Dekbed warmteklasse? Welke zijn er en wat zijn de verschillen?

De dekbed warmteklasse, wat is dat? Er bestaan 4 verschillende klassen, die aanduiden hoe warm of verkoelend een dekbed werkt. Belangrijke informatie, omdat je daarmee het ideale dekbed kiest voor ieder seizoen. Lekker verkoelend in de zomer, met een aangename temperatuur in de herfst een lente en lekker warm of extra warm in de winter. Wij zetten de mogelijkheden en de verschillen voor je op een rij.

Bekijk alle dekbedden

Welke warmteklasse dekbedden zijn er?

Er bestaan 4 verschillende warmteklassen voor de dekbedden:

 • Warmteklasse 1: extra warm voor in de winter

  Een dekbed in warmteklasse 1 is de meest warme keuze. Extra dik en bijvoorbeeld gevuld met wol of dons. Een extra warme keuze, voor de koudste winternachten. Is de slaapkamer niet goed geïsoleerd en gaat het de komende nachten vriezen? Dan voorkom je hiermee dat je het koud zal krijgen onder de deken.

 • Warmteklasse 2: warm voor in de winter

  De gebruikelijke keuze om het lekker warm te houden in de winter. Niet zo dik als in klasse 1, maar dik genoeg om tijdens normale Nederlandse winters fijn en comfortabel te slapen. En bovendien goed geschikt bij strenge vorst, mits de slaapkamer goed geïsoleerd is. Onder deze dekens heb je het niet snel koud.

 • Warmteklasse 3: aangenaam in de herfst en de lente

  Een dekbed in warmteklasse 3 is de ideale keuze voor in de herfst en in de lente. Als het niet extreem koud meer is, maar het ook nog niet echt warm wordt. Een dekbed met voldoende warmte, zonder dat je er aan de andere kant snel onder licht te zweten. Met een goede ademende werking, waardoor je daar op een prettige manier gebruik van kunt maken.

 • Warmteklasse 4: verkoelend voor in de zomer

  Het warmteklasse 4 dekbed is de ideale keuze in de zomer. De dunste variant, geschikt voor op warme zomerse dagen. Een fijne verkoelende werking, waardoor je er niet snel onder zal zweten.

Tip: het hele jaar door lekker slapen? Kies een 4-seizoenendekbed. Op die manier combineer je warmteklasse 4 met warmteklasse 2 of 3. Samen vormen ze een dekbed uit warmteklasse 1 of 2, zodat je daar in de winter lekker warm onder slaapt. In de herfst en lente kies je voor het deel uit klasse 2 of 3, terwijl het deel met warmteklasse 4 goed geschikt is voor in de zomermaanden.

Let op: een allseason-dekbed is niet hetzelfde als een 4-seizoenendekbed. Die laatste bestaat uit twee dekens uit verschillende klassen voor de warmte. Een all-seasondekbed heeft warmteklasse 2 of 3 en is daarmee goed geschikt om heel het jaar onder te slapen, vooral bij een goede isolatie van de slaapkamer.

Wat zijn de verschillen tussen de warmteklasse dekbedden?

De warmteklasse voor dekbedden geeft aan welke warmte je daarvan kunt verwachten. Of hoe verkoelend een dekbed werkt, als de temperaturen buiten en in de slaapkamer op beginnen te lopen. Het is verstandig om hier goed rekening mee te houden. Zo val je ’s avonds gemakkelijker in slaap, lig je ’s nachts niet te zweten en kun je ’s morgens weer fris ontwaken.

Zoek je een extra warm dekbed in klasse 1 of aan de andere kant een verkoelend dekbed voor in de zomer? Wij maken het je graag gemakkelijk, door bij de verschillende modellen aan te geven in welke klasse ze vallen. Op die manier maak je altijd een goede keuze, waarmee je in bed zorgt voor een aangename temperatuur om bij te slapen.

De voordelen van een warmteklasse dekbed

Een dekbed in de juiste warmteklasse kopen? Vergelijk de klassen 1, 2, 3 en 4. Wij hebben de verschillende dekbedden voor je op voorraad, net als elektrische dekens. voor op de echt koude winterdagen en bij slechte isolatie. Doe online inspiratie op met alle dekbedden uit ons assortiment. Wij maken de verzending van jouw nieuwe dekbed snel in orde, zodat je daar vlot onder kunt slapen.