Dekbed wassen

Een dekbed wassen en benieuwd hoe je dat het best kunt aanpakken? Wij zetten de handige tips voor je op een rij. Het is belangrijk om het dekbed regelmatig te wassen, al hoeft dat niet zo vaak als het dekbedovertrek en het hoeslaken. Het is verstandig om die delen van je beddengoed vaker in de was te doen.

En er nog niet aan toe om je dekbed te wassen? Met een paar handige tips houd je het dekbed een stuk gemakkelijker fris:

  • Schud je dekbed iedere dag even op
  • Ventileer de slaapkamer voldoende
  • Lucht je dekbed regelmatig in de buitenlucht
    Let op: pas op met felle zon en regen

En heb je last van bacteriën? Die kun je verwijderen door het dekbed in de vriezer te plaatsen, waardoor de temperatuur voldoende laag wordt om de bacteriën te doden. Verder kun je het dekbed kort in de droger stoppen, om transpiratievocht te verwijderen. Op die manier zorg je ervoor dat je het dekbed goed schoon kunt houden, ook als je die niet meteen wilt wassen.

Bekijk alle dekbedden

Hoe was je een dekbed? En op hoeveel graden?

Veel mensen vragen zich af hoe ze hun dekbed moeten wassen en op hoeveel graden dat moet gebeuren. Het is uiteraard verstandig om in ieder geval het waslabel op te zoeken. Bevestigd aan het dekbed, waarop een precieze beschrijving staat hoe het materiaal te wassen. Is er geen label meer beschikbaar? Dan zetten we een aantal richtlijnen op een rij om een donzen dekbed, een wollen dekbed of een microvezel dekbed te wassen.

Donzen of veren dekbed wassen

Het donzen of veren dekbed wassen? Dat kan gewoon in je eigen wasmachine, mits je daarvoor het juiste programma selecteert. Maak gebruik van een fijnwasprogramma of een wolwasprogramma, zodat de wasmachine daar op een voorzichtige manier mee omgaat. En wil je een dekbed wassen dat niet past in de wasmachine? Je kunt het dekbed ook wassen in een badkuip, mits je die na het wassen wel goed uitspoelt.

Qua temperatuur kun je gebruik maken van 40 - 60 graden Celsius. Twijfel je over de geschikte temperatuur, omdat er geen waslabel beschikbaar is? Beperk dit tot 40, zodat je zeker weet dat het dekbed niet zal krimpen. In algemene zin hoef je een donzen dekbed niet zo vaak te wassen, vooral als je dat regelmatig lucht en opklopt.

Wollen dekbed wassen

Een wollen dekbed wassen? Dat is in de meeste gevallen geen goed idee. Vooral niet in je eigen wasmachine, ook niet met een wolwasprogramma. In plaats daarvan kun je het dekbed chemisch laten reinigen. Op die manier wordt die weer fris, zonder dat er beschadigingen optreden aan de tijk of aan de vulling van wol.

Tip: sommige wollen dekbedden laten zich op 40 graden wassen, in de wasmachine. Houd er rekening mee dat dit expliciet aangegeven moet worden op het waslabel, om krimpen te voorkomen.

Heb je last van vlekken op het wollen dekbed en wil je die laten reinigen? Dat kun je eventueel ook zelf met ossengalzeep of met groene zeep. Je kunt dat op de plek zelf aanbrengen, waardoor het niet nodig is om het geheel in de wasmachine te doen. Wol beschikt over een aantal zelfreinigende eigenschappen, waardoor regelmatig luchten verder voldoende is om het wollen dekbed goed schoon te houden.

Microvezel of polyester synthetisch dekbed wassen

Een synthetisch dekbed wassen? Je kunt microvezel of polyester zonder problemen wassen tot 60 graden. Bovendien kun je deze materialen ook zonder problemen in de droger plaatsen, waardoor het niet nodig is om het dekbed buiten te drogen of dat binnen op te hangen. Houd er wel rekening mee dat het wassen de levensduur kan verkorten, dus doe dat bij voorkeur niet te vaak.

Het is wat dat betreft belangrijk om de soorten dekbedden en materialen goed uit elkaar te houden. Om het dekbed zo nu en dan te wassen, maar vooral om die door te luchten en op te kloppen fris te houden.

Dekbed wassen dat niet in de wasmachine past

Een dekbed wassen dat niet in de wasmachine past? Gebruik dan een badkuip of een grote teil. Op die manier kun je handmatig wassen. Houd er wel rekening mee dat dit goed kan bij synthetische stoffen en bij dons of veren, maar dat dit niet geschikt is bij wol. De vulling van het dekbed zou te zwaar worden en kan gemakkelijk hard slijten. Houd daar rekening mee bij de aankoop van je dekbed, zodat je dat aan de hand van het waslabel en onze handige tips goed schoon kunt houden. Om iedere avond fris in bed te stappen en de volgende ochtend ontspannen wakker te worden.