Kees
Kan ik je helpen?
- X
Kees
Kees is verbonden!
Hey! Ik ben Kees, waar kan ik je vandaag mee helpen?
Ik krijg de meeste vragen over de volgende onderwerpen, maar stel me gerust elke vraag die je hebt.
Aan het laden...
aan het laden
Uitstekende service
Goede prijs/kwaliteit verhouding
Snelle levering
Selecteer een categorie.

Moe na de paasdagen: tips om wakker te blijven

19 April 2022

 • Het valt niet te ontkennen dat Pasen een gelukkige, leuke tijd van het jaar kan zijn. Lentekriebels, een zonnetje en een lekker lang weekend. Er is echter ook een keerzijde: voor ouders zijn de paasdagen bijvoorbeeld ook hectisch en vermoeiend en wie lekker flink is wezen stappen, krijgt de katerbal teruggekaatst. Klinkt iets hiervan je bekend in de oren?

  Als jij moe bent van de paasdagen, lees dan direct alle onderstaande tips om wakker te blijven. Ze zijn onderverdeeld in categorieën: zintuigen, voeding en lichaam.

  Tips om wakker te blijven: zintuigen (niet) prikkelen

  Een flink aantal tips om wakker te blijven heeft te maken met het prikkelen van je verschillende zintuigen of juist het wegnemen van prikkels. Dat klinkt tegenstrijdig, maar onderstaande punten worden allemaal toegelicht.

  Knijp jezelf hard als je echt inkakt of gebruik koud water
  Even vóelen werkt erg goed als je in dreigt te kakken. Knijp jezelf een paar keer echt hard in je (boven)arm of sla snel achter elkaar meerdere keren tegen je wangen. Dit ziet er natuurlijk stom uit, maar het werkt wel. Ook koud water over je polsen laten stromen, helpt goed, of plens het zo mogelijk een paar keer in je gezicht.
  Luister opzwepende, up-tempo muziek
  luister muziek
  Prikkel je oren op een positieve manier. Zet muziek op en dan bij voorkeur van een genre dat opvrolijkt en aanmoedigt tot een actieve houding en plezier.
  Geef je ogen rust van schermen
  Je ogen moeten juist niét te intensief geprikkeld worden. Zeker langdurig naar een scherm kijken (computer, ipad of smartphone) maakt je ogen extra moe en zorgt voor nog meer een moe gevoel. Zet zo nodig je telefoon een tijdje uit. Zo vermoeit het scherm je niet, maar binnenkomende berichtgevingen maken je ook niet moedeloos.
  Kijk naar iets stimulerends
  Een uitzondering op het zojuist genoemde is om (kort) iets te kijken dat juist je brein actiever maakt. Bijvoorbeeld grappige video’s, want lachen maakt je ook minder moe en actiever van geest. Of kijk iets schattigs, zoals leuke dierenfilmpjes.Het is bewezen dat dit je minder negatief maakt en opvrolijkt en dat maakt energieker. Naar felle kleuren kijken is ook een goede optie.
  Ruik aan iets prikkelends.
  Rozemarijn en pepermuntolie werken bijvoorbeeld heel goed, maar wellicht heb je dit niet in huis. Heb je een mintachtige thee? Bereid dit dan en steek uitvoerig je neus in de damp. Hyacinten of knoflook kun je ook proberen. Denk in elk geval aan scherpe en sterke geuren.

  Tips om wakker te blijven: de juiste voeding

  Wakker blijven als je moe bent, lukt ook beter door de juiste dingen wél en de verkeerde dingen niét tot je te nemen. Als het aankomt op eten en drinken, hebben we de volgende tips om wakker te blijven:

  Drink (ijs)koud water
  drink ijskoud water
  Koud water drinken, bij voorkeur ijskoud water, zorgt voor een echte opkikker. Je kunt je zelf al wel inbeelden waarom en hoe dat precies voelt. Als je dit toch doet, kun je ook meteen dat ijskoude water over je polsen laten lopen of in je gezicht en nek plenzen en wrijven.
  Blijf gehydrateerd
  Gehydrateerd blijven is altijd belangrijk, maar zeker extra als je moe bent. Dus drink veel of, als dat niet zo goed lukt, eet dingen waar vocht in zit: appels, peren, komkommers, etc.
  Kauw op intense smaken
  Een ander lekkere opkikker is het kauwen op iets sterks. Dus neem een extra sterk kauwgompje of pepermuntje, neem een sterk (keel)snoepje. Kauwgom is in elk geval hoe dan ook een goed idee, omdat kauwen je hersenen ook actiever houdt.
  Eet kleine porties
  Van grotere maaltijden raak je daarna door spijsvertering in een dip. Dat moet je niet hebben als je al in een soort permanente dip zit. Eet dus regelmatig wat kleinere porties, zoals een handjevol noten, fruit, fruitrepen of yoghurt.
  Vermijd suiker, kies eiwitten en ijzer
  Ja, het gaat héél tegennatuurlijk en zelfs opstandig voelen, maar suiker moet je vermijden als je moe bent. Dus géén snoep, chocolade en die felbegeerde energiedrankjes. Ja, dat geeft een tijdelijke opleving, maar erna juist een extra grote dip. Dan voel je je weer heel vermoeid. Beter voorkom je die dips en ups en downs in energielevel en kies je voor gezonde voeding met ijzer, eiwit en vitamine c. Denk aan avocado, groente, fruit, humus en nootjes.
  Neem eventueel caffeïne
  Dit is eerder een noodoplossing dan dat dit het eerst is om naar te grijpen. Dit omdat het uiteindelijk een goede nachtrust in de weg kan staan en die heb je juist hard nodig. Maar als het echt niet goed lukt zonder, drink dan wat koffie of thee.

  Tips om wakker te blijven: lichamelijke ondersteuning

  Lichaam en geest zijn verbonden, dat weet vrijwel iedereen. Dus een actief lijf, is een actievere geest. Beweging zorgt voor een minder vermoeid gevoel. Alleen de drempel om het te gaan dóen, ligt bij een vermoeid gevoel hoger. De volgende tips om wakker te blijven, moet je dus echt zonder nadenken gewoon DOEN:

  maak een wandeling
  Maak buiten een wandeling of fietstochtje.
  Bewegen helpt en zeker wandelen en fietsen. Laat de auto dus staan als het kan en fiets naar het werk of maak wanneer je kunt even een goede wandeling.
  Verander regelmatig van (werk)houding.
  Maak het contrast zo groot mogelijk. Als je zit, ga dan juist staan. Als het kan, werk dan een tijdje staand en niet zitten. Lukt dat lastig, zorg dan dat je even kunt lopen. Door drinken te gaan halen of naar de wc te lopen, of vraag of je even een paar minuten naar buiten mag. Beweeg dan meteen zoveel mogelijk lichaamsdelen. Spring een tijdje op en neer, ook daar word je behoorlijk goed wakker en energiek van.
  Doe een powernap.
  Voel je je na de ochtend toch echt lamgeslagen en heb je gelegenheid om een powernap van ongeveer 20 minuutjes te doen? Doe dit dan, maar sta ook echt binnen 30 minuten weer op. Zoek op je werk een rustie plek op (bijvoorbeeld tijdens de lunch) en sluit minimaal 10 minuten achter elkaar je ogen. Ook dit werkt verkwikkend.
  Gericht diep ademhalen.
  Goed diep inademen en rustig uitademen helpt je ontspannen. Je wil niet té veel ontspannen, maar rust in je lijf zorgt wel voor een productievere geest. Van productief werken word je energieker en krijg je meer inspiratie.
  diep ademhalen

  Vermoeidheid na feestdagen zoals Pasen is zeker niet gek, maar wel vervelend. Er zijn immers altijd verplichtingen en activiteiten die we gewoon weer aan moeten gaan. Met onze tips om wakker te blijven heb je alles wat je nodig hebt om deze dag of de komende dagen toch goed door te komen. Wie weet ben je uiteindelijk zelfs weer energieker dan anders!

  TerugMaak nu je bestelling compleet

Dit zijn onze populairste producten van dit moment. Standaard scherp geprijsd & altijd handig om mee te pakken.

2-PACK Bamboo Kussens

2-PACK Bamboo Kussens

39,99

19,99

Trendy Luxe Plaid - Koper

Trendy Luxe Plaid - Koper

34,99

14,99

All Season Dekbed

All Season Dekbed

29,99

9,99

Maak een keuze