Alles over de oorsprong van Black Friday

Black Friday is ontstaan in Amerika. Er zijn verschillende theorieën over het precieze ontstaan, maar niemand weet het zeker. We gaan kijken naar de twee populairste theorieën over het ontstaan van Black Friday. Leuk weetje: de term ‘Black Friday’ bestond al in de 19e eeuw, maar die verwijst naar de dag dat Amerika in een recessie raakte. Dit heeft alleen niets te maken met Black Friday zoals we het nu kennen.

Verkeersdrukte in Philadelphia

De eerste, en meest geaccepteerde theorie, is die van de verkeerschaos in Philadelphia. De dag na Thanksgiving, was het zo ongelofelijk druk in de stad, dat er sprake was van een ‘Black Friday’. Vergelijk het met Zwarte Zaterdag, de dag dat het super druk is op de weg door alle vakantiegangers. Het was zo druk in de Amerikaanse stad vanwege iedereen die alvast inkopen ging doen voor Kerst. 

Eindelijke zwarte cijfers in de boekhouding

Een andere, iets minder populaire theorie, is de volgende. Het hele jaar door stonden rode cijfers in de administratie van veel winkels. En daar was opeens november, de maand waarin heel veel Amerikanen alvast gingen shoppen voor Kerst. Het werd zo druk in de winkels dat ze eindelijk weer winst maakten. De boekhouders konden eindelijk weer zwarte cijfers opschrijven.