dekbedovertrekken

Dekbedovertrekken

Elk huishouden heeft wel meerdere dekbedovertrekken in de garderobekast liggen. Naast een goed dekbed en een degelijk stel kussens zijn ze een belangrijk onderdeel van onze slaapkamer geworden. Maar wat is een goed dekbedovertrek? Waar moet het aan voldoen en welke soorten zijn er?

Polycotton dekbedovertrekken

Dekbedovertrekken in de lagere prijs klasse zijn meestal gemaakt van polycotton of gemengd katoen, maar wat is het? Polycotton is een mengsel van polyester en katoen en heeft goede vocht absorberende eigenschappen. Polyester kreukt minder dan katoen en zorgt ervoor dat de kleuren van dekbedovertrekken beter behouden blijven. Katoen daarentegen zorgt ervoor dat de stof soepel aanvoelt.

Microvezel dekbedovertrekken

Ook microvezel dekbedovertrekken zijn over het algemeen een goede budget keuze. Microvezel bestaat uit polyester en polyamide. Beide zijn synthetische stoffen. In de volksmond wordt polyamide ook wel nylon genoemd. Voor mensen met een allergie kunnen microvezel dekbedovertrekken een uitkomst zijn. Daarnaast behouden microvezel dekbedovertrekken beter hun vorm en zijn ze strijkvrij. Zijn er dan helemaal geen nadelen aan microvezel? Jawel, mensen kunnen microvezel als glad en zweterig ervaren. Het is een dun stofje dat niet heel erg lang meegaat, maar al snel enige slijtage zal vertonen.

Katoenen dekbedovertrekken

Katoen is afkomstig van de katoenplant en van de vezels worden draden gespannen. De kwaliteit is afhankelijk van het aantal horizontale en verticale draden per vierkante mm. Dit wordt ook wel thread count genoemd. Dit getal wordt niet op elke verpakking weergegeven. Zo kan het dus zijn dat de katoenen dekbedovertrekken van je buurman van een betere kwaliteit zijn dan die wat jezelf op je bed hebt liggen. Wil je de thread count van je dekbedovertrekken achterhalen? Dat kan in sommige gevallen kun je de klantenservice van het bedrijf dat de dekbedovertrekken heeft geleverd opbellen of mailen. Een andere mogelijkheid is om via een laboratorium onderzoek te laten doen naar de katoen dichtheid.

Flanellen dekbedovertrekken

Flanel heeft de eigenschap dat het beter warmte kan vasthouden dan alle andere materialen die we hierboven besproken hebben. Flanel bestaat uit katoenen en wollen vezels. Flanel wordt geweven in een andere verbinding dan katoen. Deze linnen of keperbinding zorgt ervoor dat de warmte beter vastgehouden kan worden. Voor de koude wintermaanden is een flanellen dekbedovertrek uitermate geschikt, want laten we eerlijk zijn wie valt er nu niet heerlijk in slaap onder een dekbedovertrek dat ervoor zorgt dat je heerlijk warm de nacht doorkomt.

Satijnen dekbedovertrekken

Satijn is geen stof zoals katoen, net als bij Flanel wordt ook hier een bijzondere manier van weven toegepast. Satijnen dekbedovertrekken kunnen zowel gemaakt worden van katoen als van polyester. Satijnen dekbedovertrekken voelen zacht aan en hebben een langere levensduur dan de dekbedovertrekken in de lagere prijsklassen die we in dit artikel hebben besproken.