Presence

Bekijk onze duurzaam geproduceerde dekbedovertrekken van Top kwaliteit! Deze dekbedovertrekken van Fairtrade & GOTS satijn katoen zijn super zacht en geven je slaapkamer een luxe uitstraling.
Maat
Materiaal
Instopstrook
Kleur
Dessin
Prijs
Min: €0 Max: €80

Fairtrade

Wanneer je door een grote supermarkt loopt dan bestaat er een goede kans dat je ten minste één of twee zakken koffiebonen zult zien met een klein label waarop staat: Fairtrade. Deze verpakkingen zien er niet anders uit dan de anderen verpakkingen op de plank, maar de prijs is absoluut hoger. Je vraagt je misschien af, maakt hen dat extra geld waard?

Het antwoord is dat wanneer je extra betaalt voor Fairtrade koffie, het geld rechtstreeks naar de boeren gaat die het telen. Fairtrade koffie garandeert de telers een eerlijk loon voor hun producten en in ruil daarvoor beloven de boeren om fatsoenlijke omstandigheden te bieden voor hun werknemers en om hun op een milieuvriendelijke manier te laten produceren. Dezelfde garanties gelden voor andere producten met het Fairtrade logo, zoals chocolade, suiker, bananen en katoen.

Principes van Fairtrade

Het doel van Fairtrade is om de armoede voor boeren en werknemers in ontwikkelingslanden te verminderen. Dit betekent dat ze niet alleen op korte termijn meer moeten betalen, maar ook dat ze hun vaardigheden verbeteren, hun gemeenschappen opbouwen en de lokale omgeving beschermen, zodat de middelen er zijn voor toekomstige generaties.

Directe handel

Fairtrade importeurs werken zo nauw mogelijk samen met producenten. Door de tussenhandel uit te schakelen, kunnen de importeurs de boeren meer betalen en ze zorgen ervoor dat hun producten uiteindelijk in de winkel komen te liggen. Fairtrade importeurs hebben vaak te maken met collectieven: groepen kleinschalige telers die hun eigen boerderijen runnen met weinig tot geen loonarbeid. Om aan de Fairtrade normen te voldoen, moeten de collectieven democratisch worden geleid, waarbij elke boer een stem moet krijgen en zijn winsten gelijk over alle leden moet verdelen.

Eerlijke prijs

Fairtrade garandeert boeren een minimumprijs voor hun gewassen, ongeacht of de marktprijs daalt. Kopers beloven de producenten snel te betalen en de producenten beloven op hun beurt een eerlijke beloning voor al hun werknemers. Kopers geven ook krediet aan hun producenten - bijvoorbeeld door ze vooraf te betalen – dit zorgt er weer voor dat de producenten over alle middelen kunnen beschikken die ze nodig hebben om hun goederen op tijd te kunnen leveren.

Duurzaamheid

Hoewel niet alle Fairtrade producten biologisch zijn, moeten boeren duurzame methoden gebruiken die natuurlijke hulpbronnen beschermen, zoals water, bodem en natuurlijke vegetatie. Het gebruik van pesticiden en meststoffen is beperkt. Boeren beloven ook om energie efficiënt te gebruiken en afval op de juiste manier te verwerken, verminderen, hergebruiken en recyclen waar mogelijk. Het gebruik van genetisch gemodificeerde organismen (GGO) is verboden voor alle Fairtrade producten.

Respect voor lokale cultuur

Fairtrade handelaren beloven het culturele erfgoed van de telers waarmee ze werken te respecteren. In plaats van hen te dwingen de nieuwste, meest efficiënte methoden voor het telen van gewassen te gebruiken, laten ze hen toe om hun traditionele manieren te volgen.

Sorteer op:
  • Snelle levering
  • 14 dagen bedenktijd
  • Veilig achteraf betalen
  • Snelle levering
  • 14 dagen bedenktijd
  • Veilig achteraf betalen
  • Snelle levering
  • 14 dagen bedenktijd
  • Veilig achteraf betalen
Pagina 1 van 2
1 2