Kees
Kan ik je helpen?
- X
Kees
Kees is verbonden!
Hey! Ik ben Kees, waar kan ik je vandaag mee helpen?
Ik krijg de meeste vragen over de volgende onderwerpen, maar stel me gerust elke vraag die je hebt.
Aan het laden...
aan het laden
Uitstekende service
Goede prijs/kwaliteit verhouding
Snelle levering
Selecteer een categorie.

Welke slaaphouding is het beste en waarom?

14 October 2021

Veel mensen gaan slapen zonder erbij na te denken over wat de beste slaaphouding is. Velen geloven zelfs dat hoe je slaapt niets te maken heeft met je fysieke gestel. Slaaponderzoek heeft echter aangetoond dat elke slaaphouding zijn eigen voor- en nadelen heeft voor het menselijk lichaam. In dit artikel kijken we naar slaaphoudingen.

Op je zij slapen

Met afstand de meest populaire slaaphouding en terecht, want het is ook de beste slaaphouding met de meeste voordelen. Maar ook deze positie heeft zijn nadelen. Neem bijvoorbeeld wanneer je de zijkant van jouw gezicht op het kussen laat rusten: naarmate de nacht vordert en je woelt en draait, zal jouw gezicht onvermijdelijk gedurende lange tijd in verschillende richtingen worden uitgerekt. Deze rekoefeningen dragen bij aan vroegtijdige rimpels aan slechts één kant van je gezicht. Sommige slaapexperts kunnen zelfs zien aan welke kant een persoon slaapt door alleen maar naar hun gelaatstrekken te kijken. Om deze rimpels te voorkomen, kun je proberen over te stappen op een zijden of satijnen kussensloop, zodat jouw gezicht niet wordt gevangen door wrijving die aanwezig is op katoenen kussenslopen. Een andere optie is om te investeren in een kussen dat zijdelings slapen mogelijk maakt door de drukpunten te verlichten. Omdat slapen op je zij leidt tot langdurig ophopen van vocht aan die specifieke kant van het gezicht, kan het even duren voordat de zwelling afneemt wanneer je wakker wordt.

zwanger op linkerzij

Alle hoop is echter niet verloren: op je zij slapen heeft tal van voordelen! Zo helpt slapen op je linkerzij de hartcirculatie te verbeteren en brandend maagzuur te verlichten en te verminderen. Voor degenen die snurken bij het slapen op hun rug, helpt slapen op de linkerzij om de luchtwegen open te houden en te stoppen met snurken. Deze slaaphouding minimaliseert doorgaans lichamelijke pijnklachten het meest. Tot slot is het bij uitstek dé positie die wordt aangeraden voor zwangere vrouwen. Deze positionering helpt je baarmoeder van de lever af te houden en kan de bloedsomloop helpen verbeteren en de beste bloedtoevoer naar je vitale organen en baby mogelijk maken.

Op je rug slapen

Hier is een verrassend feit: volgens een Amerikaans onderzoek slaapt slechts 8% van de mensen op hun rug. In tegenstelling tot zijdelings slapen, heeft slapen op je rug maar een paar voordelen. Doordat de achterkant van het hoofd tegen het kussen ligt, is de kans op vroegtijdige rimpels en acne als gevolg van gezichtscontact met het kussen veel kleiner. Puur op je rug slapen kan echter leiden tot lage rugpijn vanwege de natuurlijke kromming van de wervelkolom.

slaaphouding rug

Wanneer een persoon opstaat, buigt de onderrug naar binnen, dus wanneer ze slapen, oefent het lichaam druk uit en duwt de onderrug tegen het bed. Gelukkig is er een oplossing: kussens! Veel slaapexperts adviseren om een kussen onder je knieën te leggen om wat druk op je onderrug te verminderen. Op de rug slapen wordt ook afgeraden voor mensen die gevoelig zijn voor snurken, omdat de luchtwegen in deze houding gemakkelijker worden geblokkeerd. Op je rug slapen heeft dus cosmetische voordelen. Minder rimpels, minder olie en minder zwelling.

Op je buik slapen

Van alle slaaphoudingen is dit de minst gunstige. De enige voordelen van deze positie zijn minder snurken en een verbeterde spijsvertering, maar de constante druk die wordt uitgeoefend op je wervelkolom, kan leiden tot toekomstige rugpijn. Wanneer je op jouw buik slaapt, wordt het grootste deel van het lichaamsgewicht door de zwaartekracht naar beneden getrokken, waardoor het moeilijk is voor de wervelkolom om een neutrale positie te behouden. Omdat de druk op je ruggengraat ligt - een structuur die het controlecentrum van je zenuwen huisvest - kan pijn zich naar vrijwel overal in het lichaam verplaatsen. Als je op jouw buik slaapt, wordt jouw nek ook in ongemakkelijke houdingen gedraaid, waardoor je hele bovenlichaam onvermijdelijk uit de pas loopt. Daarom hebben ze bij de chiropractor of massagesalon speciale tafels waarop je hoofd in een goede positie kan rusten.

massage liggend op buik

Dus, wat wordt vannacht jouw slaaphouding nu je de feiten op een rij hebt? Als één houding je wakker houdt, kun je altijd (orthopedische) kussens toevoegen om bepaalde lichaamsdelen te ontlasten. Als je alle houdingen hebt uitgeprobeerd en nog steeds pijn ervaart, is het tijd om het probleem bij de wortel aan te pakken, namelijk het matras en/of hoofdkussen. Veel mensen proberen van alles, maar komen uiteindelijk tot de conclusie dat een nieuw matras is wat ze nodig hebben. Met het juiste matras krijgt je lichaam betere ondersteuning en zul je minder snel last krijgen van allerlei pijntjes.

TerugMaak nu je bestelling compleet

Dit zijn onze populairste producten van dit moment. Standaard scherp geprijsd & altijd handig om mee te pakken.

Luxe Verkoelend Dekbed - All Season

Luxe Verkoelend Dekbed - All Season

29,99

Luxe Klamboe - Rechthoek

Luxe Klamboe - Rechthoek

9,99

Maak een keuze