Kussens als deel van het geheel

Kussens zijn een vast en dus ook zeker onmisbaar deel van een bed of boxspring. Voor een duidelijk onderscheid met ander soort kussens voor de kussens voor op bed meestal hoofdkussens genoemd. Een hele toepasselijke benaming, omdat ons hoofd rust op de kussens op bed en deze ook exact daarvoor bedoeld zijn. Een ander lichaamsdeel maakt geen gebruik van deze kussens. Om er ook als geheel uit te zien zit om de kussens natuurlijk een kussensloop dat past bij het dekbedovertrek. Deze items passen over hun beurt vaak weer goed bij de inrichting van de slaapkamer. Esthetiek is echter uiteraard niet de voornaamste reden om kussens aan te schaffen, dat is om goed en zonder pijnklachten te kunnen slapen. Zomaar wat kopen is er niet bij, zo was altijd met beddengoed is het niet universeel. goede kussens vinden voor elke individuele slaper is niet het meest moeilijke dat je ooit zal doen, maar zeker ook niet het eenvoudigste.

Kussens (wanneer) vervangen(?)

Bij het begin beginnen levert voor de meeste al vraagtekens op: wanneer vervang je kussens c.q. hoofdkussens? In de praktijk zal dit sowieso onderling verschillen. De een zal dit wellicht vrije vaak doen om hygiënische redenen kom maar een ander koopt nieuwe kussens zodra het oude kussen niet meer fijn licht en weer een ander slaapt helaas jaren door op een kussen dat allang niet meer gebruikt zou moeten worden. In de regel kun je een trucje toepassen dat je vertelt of je kussen op zijn minst nog de juiste staat van basiskwaliteit heeft. Vouw het kussen of de kussens dubbel van de ene brede zijde richting de andere brede zijde en leg er iets zwaars op. bijvoorbeeld een boek, grote trofee of een ordner map. Haal dit er na bijvoorbeeld een tweetal minuten af. Veert een kussen terug in de juist vorm dan is de basiskwaliteit voor ondersteuning nog aanwezig. blijf het kussen of blijvende kussens In de opgevouwen vorm of komt het kussen in elk geval niet meer plat te liggen, dan is vervanging direct nodig. Heb je een kussen met traagschuimvulling? Die moet vervangen worden zodra het klontert of de oorspronkelijke vorm niet meer zichtbaar wordt. Zodra je eenmaal weet dat je de kussens moet vervangen, hoe schaf je dan nieuwe aan die daadwerkelijk passend bij wat je nodig hebt?

Kussens kiezen

Het kan heel makkelijk zijn om kussens te vervangen, zodra de te vervangen kussens goed bevallen zijn en tot aan de slijtage geen klachten hebben gegeven.in dat geval kun je direct op zoek naar hetzelfde of anders een soortgelijk kussen. Heb je echter gemerkt dat door de tijd heen de behoefte is veranderd, bijvoorbeeld door ouder worden, verandering van lichamelijke factoren of de aanschaf van een ander matras, dan zul je even opnieuw op onderzoek moeten gaan om tot de juiste kussens te komen.

Kussens per slaaphouding

Een basis uitgangspunt om kussens te kiezen is de slaaphouding. De beste slaaphouding is op de zij, dan rug en dan buik. Veel Mensen hebben twee slaaphoudingen, te weten de houding waarmee je in slaap valt en de houding waarin je in de meeste gevallen ligt als je 's nachts in de ochtend wakker wordt. Je kunt uiteraard het beste kussens kiezen die passen bij de laatste variant. Behalve als je er bijna langer over doet om in slaap te komen dan dat je slaapt, maar we hopen dat het niet zo is. *Kussens voor zijslaper* Belangrijk een zijslaper is een kussen dat stevig genoeg is om de schouders en nek in een goede lijn te houden met ruggenwervel. dit klinkt gemakkelijk, Maar het kussen moet dus niet te hoog zijn en ook niet te ver inzakken. De enige manier om erachter te komen is door kussens te kopen, er mee op bed te gaan liggen en een ander te Laten bekijken hoe je lichaamshouding is. Of je kunt via een zelfspanner een foto maken. Via showrooms kun je uiteraard ook testen vóórdat je kussens koopt. *Kussens voor rugslaper* Rugslapers is er weer net een ander drukpunt vanuit het hoofd, uiteraard de achterkant van de schedel. het kussen zal in principe zachter moeten zijn dan bij zijslapers, maar zeker weer niet zo zacht als bij buikslapers. Dan zou het hoofd te ver naar achteren kantelen en dus ook de nek onder spanning komen te staan. *Kussens voor buikslaper* Bij een buikslaper is bij buikslapers zijn kussens al gauw te hoog. Het is vaak heel makkelijk te zien dat het hoofd ten opzichte van de nek en wervelkolom te hoog is gepositioneerd. Zonder kussen is vaak weer te laag. Buikslapers zoeken dus een zacht tot medium kussen komen afhankelijk van de hard of zachtheid van het matras, zonder al te zware vering.

Soorten kussens en vullingen

Behalve de slaaphouding zijn er nog meer factoren: soorten kussens en soorten vullingen.

Qua soorten is het globaal onder te verdelen in het volgende:

• Puntkussens

• Boxkussens

• Orthopedische kussens

• Ergonomische kussens

• Gelkussens Kussens met puntige uiteinden zijn regulier en worden het meest gebruikt.

Boxkussens

Boxkussens hebben geen puntige, maar afgeronde, bijna vierkante hoeken. Het kussen zelf is ook bijna vierkant. Opvallend eraan zijn ook de opstaande, gestikte randen. Dit ontwerp is bedoeld om specifiek goed de nek te ondersteunen en beter in vorm te blijven door de opstaande rand.

Ergonomische/orthopedische kussens

Ergonomisch en orthopedisch worden vaak als één begrip gebruikt of gecombineerd. Dat komt waarschijnlijk doordat er een duidelijk verband is. Daardoor zij ergonomische kussens doorgaans ook orthopedisch en andersom. Ergonomisch heeft namelijk betrekking op ‘optimaal voor de juiste, gezonde lichaamshouding en -verhouding’ en orthopedisch houdt verband met correctheid voor spieren, gewrichten, botten, etc. Dit type kussens zijn onmisbaar bij specifieke lichamelijk aandoeningen of (beginnende) klachten.

Gelkussens

Gelkussens zijn gevuld met een soort gel. Uiteraard slaapt dat heel anders dan een vastere vulling. De voornaamste eigenschap is dat dit type kussens koel blijft en vloeiend zacht ondersteuning biedt en aanvoelt. Watergel wordt bijvoorbeeld ook in traagschuim gespoten. Zo werkt het effect goed verdeeld over het heel het kussen.

Vullingen voor kussens

Kussens bestaan uit een tijk met vulling. De tijk kan van bijvoorbeeld bamboe, katoen of polyester zijn, de vulling kan ook verschillen. Om het, wederom, lastiger te maken, zijn daar aardig wat mogelijkheden voor:

• Polyester/microvezel; synthetisch, zacht, slijtvast, anti-allergisch. Microvezel is bijvoorbeeld een goed alternatief voor dons. Synthetische stoffen zijn wat minder ademend en dus wat warmer. • Ganzendons of eendendons; licht, zeer ademend, zacht, comfortabel, gecombineerd met veren net iets steviger en ook wat goedkoper. Fijn als je huisstofmijt allergie hebt.

• Dons met veren. Volledig donzen kussens zijn duur en erg slap, dus over het algemeen is een kussen met dons én veren een fijnere en ook nog eens goedkopere optie. Hoewel voor buikslapers volledig donzen kussens zeer mogelijk de beste optie zijn.

• Wol; zelfreinigend, antibacterieel, vormvast, goed isolerend, veerkrachtig, goed absorberend. Een uitstekende kwaliteit vulling voor kussens.

• Traagschuim. Vormt zich geheel naar de vorm van wat er op ligt, in dit geval het hoofd. Is zacht, ontneemt drukpunten voor optimale ondersteuning, warmt wel wat op.

• Koudschuim. Veerkrachtig maar veert/vormt ook mee, veel sneller in originele vorm terug dan traagschuim, open structuur en dus ventilerend/koeler.

• Latex. Elastisch, zeer stevig, kan lang mee, absorbeert relatief slechter en is een warmer materiaal.

Kussens wassen

Kun je kussens wassen? Ja. Kun je álle kussens wassen? Nee. Welke type vulling mag in de wasmachine?

• Volledig donzen kussens

• Synthetische kussens

• Wollen kussens

Hoe zit het met traagschuim, veren en latex?

• Latex kun je absoluut niet wassen. De kwaliteit gaan dan verloren, het brokkelt uiteen en de veerkracht is foetsie.

• Veren kún je wassen, maar het is tricky. Beter laat je af en toe kussens met veren reinigen bij een stomerij.

• Traagschuim kun je met de hand wassen via een mild sopje en een emmer. Knijp voorzichtig uit en laat uiteraard goed drogen.

Verschillende maten kussens

Nog meer keuze: maten kussens. Bestond er maar gewoon één maat, hoefde je nergens over na te denken. Zo is het niet en ergens is dat natuurlijk ook juist weer fijn. Groot, klein, rechthoekig of vierkant, zo kun je zelf nog naar behoefte afstemmen. De meeste kussens zijn wel langwerpig en het gangbare formaat voor kussens op bed is 60x70 cm. Daar vind je ook veel kussenslopen van.

Wel zijn er ook kleinere maten (groter eigenlijk niet), vooral:

• 40x60 cm

• 50x70 cm

• 60x60 cm

• 50/45x30/35 cm