Feiten over buiten slapen en hoe organiseer je dit goed?
03 August 2022
Het is zomer en dus vakantietijd. Misschien heb je al een reisje geboekt naar een verre bestemming, waar je lekker gaat genieten van zon en zee, of wellicht blijf je wat dichter bij huis, in een gehuurde bungalow. Maar voor de avonturiers onder ons, is er nog een andere optie: slapen in de buitenlucht. Hoe avontuurlijk dat ook is, het brengt wel bepaalde risico’s met zich mee: weersomstandigheden, dieren in het wild, terrein, maar ook gebrek aan comfort. Het spreekt voor zich dat een slechte slaap de hele vakantie minder leuk maakt. Je kunt om te beginnen ook voor de fun en beleving eens één nachtje buiten slapen.
In deze blog geven we je een aantal handige tips mee, zodat je goed voorbereid bent en het buiten slapen succesvol organiseert.
Buiten slapen: waarom kiezen voor de buitenlucht?
In onze hyperverbonden wereld voelen steeds meer mensen een verhoogde urgentie om naar buiten te gaan en een pauze te nemen van de constante technologie en de gefragmenteerde dagen door duizenden afleidingen. Naar bed gaan als het donker wordt en opstaan met het licht is vaak het perfecte recept voor de manie van het digitale tijdperk. Als je profiteert van deze tijd met kwaliteit, kan een goede nachtrustkwaliteit een verschil maken dat nog lang na jouw reis weerklinkt. Bovendien is frisse lucht gezond: planten helpen volgens Japans onderzoek je immuunsysteem te versterken, het versterkt je spierkracht en je kunt tijdens buiten slapen, dus in de openlucht, helderder denken.
Tip 1: Zorg voor de juiste slaapbenodigdheden
Een op maat gemaakte combinatie van slaapzak of bivakzak, slaapmat/buitenmatras en kleding helpt je om thermische efficiëntie te bereiken door de juiste hoeveelheid warmte en ademend vermogen te bieden, terwijl je gewicht bespaart. Met minder gewicht kun jij je makkelijker verplaatsen, waardoor het des te bevredigender is om je ‘s nachts op een prachtige locatie in te ritsen. Als de grond vochtig is of kan zijn, of er kans is op enige neerslag, gebruik dan altijd een zeil. Als je slaapgerei eenmaal nat is, wordt buiten slapen geen pretje meer. Ook voor om je slaapzak kunt je zoiets zoeken, zoals een bivvy bag.
Tip 2: Neem een kussen mee
Hoewel het technisch gezien een onderdeel is van de slaapbenodigdheden, krijgt een kussen zijn eigen alinea, omdat het te vaak over het hoofd wordt gezien. Een goed kussen maakt daadwerkelijk het verschil tussen gebroken wakker worden en klaar zijn voor het volgende avontuur.
Tip 3: Zorg voor voldoende beweging
Deze is duidelijk: als je je overdag inspant, zal je lichaam van nature hunkeren naar een diepe slaap om zich 's nachts op te laden. Onderzoek suggereert dat slechts 30 minuten aërobe oefening kan zorgen voor een betere nachtrust, wat belangrijk is voor een grondige verjonging van lichaam en geest.
Tip 4: Hydrateer
Elke cel, elk weefsel en elk orgaan in je lichaam heeft water nodig om goed te kunnen werken, zowel in de waaktoestand als in de slaaptoestand. Een goed gehydrateerd lichaam presteert overdag op zijn best en is 's nachts klaar voor herstel; als je uitgedroogd naar bed gaat, kan dat jouw slaap verstoren. Uitdroging vindt voornamelijk plaats in je mond en neusholtes, wat kan leiden tot snurken en een uitgedroogde keel.
Tip 5: Kies de juiste (vlakke) ondergrond
Het belangrijkste is dat de ondergrond zo vlak mogelijk is. Neem als het nodig is een waterpas mee. Zoek verder naar locaties die vrij zijn van grote stenen, planten en andere objecten die jouw slaapoppervlak kunnen verstoren. Als dit niet lukt, veeg de grond dan zoveel mogelijk vrij. Wees niet bang om een paar minuten op de grond te liggen voordat je het kamp maakt om ervoor te zorgen dat het comfortabel is. Is het niet vlak? Lig op een helling altijd met je hoofd naar boven, dus richting het hoogste punt.
Tip 6: Eet goed
Net als bij hydratatie zorgt een goed dieet in de natuur ervoor dat je spieren 's nachts kunnen herstellen, terwijl het ook energie levert om je warm te houden. Het plannen van een reismenu kan zo simpel zijn als ervoor zorgen dat je drie maaltijden per dag hebt die licht, compact en voedzaam zijn en voldoende calorieën bevatten.
Tip 7: Blaas de slaapmat niet teveel op
Feedback vanuit ervaringen suggereert dat de meeste mensen comfortabeler slapen op een minder hard gevulde slaapmat. Houd er rekening mee dat tijdens koude nachten jouw matras luchtdruk kan verliezen als koude lucht wordt samengedrukt, terwijl tijdens warme nachten de druk kan toenemen als warme lucht uitzet. Toch weer van die feitjes-aandachtspunten voor buiten slapen.
Tip 8: Kies de juiste slaapkleding
Als je voor de beste nachtrust gaat tijdens buiten slapen, raden we droge basislagen aan. Basislagen voeren zweet af dat anders op je huid zou kunnen afkoelen en ervoor zorgt dat je lichaamstemperatuur daalt. Een vaak over het hoofd geziene eigenschap van onderlagen is dat ze voorkomen dat het dons in je slaapzak of dekbed gaat klonteren en dat lichaamsolie in de stoffen van je slaapplek trekt. Dus als je de beste nachtrust en een duurzame uitrusting wilt, trek dan wat kleren aan.
Tip 9: Zorg dat je blaas niet te vol zit
Een effectieve strategie voor een goede hydratatie zonder storende nachtelijke uitstapjes richting het toilet is om, indien mogelijk, te voorkomen dat je twee uur voor het slapen te veel vocht inneemt. Dit betekent dat een geleidelijke en aanhoudende benadering van hydratatie gedurende de dag het beste is.
Met al deze tips voor buiten slapen behoud je de kwaliteit van je slaap en kun je overdag vol energie het avontuur aangaan. Wij wensen je in ieder geval een fantastische vakantie in de buitenlucht!