Welke materialen dekbedden zijn er en welke past bij mij?

De materialen voor dekbedden vergelijken? Wij zetten katoen, dons, wol en synthetische materialen voor je op een rij. Net als de verschillende variaties, zoals katoensatijn of percal binnen het katoen, net als veren ten opzichte van wol en microvezel of polyester als synthetische keuzes. Op die manier kies jij voor een fijn materiaal voor je dekbed.

Let op: een dekbed bestaat uit een tijk en de vulling. Let op de materialen voor deze beide delen. Om die goed op elkaar af te stemmen, voor de juiste temperatuur in bed en voor een fijn comfort.

Bekijk alle dekbedden

  • Dekbed

Welke materialen dekbedden zijn er?

De materialen voor dekbedden kunnen we indelen in 4 hoofdcategorieën. Binnen die categorieën zijn er verschillende variaties beschikbaar, die we ook voor je op een rij zullen zetten. De belangrijkste verschillende materialen zijn:

  • Katoenen dekbed
  • Donzen dekbed
  • Wollen dekbed
  • Synthetisch dekbed

Katoenen dekbed

Het katoenen dekbed is de meest populaire keuze. We hebben het dan over de tijk, de laag om de vulling ervan. Binnen het katoen heb je de keuze uit een aantal verschillende materialen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van percale katoen. Dat is een stevig materiaal. Het kreukt gemakkelijker, maar zorgt er ondertussen ook voor dat het lekker koel aan zal voelen in bed. Een stevig materiaal van goede kwaliteit, dat daardoor een lange levensduur heeft. En zoek je naar een materiaal met een mooie glans en gladde afwerking? Dan is een satijnen dekbed een goede keuze. Een speciale weving van het katoen, zoals ook flanel een bekende variatie is. Flanel is wat warmer en heeft ook een mooie luxe uitstraling.

Tip: goedkoper gebruik maken van katoen? Kies dan voor een katoen-polyester dekbed. Dat combineert het natuurlijke katoen met synthetisch polyester. Goedkoper en bovendien beter geschikt bij allergieën, dankzij de gesloten structuur van synthetische materialen.

Donzen dekbed

Het donzen dekbed voelt heerlijk zacht aan, is lekker licht van gewicht en biedt de perfecte temperatuurregulatie. Het is op die manier een fijn materiaal, afkomstig van een lager liggende laag op de borst en buik van de eend en gans. Met name het licht gewicht vinden veel mensen fijn, voor de vulling van hun dekbed. Ondertussen is het materiaal goed geschikt om warmte vast te houden en kan het vocht relatief goed opnemen. De levensduur van het dons is behoorlijk lang, waardoor het een goede keuze is voor nu en in de toekomst.

Ten opzichte van het dons kun je ook gebruik maken van een veren dekbed. Dit materiaal lijkt op dons, maar heeft een aantal andere eigenschappen. Er is sprake van een kern steeltje met zachte haartjes, links en rechts. Die kernen zorgen voor een wat steviger karakter. Daardoor is het materiaal goed geschikt voor meer stevige kussen, maar iets minder goed voor dekbedden. Wel zijn er combinaties van veren en dons beschikbaar, die de dekbedden wat voordeliger maken dan op basis van alleen dons.

Wollen dekbed

Het wollen dekbed wordt gemaakt van schapenwol. Een duurzame keuze, omdat de wollen vacht van schapen vanzelf opnieuw aan zal groeien. Het materiaal neemt vocht zeer goed op, voelt lekker warm aan en kan ondertussen goed ademen. Dat voorkomt dat je het benauwd zal krijgen in bed. Het materiaal isoleert goed en is volledig natuurlijk. Houd er aan de andere kant wel rekening mee dat dekbed van wol zwaarder is dan een aantal van de andere vullingen. Veel mensen vinden dit prettig, om ‘stevig’ onder de wol te kunnen kruipen.

Tip: wol heeft een natuurlijke vuilafstotende werking, dankzij het wolvet. Daardoor is het niet nodig om het dekbed van wol te wassen, iets dat namelijk niet lukt in een gewone wasmachine.

Synthetisch dekbed

Last van allergieën of op zoek naar een goedkoop dekbed? Dan is synthetisch materiaal over het algemeen een goede keuze. Beschikbaar als microvezel of polyester dekbed. Synthetische materialen met een aantal fijne eigenschappen van katoen. Het grote verschil is echter de gesloten structuur van een polyester dekbed. Anders dan bij katoen is er geen sprake van een open structuur. Daardoor kunnen stof en huisstofmijt zich er niet zomaar in ophopen. Je hebt veel minder last van allergieën. Aan de andere kant kan een synthetisch materiaal voor een dekbed wat warmer zijn in bed, dus houd daar rekening mee bij je keuze voor de juist warmteklasse.

Welke materiaal dekbed hoort bij mij?

Benieuwd welk materiaal voor het dekbed je het best kunt kiezen? Bekijk de opties voor een katoenen dekbed, een donzen dekbed, een wollen dekbed of een synthetisch dekbed. Voor een anti-allergische werking op basis van polyester of microvezel, aan de hand van het lichte dons, natuurlijk wol of katoen voor de tijk.

Vergelijk de verschillende mooie materialen en let bijvoorbeeld goed op de warmteklasse. Op die manier zorg je voor een lekker warme deken in de winter, een verkoelende deken in de zomer en een materiaal dat lekker licht is of flink stevig aanvoelt als je onder de wol kruipt.

Dekbed kopen in jouw favoriete materiaal

Je kunt online jouw dekbed kopen in het materiaal dat je zoekt. Gewoon bij ons uit de eigen voorraad, waardoor we de verzending daarvan meteen voor je in orde kunnen maken. Kies op die manier voor een anti-allergie dekbed of doe inspiratie op met de andere dekbedden die er beschikbaar zijn. We maken het je graag gemakkelijk, uiteraard op basis van de afmetingen die je nodig hebt.

Ga voor een 1-persoonsdekbed in het ideale materiaal uit van 140x200/220 en voor een 2-persoonsdekbed van 240x200/220. Op die manier is er links en rechts sprake van voldoende overhang, om het bed mooi op te maken en ervoor te zorgen dat het materiaal de warmte goed vast kan houden. Belangrijke eigenschappen, die ervoor zorgen dat de voordelen van het materiaal voor het dekbed dat je kiest goed tot uiting komen.