Kees
Kan ik je helpen?
- X
Kees
Kees is verbonden!
Hey! Ik ben Kees, waar kan ik je vandaag mee helpen?
Ik krijg de meeste vragen over de volgende onderwerpen, maar stel me gerust elke vraag die je hebt.
Aan het laden...
aan het laden
Uitstekende service
Goede prijs/kwaliteit verhouding
Snelle levering
Selecteer een categorie.

Hoe krijg je bedwantsen?

07 October 2022

Diertjes, insecten, waarvan je instant jeuk krijgt als je het er (te) lang over hebt of er veel over leest. Bedwantsen behoren daartoe, net als mieren, vlooien en luizen. Die laatste twee zijn van dier tot dier en mens tot mens enorm besmettelijk, maar hoe krijg je bedwantsen? Loop je al risico als je in huis bent bij iemand met bedwantsen, of krijg je het van iemand die in een bed met bedwantsen heeft geslapen en langdurig bij jou in huis is? En als je ze dan hebt: wat te doen tegen bedwantsen?

Dit en meer kom je te weten over deze jeukerige plaaggeesten (ben je al paranoia aan 't krabben?).

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen vallen onder de bloedzuigende parasieten, zijn bruin tot roodbruin van kleur en hebben een plat, ovaal lijfje. Ze bijten zich door de huid van mens en dier heen om zich met bloed te voeden. Dit hoeft gemiddeld maar één keer per week. Ze hebben een hekel aan licht, dus zijn in de avond (’s winters) en nacht actief. Ze verstoppen zich tot die tijd op de meest uiteenlopende plekken (lees verderop).

Hoe krijg je bedwantsen?

Gelukkig zijn bedwantsen niet zo besmettelijk als vlooien en luizen. Hoe krijg je bedwantsen? Doordat ze ergens vandaan in een bepaald meubelstuk of product meereizen naar je huis. Hotels met bedden/kamers met bedwantsen zijn de grootste boosdoeners.
koffer op bed
In je koffer reizen ze mee en kruipen vervolgens bij jou in huis eruit om een goede verstopplek te vinden. Veelal krijg je bedwantsen daarom als je terugkomt van vakantie, als je een oud meubelstuk koopt en in huis haalt of als bedwantsen uit andermans huis in een van jouw spullen is meegelift.

Slechte hygiëne als oorzaak van bedwantsen is niet bewezen. Huisstofmijt bijvoorbeeld staat wel in directe relatie tot de hoeveelheid stof en viezigheid in huis.

Geen razendsnelle overdracht

Bedwantsen zijn niet elke nacht actief, omdat ze niet zo vaak bloed nodig hebben. Ze kunnen makkelijk een jaar zonder en als ze eenmaal gegeten hebben, duurt het gemiddeld een week totdat ze dit weer doen. Bovendien kruipen ze het liefst weer lekker goed verstopt weg. Ze verplaatsen zich daarom niet gegarandeerd naar andermans spullen. Dus ook slapen in een hotel met bedwantsen of bij iemand thuis resulteert niet automatisch in bedwantsen in jouw huis.

Tip: Leg/zet in hotels en bij anderen thuis je koffer nooit op het bed en ook nooit direct tegen een muur of meubelstukken aan. Leg je koffer bij voorkeur in de badkamer of ergens op hoogte.

Bedwantsen herkennen

Hoe kun je bedwantsen herkennen? Het beestje zelf zie je echt niet zomaar met het blote oog. Overdag zijn ze dus verstopt én volwassen bedwantsen worden niet groter dan 5 mm. De eitjes en larven zijn maar tot 2 mm groot, dus zet die spotten zonder miscroscoop ook maar uit je hoofd.
miscroscoop

Bedwantsen herkennen is daarom simpelweg lastig, maar de aanwezigheid van bedwantsen kun je wel analyseren.

Dit doe je het beste op basis van deze pijlers:

• Bedwantsen beet
• Uitwerpselen- en vlekjescheck

Bedwantsen beet

De bedwantsen beet is zeer ongewenst, maar wel bruikbaar visueel bewijs om de aanwezigheid van bedwantsen te herkennen. Het meest kenmerkende aan een bedwantsen beet is dat het telkens drie of meerdere (als groepje bij elkaar) rode bultjes of verdikkingen bij elkaar zijn. Dit is relevant, omdat bij veel mensen de bultjes lijken op een muggenbultje. Maar die staat altijd op zichzelf.
Elke bedwantsen beet veroorzaakt zoveel jeuk, doordat er allerlei stofjes worden vrijgelaten door de bedwants. Waaronder een bloed verdunnend stofje, om makkelijker bloed binnen te krijgen. Het ophopen van die achtergelaten stofjes onder de huid leidt tot irriterende bultjes.

Uitwerpselenvlekjes

Vooral als er heel veel van zijn, kun je de aanwezigheid van bedwantsen mogelijk herkennen aan piepkleine zwarte of rode vlekjes op een matras of lakens. Dit is (ja, sorry) poep van de plaaggeesten. Dit ontdekken lukt doorgaans een ongediertebestrijdingsexpert stukken beter dan ‘de gewone mens’.

Mocht je per se willen kijken of je bedwantsen ziet, pak er dan een zaklamp bij en zoek in kieren, naden, etc. van het bed naar kleine (max. 5 mm), bruin tot roodbruine beestjes met zes poten, die allemaal vrij hoog zitten. De achterste poten van een bedwants bevinden zich namelijk amper halverwege zijn lijf en het ovale, platte lijfje loopt dus nog best ver door vanaf de achterpoten.
Eenvoudige weergave bedwants
Let ook op de gedraging: ze springen en vliegen niet, ze kruipen alleen.

Verstopplekken bedwantsen

Het gros van de bedwantsen in huis bivakkeert, zoals het hun naam betaamt, natuurlijk in bed. Maar er zijn helaas nog wel veel meer opties. De meest voorkomende verstopplekken:
• Kieren en gaten in een bed
• Tussen een lattenbodem
• Matrasnaden en -zomen
• Achter behang
• Nachtkastjes
• Onder of tussen plinten
• Vloernaden & vloerbedekking
• Achter posters/schilderijtjes
• maar ook in nachtkastjes, achter schilderijtjes, in een bureau, vloernaden, maar ook babyfoons en pennen zijn bijvoorbeeld een mogelijkheid.
• Achter wandcontactdozen
• Naden en kieren van deur, muur, etc.
naden en kieren
• In (warme) (be)kleding
• Meubilair

Bedwantsen bestrijden: wat te doen tegen bedwantsen?

Mocht je geconstateerd hebben dat je geteisterd wordt door een kolonie van dit haast onzichtbare insect, then what? Hoe moet je bedwantsen bestrijden? Je bent geenszins de eerste die zich afvraagt wat te doen tegen bedwantsen.

De beste stappen zijn:

• Ongediertebestrijding inschakelen voor inspectie en actieve bestrijding.
• Géén voorwerpen, meubels, etc. meer van ruimte verwisselen.
• Beddengoed op minimaal 60 graden wassen. Verplaats het in een grote plastic zak naar de wasmachine! Of stop het in die plastic zak een hele week in een vriezer (minimaal -14°C).
• Dagelijks stofzuigen en heet dweilen kan ondersteunen (stofzuiger direct legen of zak weggooien, buitenshuis!) en de dweil op minimaal 60 graden wassen

Je wil het misschien liever niet horen, maar zelf bedwantsen bestrijden, is 99 van de 100 keer onbegonnen werk. Je kunt het wel proberen, natuurlijk. Als het nog in de beginfase is, zou het kunnen lukken door alles heet te wassen, heet schoon te maken, insectenbestrijdingsmiddel te spuiten en te stofzuigen. Bedenk je echter wel dat elke dag die voorbij gaat, de stadia van de eitjes en larven verder helpt en dus meer bedwantsen oplevert, die vervolgens weer meer eitjes produceren, etc. Professioneel bedwantsen bestrijden, biedt simpelweg het meeste soelaas.
ongediertebestrijding

Inspectie door een expert

Redenen dat een expert inschakelen bij bedwantsen zoveel beter slaagt, is dat je zelf ook onmogelijk kunt bepalen op welke schaal je huis geïnfecteerd is.

• Waar zitten ze precies?
• Welke plekken en kamers moet je aanpakken (doelgericht werken, bespaart kosten)?
• Zijn er items en/of meubelstukken die je weg moet doen/moet vernietigen?

Als je de slaapkamer aanpakt, maar de bedwantsen ook elders zitten óf je niet elke nodige plek hebt aangepakt, eindigen ze vanzelf wéér in je bed en vermenigvuldigen zichzelf opnieuw. Dan krijg je een uitputtende vicieuze cirkel die jou en je gezin/huisgenoten enkel nog gefrustreerder maakt.

Zijn bedwantsen gevaarlijk?

Nee, bedwantsen zijn niet gevaarlijk. Ze zijn vooral erg irritant en kunnen wel leiden tot erg nare lichamelijke klachten. Vooral jeuk en irritatie, zeker bij een allergische reactie kan dit nog heftiger uitpakken. Ook zou er bloedarmoede kunnen ontstaan bij een niet aangepakte bedwantsenplaag.

Terug



Maak nu je bestelling compleet

Dit zijn onze populairste producten van dit moment. Standaard scherp geprijsd & altijd handig om mee te pakken.

Plaid Teddy Rib

Plaid Teddy Rib

59,99

9,99

Luxe Klamboe - Rechthoek

Luxe Klamboe - Rechthoek

29,99

9,99

Maak een keuze