Kees
Kan ik je helpen?
- X
Kees
Kees is verbonden!
Hey! Ik ben Kees, waar kan ik je vandaag mee helpen?
Ik krijg de meeste vragen over de volgende onderwerpen, maar stel me gerust elke vraag die je hebt.
Aan het laden...
aan het laden
Uitstekende service
Goede prijs/kwaliteit verhouding
Snelle levering
Selecteer een categorie.

Hoe je matras reinigen?

13 October 2022

Beddengoed wassen is een eindeloos herhalende bezigheid, maar hoe fris slaap je werkelijk als je matras reinigen geen (herhalende) bezigheid is? We willen je niet de kriebels geven, maar als we enkel zeggen hoe tergend veel huidschilfers, huisstofmijt, vuil en (zweet)vocht er in ieder matras terecht komen/komt… Dan hoef jij niet drie keer te raden om te weten hoe ongelooflijk niét fris je helaas dan alsnog niet slaapt. Wie weet haal je nu je schouders op. Als het echter juist begint te jeuken (letterlijk, misschien) om er mee aan de slag te gaan, lees je in deze blog hoe je je missie kunt volbrengen: hoe je matras reinigen?

1: Basistaak matras reinigen: (twee)wekelijks stofzuigen

Goed, dit heb je waarschijnlijk al die tijd niet gedaan, dus voor nu 'moet' je de andere stappen ook nog dapper opvolgen. Daarna is je matras reinigen niet elke keer zo grondig nodig. Door elke keer wanneer je het beddengoed wast eerst ook het matras te stofzuigen alvorens er weer schoon beddengoed op te doen, kom je al een heel eind. Zo voorkom je dat mijt, stof, vuil en schilfers zich alsmaar blijven opstapelen.
stofzuiger2
Let op: gebruik een opzetstuk dat makkelijk (genoeg) over het matras glijdt. Zo voorkom je dat er textiel of andere componenten stuk getrokken worden tijdens het zuigen.

2: Zuiveringszout is de magische truc

Zuiveringszout, zeer bekend als ‘baking soda’, is je grote vriend als het gaat om een matras reinigen. Het is een natuurlijke ‘ontgeurder’ en het absorbeert vocht. Nu zijn de moderne matrassen al zodanig geconstrueerd dat er ventilatie mogelijk is. Daardoor raken matrassen al aardig wat vocht kwijt, maar restanten zullen er altijd zijn. Door flink wat zuiveringszout op het matras te strooien en licht in te wrijven met ronde bewegingen, kan het zijn werk doen. Laat het bij voorkeur meerdere uren intrekken, maar minimaal een half uur. Met meerdere uren kan het zuiveringszout optimaal ontvochtigen en zuiveren. Pak erna de stofzuiger, om restantjes weg te zuigen.
zuiveringszout

3: Luchten tijdens matras reinigen

Is er tijd om het matras nog langere tijd te laten luchten, liefst in de buurt van een open raam? Doe dat dan zeker ook nog eventjes. Een kwartiertje is voldoende.

4: Voorkomen is beter dan genezen

Is je matras door de eerder genoemde stappen of door professionele matras reiniging weer schoon? Koop dan de beste bescherming die er is: een waterdichte en vuil afstotende matrasbeschermer (van katoen of badstof, bijvoorbeeld). Die kun je gewoon wassen en er gebeurt nagenoeg niets met je matras. Blijf vervolgens wel je matras reinigen door te stofzuigen (en tegen geurtjes twee keer per jaar zuiveringszout) en je houdt je matras in topvorm!

Matras reinigen met stoomreiniger

stoomreiniger
Dit is iets meer omstreden. Als iemand vraagt ‘hoe mijn matras reinigen?’ zullen er meerderen zijn die volmondig een stoomreiniger aanraden. Stoom doodt bacteriën. Wel is het tegenstrijdig: je wil zoveel mogelijk vocht uit het matras halen en een stoomreiniger maakt het matras juist vochtig. De vraag blijft of dit weer snel en goed genoeg droogt om geen averechts effect te bereiken tijdens je matras reinigen. Wij adviseren om dit thuis niet met een stoomreiniger te doen. Houd je aan de benoemde stappen in dit artikel. Die zijn, zeker als je het vanaf een nieuw matras goed bijhoudt, in ruime mate afdoende.

Oude vlekken verwijderen

Heb je de smaak te pakken en wil je proberen ook nog oude vlekken te verwijderen die door de tijd heen zijn ontstaan? Oude vlekken verwijder je per vleksoort met een andere samenstelling en het beste met gebruik van waterstofperoxide. Dit spul is echter geen pretje, dus wij willen je niet aanmoedigen ermee aan de slag te gaan. Wil je dit toch, kun je research doen naar matras reinigen met waterstofperoxide.

Je matras laten reinigen

Zit het je toch niet lekker, omdat je jarenlang niet gereinigd hebt en er vlekken zichtbaar zijn? Wil je gaan voor een diepreiniging, oriënteer je dan op professionele reiniging. Vraag jezelf vooraf af wat het mag kosten, wat is nog rendabel? Hoe ouder het matras, hoe minder logisch het nog is om grote bedragen te investeren in een matras reinigen. Dan kun je immers beter een nieuwe kopen, zeker gezien een oud matras ook niet meer voldoende ondersteunt en klachten zal geven. Bekijk ook goed welke mogelijkheden het bedrijf biedt en welk soort reiniging je dan zou willen.

Gedaan? Dan ga je voortaan zonder viezigheidskriebels naar bed of stop je met veel voldoening je kinderen in op hun hygiënisch schone matras. Bijkomend voordeel? Zeer mogelijk hebben ze "ineens" minder last/hinder van luchtwegklachten!
kind op bed

TerugMaak nu je bestelling compleet

Dit zijn onze populairste producten van dit moment. Standaard scherp geprijsd & altijd handig om mee te pakken.

Luxe Verkoelend Dekbed - All Season

Luxe Verkoelend Dekbed - All Season

29,99

Hoofdkussen - All Year

Hoofdkussen - All Year

7,99

Luxe Klamboe - Rechthoek

Luxe Klamboe - Rechthoek

9,99

Maak een keuze