Soorten dekbedden

De soorten dekbedden vergelijken? We zetten ze online voor je op een rij, zodat je daar een goede keuze uit kunt maken. Door de verschillende soorten dekbedden naast elkaar te zetten en aan de hand daarvan te bepalen waar je het liefst onder slaapt.

Om uit de soorten dekbedden die er zijn uit elkaar te houden kun je letten op een paar belangrijke factoren. Let goed op de warmte onder de deken of het verkoelende vermogen daarvan. En let op aanvullende specifieke eigenschappen, zoals de mogelijkheid om twee dekbedden te combineren of te profiteren van een anti-allergie bewerking. Op die manier kies je uit een dekbed voor de zomer of de winter, of voor een model waar je gedurende heel het jaar gebruik van kunt maken.

Bekijk alle dekbedden

Welke soorten dekbedden zijn er?

Wij zetten de verschillende soorten dekbedden voor je op een rij:

 • Enkel dekbed
  Het standaard dekbed. Een enkel model, dat je gedurende de verschillende seizoenen goed kunt gebruiken. Met warmteklasse 2 of 3, voor een warmer 2 model waar je het in de winter niet koud onder krijgt of voor een koeler model 3, met name geschikt voor de lente en de herfst.
  Tip: houd rekening met het materiaal van een enkel dekbed. Katoen werkt goed ventilerend, terwijl je het onder een deken van microvezel of polyester snel warmer zal hebben.
 • Zomerdekbed
  Een zomerdekbed kopen? Een model in warmteklasse 4. Het is het minst dikke dekbed, dat goed verkoelend werkt en er daarmee voor zorgt dat je het in het voorjaar en de zomer niet te warm zal krijgen. Houd er rekening mee dat je het hieronder in de winter waarschijnlijk niet warm genoeg zal hebben.
 • Winterdekbed
  Een fijn dik dekbed voor de winter, waaronder je het zelfs bij vorst buiten niet koud zal hebben. Dik uitgevoerd, waardoor het in het voorjaar en in de zomer waarschijnlijk een te warme keuze zal zijn.
 • 4-seizoenendekbed
  Het 4-seizoenendekbed kun je heel het jaar door gebruiken. Het is doorgaans de duurste keuze uit de verschillende soorten dekbedden, omdat het er 2-in-1 zijn. Je maakt gebruik van een zomerdekbed warmteklasse 4 en een dekbed uit warmteklasse 2 of 3. Gecombineerd zijn ze goed geschikt voor in de winter, terwijl je het enkele zomerdekbed in de zomer kunt gebruiken.
  Let op: een 4-seizoenendekbed is niet hetzelfde als een allseason-dekbed. Deze laatste soort is een prima middenweg, om daar gedurende alle seizoenen gebruik van te kunnen maken. Het is géén combinatie van 2 dekbedden, zoals het 4-seizoenendekbed dat wel is.
 • Anti-allergiedekbed
  Last van een allergie voor huisstofmijt of voor stof in het algemeen? Dan is het anti-allergiedekbed een goede keuze, dat we ook wel kennen als een anti-huisstofmijt dekbed. Er zal over het algemeen sprake zijn van microvezel of polyester. In sommige gevallen gaat het om katoen met een speciale behandeling. De open structuur van de stof wordt dan meer dichtgezet. Daardoor kunnen stof en huisstofmijten zich niet ophopen, waardoor je minder tot geen last hebt van je allergie.
 • Warmtedeken
  Is zelfs een winterdekbed uit warmteklasse 1 winter-plus niet warm genoeg? Bij slechte isolatie en zeer lage temperaturen in de slaapkamer kun je gebruik maken van een warmtedeken of een elektrische deken. Die houdt je lekker warm, zodat je ook op de koudste dagen van het jaar comfortabel kunt slapen.

Welke verschillen zijn er tussen materialen?

Je hebt voor de dekbedden in de verschillende soorten de keuze uit diverse materialen. Daarbij kun je denken aan katoen als belangrijkste materiaal, ook beschikbaar als satijn, percale katoen en katoen-polyester. Katoen is een fijne ademende stof, waardoor die zorgt voor een verkoelende werking in bed. Prettig tijdens het voorjaar, de zomer en de warme dagen in de herfst.

Let op: het materiala van een dekbed bestaat uit twee onderdelen. Maak onderscheid tussen de tijk de hoes en de vulling het materiaal in de deken. De tijk is doorgaans gemaakt van katoen. Satijn is een speciale weving van het katoen voor een mooie glanzende uitstraling en met percale katoen kies je voor hogere kwaliteit. Voor de vulling kun je gebruik maken van veren of dons, net als wol en microvezel of polyester.

Je kunt alle soorten dekbedden goed wassen, maar houd daarbij rekening met de specifieke wasvoorschriften. Je kunt online inspiratie opdoen met onze dekbedden, zodat je daar op je gemak een goede keuze uit kunt maken.

Dekbed aanschaffen? Dekbed Discounter

Een dekbed kopen? Je vindt de verschillende soorten eenvoudig online, om daar direct een keuze uit te maken. Wij hebben de dekbedden van goede kwaliteit voor je op voorraad, zodat we de verzending daarvan meteen voor je in orde kunnen maken. Bestel direct, dan gaan we er voor je mee aan de slag.