Als je uit bent op een fijn pocketvering matras, betekent dat nog niet dat alle eigenschappen en ins en out, zoals voor- en nadelen en de werking ervan, bekend zijn. De één vindt dit ook helemaal niet interessant om te weten, de ander wil juist wél weten hoe die ondersteuning werkt en of dat is waar hij/zij naar op zoek is. Om te beginnen even een inkijkje in wat een pocketvering matras ís. Het stukje 'pockets' komt voort uit het feit dat het gaat om afzonderlijke 'zakjes' met daarin stalen veren. Door al deze los verpakte veertjes kunnen deze allemaal afzonderlijk van elkaar bewegen. Dat gebeurt wanneer we bewegen en er daardoor tegendruk gevormd wordt. Die pockets zijn nodig om te voorkomen dat de veren in elkaar verstrikt raken. Behalve het zakje is er ook nog een schuimrand rondom alle pockets, zodat het goed bij elkaar blijft. Die rand kan het beste wel aardig stevig zijn, omdit dit meer slaapcomfort oplevert. Als je dicht op je bedrand ligt, wil je bijvoorbeeld niet het gevoel hebben dat je er afrolt. Dit is meestal wel het geval wanneer de schuimrand te zacht is. Hoe stevig een pocketvering matras als geheel is, hangt af van de dikte van het staaldraad en het aantal windingen. Hoe dikker, hoe steviger. Misschien heb je ook al wel eens gehoord van 'zones' in een pocketvering matras. Per zone zijn het aantal en de dikte veren verschillend, omdat iedere zone andere lichaamsdelen ondersteunt. Op deze manier ontstaan er overal de juiste drukpunten en ligt de wervelkolom zo optimaal mogelijk (voor zijslapers). Er bestaan ook nog thermisch geharde veren, die zijn behandeld met warmte. Dit proces kent allerlei termen, maar het komt er op neer dat die pocketveren als de druk wegvalt weer in de oorspronkelijke vorm terug veren. Dit biedt extra veerkracht en verlengt de levensduur van zo'n pocketvering matras.
Voel ik de veren van een pocketvering matras?
Ja en nee. Já, als het geen kwalitatief matras is of als er veel slijtage is ontstaan. Nee als het een kwalitatief pocketvering matras is waar ook goed mee omgegaan is. Iedereen heeft zelf wel eens of kent iemand die op een bed geslapen waarbij de veren heel duidelijk in het lichaam 'prikten.' Dat kan het geval zijn bij goedkope accommodaties bijvoorbeeld. Er zit echter bij een goed pocketvering matras een extra materiaal om de veren heen, een comforlaag genoemd. Dit kan een schuimlaag zijn, zoals koud- of traagschuim, maar bijvoorbeeld ook natuurlijk materiaal. Latex wordt hiervoor ook toegepast. Het materiaal van deze laag bepaalt of het matras eerder wat zachter of steviger is en aanvoelt. Koudschuim is stevig, koudschuim neemt als een soort mal de vorm van het lichaam aan en laat je juist wat meer 'in' het matras zakken. Traagschuim veert ook niet meteen terug, maar komt langzaam weer in de voormalige vorm. Zeker als traagschuim warm wordt, is het extra zacht. Koudschuim is een veel koeler materiaal dat erg makkelijk ventileert, evenals latex. Ook dit is een relatief stevig ondersteunend materiaal dat comfortabel aanvoelt.
Wat is bonell vering?
Bonell veren wordt ook wel een binnenvering matras genoemd en het is een ander soort vering dan een pocketvering matras. Bonell veren zijn groter en van staal. Dit draagt vervolgens ook een groot oppervlak. Dit type vering beweegt veel minder met het lichaam mee en is niet bruikbaar op een verstelbare bodem. Kort gezegd is bonell vering dus minder comfortabel en ondersteunend dan een pocketvering matras.
Kan ik een pocketvering matras gebruiken op een lattenbodem?
Ja, maar het werkt een stuk minder effectief dan op een boxspring, zeker wanneer de latten best ver uit elkaar liggen. Hoe dichter de latten op elkaar liggen, hoe effectiever het pocketvering matras. Je kunt eventueel zelf nog wat latten toevoegen, als je daar handig genoeg voor bent. De reden dat dit verschil maakt, is de zojuist benoemde tegendruk. Een pocketvering matras werkt door ondersteuning bij tegendruk. Bij de ruimte tussen latten is er geen tegendruk en daardoor is de ondersteuning op een bed met lattenbodem niet gelijkmatig.
Hoelang gaat een pocketvering matras mee?
Daarin speelt de kwaliteit ervan een belangrijke rol, dus let daar op bij aankoop als je de levensduur belangrijk vindt. EEn kwalitatief pocketvering matras gaat 7 tot bijna 10 jaar mee. Uiteindelijk ga je hoe dan ook negatief verschil merken na verloop van jaren, omdat de veerkracht afneemt, de ondersteuning slechter wordt en het ligcomfort dus ook alsmaar minder wordt. Vervang een slecht geworden pocketvering matras altijd!