Kees
Kan ik je helpen?
- X
Kees
Kees is verbonden!
Hey! Ik ben Kees, waar kan ik je vandaag mee helpen?
Ik krijg de meeste vragen over de volgende onderwerpen, maar stel me gerust elke vraag die je hebt.
Aan het laden...
aan het laden
Uitstekende service
Goede prijs/kwaliteit verhouding
Snelle levering
Selecteer een categorie.

Kun je slaap inhalen in het weekend?

04 October 2021

 • Slaapexperts discussiëren al jaren over de vraag of slaap inhalen tijdens het weekend mogelijk is. Aan de ene kant wordt ons verteld om ons aan een regelmatig slaapschema te houden en elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan. Dat lijkt een goed, duidelijk advies. Nu is er echter een Zweedse studie die de wateren heeft vertroebeld en enige twijfel doet rijzen over een strikte slaaproutine.

  Verlengt slaap inhalen je leven?

  Is er een verschil tussen slaap doordeweeks versus slaap in het weekend? In een studie van de universiteit van Stockholm volgden onderzoekers 38.000 mensen. In de loop van 13 jaar bestudeerden ze hun slaapgewoonten in het weekend versus doordeweeks.
  Veel eerdere slaaponderzoeken vroegen deelnemers om hun slaapuren over een bepaalde periode in kaart te brengen, zonder rekening te houden met verschillen tussen werkdag of weekend. En de conclusie was grimmig. Mensen onder de 65 jaar die de hele week lang elke nacht minder dan 5 uur of minder sliepen, leefden niet zo lang als slapers die constant 7 uur per nacht sliepen. Maar uit de Zweedse studie bleek dat dit niet het geval was wanneer mensen hun slaap inhaalden met een extra uur of twee in het weekend: die leefden net zo lang als die gewone 7-uursslapers.

  Powernaps bieden dé oplossing

  Een oplossing voor mensen die ‘s weekends graag wat langer opblijven en daardoor hun gebruikelijke ritme in de war gooien is alvast slaap inhalen met een powernap! Tijdens de werkweek kan een dutje een onbereikbaar geschenk lijken, maar als je er ergens één tussen kunt schuiven, is het een geweldige manier om jezelf weer op te laden. Probeer in het weekend het concept van uitslapen te elimineren, word wakker op je normale tijd en vervang die sluimertijd door een middagdutje. Zoals met alles wat met slapen te maken heeft, is balans essentieel. Zonder je natuurlijke patroon te verstoren, zijn er 3 optimale slaaptijden; powernaps van 20 min, 60 min en 90 min.

  Werk, leven & slaap in balans brengen

  Doordeweeks en in het weekend moeite om je slaap in evenwicht te houden en dus veel neiging tot slaap inhalen? Voel je vrij om deze tips te stelen om je te helpen van je leven te genieten, je werk gedaan te krijgen én je slaap te optimaliseren.

  Eet meer superfoods
  Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan antioxidanten en eiwitten, maar weinig verwerkte suikers, vetten en koolhydraten kunnen de energie verhogen en de traagheid op afstand houden. Focus specifiek op vis en groene groenten, aangevuld met fruit en noten als snacks.
  Superfoods

  Oefening om actief te blijven
  Regelmatige trainingen kunnen je gedurende de dag meer energie geven en de energiereserves van je lichaam reguleren. Een wandeling kan helpen om jouw energieniveau op peil te houden en je de tijd geven om jouw hoofd leeg te maken.

  Beperk thuiswerken
  Je hersenen hebben een pauze nodig van de stress, die je 's nachts wakker kan houden terwijl je probeert te slapen of overdag slaap wil inhalen. Om je hersenen te helpen ontspannen en zich klaar te maken om te gaan slapen, kun je proberen de hoeveelheid werk die je mee naar huis neemt te beperken. Of ervoor zorgen dat je minimaal een uur voordat het tijd is je kussen van dichtbij te bekijken, stopt met werkgerelateerde activiteiten.

  Plan leuke avonden
  Hoewel werk belangrijk is en slaap noodzakelijk, moet je ook proberen van plezier een prioriteit te maken. Dineren met vrienden, een filmdate met je partner; deze dingen in je agenda zetten kan je helpen te ontstressen voor het slapengaan.

  Bepaal je prioriteiten
  Probeer je niet te druk te maken over zaken als de afwas, slapen is belangrijker. Zoek uit welke klusjes en boodschappen het belangrijkst voor je zijn en welke je niet erg vindt om minder vaak te doen. Bedenk wat je kunt elimineren, zoals je was laten doen bij de stomerij of je boodschappen vooraf online bestellen. Dit bespaart energie en slaap inhalen is dan ook minder of niet nodig.

  Plan tijd voor jezelf in
  Tijd voor jezelf nemen is misschien gemakkelijker in het weekend, dus denk erover na om op je normale tijd wakker te worden en een van je hobby's of favoriete bezigheden aan te pakken. Eventueel kun je daarna een powernap doen.

  Elimineer afleidingen
  Hoe langer je je hersenen bezighoudt met activiteiten als e-mailen en internetten, hoe langer het duurt voor je in een slaaptoestand komt en geniet van een goede nachtrust. Door je device(s) een uur tot 30 minuten voor het slapengaan uit te zetten, laat je je lichaam en hersenen 's avonds op natuurlijke wijze voorbereiden op slaap.

  Slapen inhalen is dus wel degelijk mogelijk, maar experts raden aan om dit zoveel mogelijk met powernaps te doen. Zorg voor een donkere kamer, met een temperatuur van rond de 18 graden. Onze slaapexperts raden daarbij een goed matras aan, of nog beter, een heerlijk comfortabele boxspring. Zo blijf je vitaal, zonder dat je gebruikelijke slaapritme daar te veel onder lijdt.

  TerugMaak nu je bestelling compleet

Dit zijn onze populairste producten van dit moment. Standaard scherp geprijsd & altijd handig om mee te pakken.

2-PACK Bamboo Kussens

2-PACK Bamboo Kussens

39,99

19,99

Trendy Luxe Plaid - Koper

Trendy Luxe Plaid - Koper

34,99

14,99

All Season Dekbed

All Season Dekbed

29,99

9,99

Maak een keuze