Uitstekende service

Goede prijs/kwaliteit verhouding

Snelle levering

peuter bang om te slapen

Veel ouders hebben te maken met peuters die bang zijn om te slapen. Dit kan voor zowel de ouders als de peuter erg frustrerend zijn. In dit artikel bespreken we de oorzaken van deze angst en geven we tips om je peuter te helpen over zijn angst heen te komen.

Oorzaken van angst om te slapen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom peuters bang zijn om te slapen. Hieronder hebben we enkele van de meest voorkomende oorzaken op een rijtje gezet.

  1. Separatieangst: Peuters kunnen bang zijn om te slapen omdat ze gescheiden zijn van hun ouders. Dit is vooral het geval als ze nog niet gewend zijn om alleen te slapen.

  2. Nachtmerries: Peuters kunnen bang zijn om te gaan slapen omdat ze bang zijn om weer nachtmerries te krijgen. Nachtmerries zijn heel gewoon bij kinderen tussen de 2 en 4 jaar oud.

  3. Angst voor het donker: Sommige peuters zijn bang in het donker. Dit kan veroorzaakt worden door de angst voor het onbekende.

  4. Overactieve verbeelding: Peuters hebben een levendige verbeelding en kunnen zichzelf gemakkelijk enge dingen inbeelden. Dit kan leiden tot angst om te slapen.

  5. Veranderingen in de routine: Veranderingen in de dagelijkse routine van een peuter, zoals het overstappen van een wieg naar een groot bed, kan ook leiden tot angst om te slapen.

Hoe te helpen

Er zijn verschillende manieren waarop ouders hun peuter kunnen helpen om zijn angst om te slapen te overwinnen. Hieronder hebben we enkele tips op een rijtje gezet.

  1. Stel een routine in: Een dagelijkse routine kan helpen om je peuter gerust te stellen en te helpen ontspannen voor het slapen gaan. Zorg ervoor dat de routine niet te druk is en dat deze rustgevende activiteiten omvat zoals lezen, zingen of een verhaal vertellen.

  2. Maak de slaapkamer rustgevend: Zorg ervoor dat de slaapkamer van je peuter een rustgevende omgeving is. Gebruik bijvoorbeeld een nachtlampje om de angst voor het donker te verminderen, of zorg voor een zacht muziekje dat je peuter helpt om te ontspannen.

  3. Wees geduldig en begripvol: Peuters hebben tijd nodig om te wennen aan nieuwe situaties en veranderingen. Wees geduldig en begripvol als je peuter bang is om te gaan slapen. Geef hem of haar de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen.

  4. Praat over angsten: Praat met je peuter over zijn of haar angst en stel geruststellende vragen. Leg uit dat angsten normaal zijn en dat iedereen wel eens bang is. Zorg ervoor dat je peuter zich gehoord voelt en dat zijn of haar zorgen serieus worden genomen.

  5. Geef veel knuffels en liefde: Knuffels en liefde kunnen helpen om je peuter gerust te stellen en hem of haar te laten weten dat hij of zij geliefd is.

Kees
Kan ik je helpen?