2022

Een uitstekende nachtrust kan jouw humeur, energielevel en productiviteit volledig ten goede veranderen. Het is echter moeilijk om goed te slapen als je regelmatig badend in het zweet wakker wordt. Iedereen die wel eens last heeft gehad van nachtelijk zweten kent het scenario: in slaap vallen en drie uur later zwetend wakker worden. En als je geluk hebt, gebeurt het maar één keer per nacht. Vandaag leggen wij uit waarom je ‘s nachts zweet en wat je er tegen kunt doen.

Waarom zweet je ‘s nachts?

Het gemakkelijke antwoord zou zijn dat de temperatuur niet laag genoeg is, maar mensen die ongeacht de temperatuur last hebben van nachtelijk zweten, weten dat het niet zo eenvoudig is. De eerste stap naar het oplossen van nachtelijk zweten is het begrijpen van de oorzaak. Nachtelijk zweten kan om een heleboel redenen ontstaan. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

De omstandigheden van je bed

Je lakens, matrasbeschermer, kussens en matras kunnen ervoor zorgen dat je 's nachts gaat zweten. Kies voor verkoelende of temperatuurregulerende lakens. In het beste geval lost het jouw nachtelijk zweten op; in het ergste geval heb je een nieuwe set lakens.
omstandigheden bed

Hormonale veranderingen

Wanneer jouw hormoonspiegels enorm schommelen of net een periode van verandering doormaken, kun je 's nachts zweten. Een veelvoorkomend voorbeeld? Vrouwen die door de menopauze gaan. Eén van de onaangename symptomen van de menopauze is nachtelijk zweten en het is grotendeels te wijten aan de afnemende niveaus van oestrogeen in het lichaam van een vrouw. Zwangerschap en menstruatiecycli kunnen ook 's nachts van invloed zijn op de kerntemperatuur van jouw lichaam. Voor mannen kan een laag testosteronniveau hieraan bijdragen.

Medische aandoeningen

Ook diverse medische aandoeningen kunnen nachtelijk zweten veroorzaken: hyperthyreoïdie, angststoornissen, auto-immuunziekten, slaapapneu, drugsverslavingen, neurologische aandoeningen en meer. Virale infecties kunnen ook nachtelijk zweten veroorzaken als gevolg van koorts.

Medicijnen

Sommige voorgeschreven medicijnen leiden tot nachtelijk zweten. Als je medicijnen gebruikt, vraag dan aan jouw arts of nachtelijk zweten een bijwerking is.
medicijnen

Stress

Hoge niveaus van stress kunnen zich manifesteren als fysieke symptomen, waaronder nachtelijk zweten. Door stress veroorzaakt nachtelijk zweten kan gepaard gaan met enge of stressvolle dromen, snelle ademhaling, verhoogde hartslag en moeite met inslapen vanwege zorgen of angst.

Alcohol en voedesel

Alcohol drinken voor het slapengaan kan ervoor zorgen dat je 's nachts gaat zweten, omdat alcohol het functioneren van je zenuwstelsel en je lichaamstemperatuur beïnvloedt. Hoewel er weinig aanwijzingen zijn dat alleen voedsel nachtelijk zweten kan veroorzaken, wordt aangenomen dat bepaalde soorten voedsel, vooral pittig en vetrijk eten, al bestaand nachtelijk zweten kunnen verergeren.
matig alcohol

Wat kun je doen tegen nachtelijk zweten?

Kijk nog eens goed naar je matras

Je lichaam is een soort motor. Het geeft constant warmte af terwijl je slaapt. Probeer daarom bijvoorbeeld een koudschuim matras. Dit type matras ventileert en neemt vocht op. Daardoor wordt het niet klam, zelfs niet wanneer je veel transpireert.

Denk ook aan je dekens en dekbedden

Wanneer je onder dekens slaapt, creëer je een 'grot' waar je lichaam onder slaapt en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze ruimte koel blijft met verkoelende dekens of luchtige materialen.
dekens

Vermijd alcohol of zware maaltijden

Alcohol en zware maaltijden voor het slapengaan kunnen ook 's nachts de hitte opdrijven en nachtelijk zweten tot gevolg hebben. Probeer beide een paar uur voor het slapengaan te vermijden om jouw lichaamstemperatuur te laten dalen, wat het zweten tijdens de slaap kan verminderen.

Verlaag de temperatuur

Zorg ervoor dat je de temperatuur in jouw kamer verlaagt, voordat je naar bed gaat. Dit activeert je lichaam om op natuurlijke wijze af te koelen. Als je kamer de hele dag op dezelfde temperatuur blijft, zal je lichaam in je slaap vertrouwd raken met de temperatuur en niet lager worden. Als je de temperatuur van je kamer niet kunt verlagen, neem dan een koude douche of regel de juiste apparatuur, zoals een aircooler.
temperatuur tijdens slapen

In veel gevallen is er dus een logische verklaring voor nachtelijk zweten en is er ook een oplossing. Of dat nu verkoelend beddengoed is, een lagere kamertemperatuur of een aanpassing in eet- en drinkgewoontes. Maar wanneer al deze tips geen oplossing bieden, is het tijd om naar de huisarts te gaan voor vervolgonderzoek. Wij hopen dat je snel weer kunt genieten van een goede nachtrust, zonder excessief zweten.

Terug



Maak nu je bestelling compleet

Dit zijn onze populairste producten van dit moment. Standaard scherp geprijsd & altijd handig om mee te pakken.

Plaid Teddy Rib

Plaid Teddy Rib

59,99

9,99

Luxe Klamboe - Rechthoek

Luxe Klamboe - Rechthoek

29,99

9,99

Ultra Soft Traagschuim Hoofdkussen - 40 x 60 cm

Ultra Soft Traagschuim Hoofdkussen - 40 x 60 cm

49,99

12,99

Maak een keuze