Meerdere varianten winterdekbed 140x200 cm
Er is niet één kant en klaar winterdekbed. Om het lekker lastig te maken, heb je aardig veel keus. Die keus zit 'm vooral in vulmateriaal, maar ook het omhulsel, de tijk, is van een bepaald materiaal gemaakt. Ook dit heeft enige invloed op de eigenschappen van het totale winterdekbed 140x200 cm. De vulling is echter wel het meest prominent. Een winterdekbed moet natuurlijk warmte vast kunnen houden, maar je wil ook niet dat het broeierig wordt, dan word je klam wakker. Zweterigheid in bed is een van de naarste slaapervaringen, die iedereen graag voorkomt. Een winterdekbed 140x200 cm met de juiste materialen zal niet zweterig zijn, maar juist goed warmte isoleren en vocht weer goed kwijt kunnen raken. Het ene materiaal kan het één beter dan het ander en andersom, en het allerbeste materiaal heeft de 'perfecte' balans tussen/combinatie van die twee eigenschappen.
Hieronder zetten we uiteen welke opties voor een winterdekbed er zijn. Uiteraard shop je elk met lekker veel discount via onze webshop en kun je doorgaans rekenen op een snelle levering uit eigen voorraad.
Winterdekbed met dons of donsveren
We hebben een fiks aantal winterdekbedden 140x200 met dons als vulling, oftewel een donzen dekbed. Dons is zo'n natuurlijk materiaal dat die juiste combinatie van isolatie en ventilatie biedt. Dan hebben we het wel over een 90-100% donzen dekbed, dus zonder combinatie met veren of synthetisch materiaal.
Een donzen winterdekbed:
-absorbeert vocht goed
-droogt snel weer.
-isoleert uitstekend.
-is licht van gewicht.
-vergt weinig onderhoud.
Licht van gewicht is niet voor iedereen een voordeel. Als iemand graag juist zwaarte voelt tijdens het slapen, is bijvoorbeeld een wollen winterdekbed een goede optie.
Hoe meer veren er in de vulling zitten, hoe minder kwalitatief het donzen winterdekbed is. Veren zijn zwaarder, isoleren slechter en het kan wat meer prikken. Natuurlijk zit er een tijk omheen, maar toch voelt het anders aan dan enkel dons. Een winterdekbed met (voornamelijk) veren is echter wel meer budgettair.
4 seizoenen of all season winterdekbed
Een heel gewaardeerde opties en dus keuze is een 4 seizoenen dekbed. Ook zijn er all season dekbedden. Het verschil tussen een 4 seizoenen en all season winterdekbed is het aantal dekbeddelen. Bij all season heb je gewoon één dekbed en daar doe je het hele jaar door mee. Een 4 seizoenen dekbed bestaat uit twee dekbeddelen, die je tegelijkertijd en afzonderlijk van elkaar kunt gebruiken. Op die manier kun je van een winterdekbed een zomerdekbed maken en andersom, alsook herfst of lente geschikt. Je kunt de verschillende bestaande warmteklasses ermee afstemmen naar behoefte.
3D air winterdekbed
Een steeds meer graag geziene gast in de slaapkamer is 3D air, waaronder een 3D air dekbed. Bij dit type materiaal zit 3D mesh verwerkt zodat er optimale luchtcirculatie is. Dit maakt de zomerdelen van het 4 seizoenen dekbed heerlijk en extra koel. Met alle delen bij elkaar heb je een warmteklasse 1 winterdekbed, warmer wordt het niet. Wel ventileert ook dan dit dekbed extra, dus wil je dat niet, kies dan een andere optie.
Winterdekbed wol (kinderdekbed)
Ook aan de kleintjes is gedacht met een kinder winterdekbed, een katoenen tijk gevuld met wol. Dit materiaal is zelfreinigend, neemt gigantisch goed vocht op en geeft ten tijde daarvan alsnog warmte af. Daarom is wol erg goed in evenwicht en slaapt daardoor vrijwel nooit te warm of te koud. De warmteklasse van dit dekbed is 2, daarmee met dit materiaal over het algemeen het hele jaar door geschikt.