Wat is het verschil tussen een donzen en veren vulling?

Een donzen dekbed of een veren dekbed: wat zijn de verschillen daartussen? Het zijn twee materialen die op elkaar lijken, maar dons en veren hebben toch een aantal andere eigenschappen. Wij zetten ze voor je op een rij, zodat je daar een goede keuze uit kunt maken. Kies voor een materiaal met een uitstekende temperatuurregulatie en een duurzaam karakter. Dankzij duizenden lagen die niet kunnen klonteren en een materiaal dat zeer licht is van gewicht. Of maak een meer voordelige keuze, die bovendien steviger aan zal voelen. Houd in dat geval wel rekening met meer puntige stekels, waardoor het verstandig is om een dekbed van dons of veren goed met elkaar te vergelijken.

Bekijk alle dekbedden

Wat is donzen vulling?

Een donzen vulling van een dekbed is gemaakt van het dons onder de veren op de buik en borst van een gans of eend. Het materiaal is bolvorming en heeft een zeer fijne structuur. Zacht en onregelmatig, zonder stekeltjes omdat er geen kern steeltje in aanwezig is. Een van de voordelen van dons is dat het zich automatisch herstelt naar de natuurlijke vorm, zodat een vogel er zo lang mogelijk gebruik van kan maken.
Een dekbed met een donzen vulling heeft een goede temperatuurregulatie en een fijne zachtheid. Goed geschikt voor zowel dekbedden als voor kussens, al is het belangrijk om daarvoor je persoonlijke voorkeuren te bepalen. Een kussen met dons is relatief zacht, waardoor het de moeite waard is dat te vergelijken met het meer stevige veren.

Wat is een veren vulling?

Een veren vulling van het dekbed lijkt op dons, maar zit toch anders in elkaar. Veren bestaan uit de bekende lange steeltjes, met zachte haartjes aan de linker- en rechterkant. Het is een beschermlaag voor de vogel. Waterafstotend en uitermate functioneel, want ze zorgen ervoor dat eenden en ganzen kunnen vliegen.
Veren zijn vooral goed geschikt voor de vulling van kussens. Het is een relatief stevig materiaal, met een duurzame basis. Veren worden ook gebruikt voor dekbedden, maar houd er rekening mee dat dit materiaal wat meer stekelvormig zal zijn. Vaak is er sprake van een combinatie tussen veren en dons, bijvoorbeeld op basis van 10 procent veren. Dat voorkomt het stekelige karakter, om er fijn onder te kunnen slapen.

Wat is het verschil tussen een donzen en veren vulling?

Veren en dons verschillen op basis van de stevigheid, het stekelige karakter en de temperatuurregulatie. Houd er bovendien rekening mee dat veren voordeliger zijn dan dons, bijvoorbeeld als combinatie tussen de twee materialen in een dekbed. En benieuwd naar meer materialen? Ontdek ook de voordelen van een wollen dekbed of doe inspiratie op met alle dekbedden bij ons uit het assortiment. Direct online te bestellen bij ons uit de eigen voorraad, zodat je het dekbed zo snel mogelijk in huis hebt.