Waar komt Black Friday vandaan?

Black Friday komt oorspronkelijk uit Amerika vandaan. De populairste theorie achter Black Friday is de verwijzing naar de verkeerschaos in Philadelphia. Dit gebeurde in de jaren ‘50 op de dag na Thanksgiving. Denk maar aan de term ‘Zwarte Zaterdag’, de dag waar enorme files ontstaan door vakantiegangers. De drukte ontstond vanwege de enorme uitverkopen die de winkels hielden. Dit deden ze om al wat geld te verdienen aan de komende feestperiode.

 

Naast deze zijn er dus verschillende theorieën over het bestaan van Black Friday. Niemand weet het dus echt. Wat we wel weten is dat Black Friday altijd de dag is na Thanksgiving, de vierde donderdag in November. In tegenstelling tot Black Friday is Thanksgiving buiten Noord-Amerika niet zo populair. 

Black Friday werd jaren later pas internationaal bekend

Pas tientallen jaren na deze gebeurtenis in Philadelphia werd de term ‘Black Friday’ bekend in heel Amerika. En nu, in 2020, kent bijna heel de wereld de term. Winkels en webshops over de hele aarde geven grote kortingen weg tijdens Black Friday. De internationale populariteit van deze koopjesdag komt vooral door het internet en social media. Zo zie je op het internet tegenwoordig talloze filmpjes, Facebookberichten en tweets voorbij komen tijdens deze drukke dag.

Black Friday in Nederland

We doen pas sinds 2015 echt mee met Black Friday in Nederland. Dat jaar waren er zo’n 20 aangemeld bij een speciaal Black Friday-platform. In 2017 groeide dit aantal naar boven de 100, en dat wordt elk jaar meer. Alle grote merken, winkels en webshops geven dan gigantische kortingen op hun producten weg.