Uitstekende service

Goede prijs/kwaliteit verhouding

Snelle levering

Hoe je beter kunt slapen tijdens de zwangerschap

12 October 2021

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam van een moeder veel veranderingen en kan ze zich vaak uitgeput voelen. Juist daarom is het in deze tijd belangrijker dan ooit om de rust te krijgen die haar lichaam en baby nodig hebben. In dit artikel kijken we naar wat jij kunt doen om beter te slapen tijdens de zwangerschap en naar de beste slaaphoudingen hiervoor.

Bijna 80% van de vrouwen slaapt minder goed

Zwangerschap kan je natuurlijke slaappatroon verstoren, of het gewoon moeilijker maken om te ontspannen en te rusten. Veel aanstaande moeders worstelen met ongemak en vermoeidheid op verschillende momenten gedurende de negen maanden. Uit een groot Amerikaans onderzoek bleek dat bijna 80% van de vrouwen last heeft van slecht slapen tijdens de zwangerschap. Factoren die een rol spelen zijn onder andere: misselijkheid, vermoeidheid, spanningen, zwelling, vaak plassen, brandend maagzuur en andere pijntjes en kwalen.

9 tips om goede nachtrust te bevorderen

Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en goed voor jezelf te zorgen tijdens de zwangerschap. Hier zijn enkele simpele tips om de rust te krijgen waar je naar hunkert in deze speciale maanden, in afwachting van de komst van je baby.

  1. Ga elke dag van de week op hetzelfde tijdstip slapen en wordt op dezelfde tijd wakker. Het hebben van een slaapschema helpt je lichaam om zijn natuurlijke slaapcyclus te behouden en dus beter te slapen tijdens de zwangerschap.
  2. Houd vast aan een bedtijdritueel. Breng de laatste paar uur voor het slapengaan ontspannen door. Lees dan bijvoorbeeld een boek of luister minstens 30 minuten naar ontspannende muziek voordat het licht uitgaat.
  3. Gebruik ondersteunende kussens om het jezelf comfortabeler te maken in bed. Speciale zwangerschapskussens kunnen helpen om de druk op de delen van je lichaam te verminderen die het meest onaangenaam zijn.
  4. Probeer minstens 30 minuten per dag lichte aërobe activiteit te krijgen. Het beoefenen van yoga of het maken van een wandeling buiten kan de bloedsomloop, de geestelijke gezondheid en je vermogen om in slaap te vallen verbeteren.

zwangerschapsyoga

  1. Vermijd veel drinken later op de avond. Dit gaat ’s nachts vaak moeten plassen (iets meer) tegen.
  2. Verminder cafeïne. Het wordt aanbevolen om tijdens de zwangerschap je inname van cafeïne te verminderen, want dit stimulerende middel maakt het moeilijker om in slaap te vallen.
  3. Als je last hebt van brandend maagzuur, probeer dan bovenin kussens of iets anders onder je matras te leggen, zodat het maagzuur niet (zomaar) omhoog komt. Vermijd zware diners en pittig eten.
  4. Als je moeite hebt met doorslapen, plan dan een kort dutje overdag ter compensatie.
  5. Vraag aan het eind van de dag je partner om een ontspannende massage. Dit kan jullie beiden helpen om opnieuw verbinding te maken, te ontspannen en een goede nachtrust te krijgen.

Ontspanning tijdens zwangerschap

De beste (en slechtste) slaaphouding tijdens de zwangerschap

Er zijn bepaalde manieren om te slapen tijdens de zwangerschap die worden aanbevolen door experts. Meestal heb je al een favoriete slaaphouding, dus het kan moeilijk zijn om te slapen in een houding die niet van jou is. Je kunt echter kussens gebruiken om jouw lichaam te ondersteunen.

Op je rug slapen Slechtst: dit is een veel voorkomende manier van slapen die echter nare effecten kan veroorzaken tijdens een zwangerschap. Het kan rugpijn, ademhalingsproblemen en spijsverteringsproblemen veroorzaken. Het is zelfs bekend dat het de bloedsomloop naar je hart en de baby vermindert, omdat jouw buik op je darmen en grote bloedvaten zal rusten.

Op je buik slapen Beter: hoewel er minder nadelige gevolgen zijn van op je buik slapen tijdens de zwangerschap, kan het fysiek moeilijk en ongemakkelijk zijn om dit te doen als je ruim in je tweede of al laatste trimester zit. Veel zwangere buikslapers kopen een zwangerschapskusen, zodat ze het gevoel hebben op hun buik te slapen, zonder daar druk op uit te oefenen.

Op je zij slapen tijdens de zwangerschap Best: Op je zij slapen is de meest gebruikte en comfortabele slaaphouding tijdens de zwangerschap. Op je linkerzij slapen is het beste, omdat je lever rechts zit. Deze positie helpt om je baarmoeder daarvan af te houden, kan de bloedsomloop verbeteren en de beste bloedtoevoer naar je vitale organen en baby mogelijk maken.

Zwangerschap betekent niet dat je een goede nachtrust moet opofferen. Naarmate je buik groeit, omdat je baby groeit, is voldoende (nacht)rust krijgen cruciaal. Bovenstaande tips opvolgen, zal hopelijk leiden tot een betere of goede nachtrust.

Ontspanning tijdens zwangerschap

Kees
Kan ik je helpen?