Kees
Kan ik je helpen?
- X
Kees
Kees is verbonden!
Hey! Ik ben Kees, waar kan ik je vandaag mee helpen?
Ik krijg de meeste vragen over de volgende onderwerpen, maar stel me gerust elke vraag die je hebt.
Aan het laden...
aan het laden
Uitstekende service
Goede prijs/kwaliteit verhouding
Snelle levering
Selecteer een categorie.

Hoe een donzen dekbed wassen?

27 October 2021

Warm, behaaglijk en comfortabel; dons is de perfecte vulling voor in een dekbed. Als het tijd is om jouw donzen dekbed te wassen, is stomen een optie (het voorkomt krimp), maar het is niet altijd nodig. Plus, je wilt voorkomen dat je onnodig agressieve chemicaliën gebruikt. Controleer daarom eerst het waslabel: als de stof kwetsbaar is of als het dekbed versiersels heeft, moet je het schoonmaken waarschijnlijk overlaten aan een professional. Als de tijk van 100% katoen of een katoenmix is, kun je deze gelukkig meestal zelf wassen en drogen. Het is echter geen snel proces, dus je donzen dekbed wassen plan je bij voorkeur in op een vrije (mid)dag.

Actie: Gratis McGregor Dekbed

Hoe vaak moet je een donzen dekbed wassen?

Als vuistregel geldt dat een donzen dekbed één keer per jaar gewassen moet worden. Als jouw beddengoed vuil wordt, moet je het natuurlijk vaker wassen. Voor de beste resultaten moet een queensize of kingsize dekbed gewassen worden in een wasmachine en drogerset met extra grote capaciteit die aan de voorkant kan worden geladen. Je kunt deze extra grote machines bij de meeste wasserettes vinden. Als je een dubbel (ook wel 4-seizoenen) dekbed wast en thuis voor zowel wassen als drogen voorladers met voldoende capaciteit hebt, kun je de reis naar de wasserette overslaan.

Wasmachines op een rij

Stappenplan voor een donzen dekbed wassen

1. Doe het beddengoed in de wasmachine
Stop het dekbed in de wasmachine en zorg dat het niet gevouwen of gekreukt is. Spreid het beddengoed zoveel mogelijk uit in de machine.

2. Voeg wasballen/tennisballen toe aan de lading
Voeg wasballen of bijvoorbeeld sokken gevuld met tennisballen toe. Deze helpen voorkomen dat het dons gaat ophopen en voegen ook wat extra beweging toe om vuil, zweet en lichaamsoliën van het beddengoed te verwijderen. Gebruik niet te grote tennisballen, de trommel van je wasmachine moet natuurlijk niet beschadigen.

tennisbal

3. Voeg het wasmiddel toe
Giet een kleine hoeveelheid zacht wasmiddel in het zeepbakje van de machine. Gebruik de helft van de aanbevolen hoeveelheid voor een gemiddelde lading; je wilt niet eindigen met zeepachtig dons. Voeg geen bleekmiddel toe.

4. Stel de cyclus in
Stel de wasmachine in op de zachte/fijne cyclus met warm water. Stel de machine indien mogelijk in op een extra of verlengde spoelbeurt.

5. Laat de wasmachine draaien
Zet de wasmachine aan en laat hem de volledige cyclus doorlopen.

6. Controleer op zeepresten
zeepresten
Zodra de cyclus is voltooid, controleer je het beddengoed op zeepresten. Als je zeepsop ziet of zeepresten voelt, was het beddengoed dan opnieuw, dit keer zonder wasmiddel. Zeepresten zorgen voor klonten in je dons, dus stop pas met spoelen tot er geen zeep meer te bekenen is.

7. Haal het beddengoed uit de wasmachine
Wees voorzichtig bij het verwijderen van het beddengoed uit de wasmachine. Nat dons is zwaar en je wilt je dekbed niet scheuren. Je kunt een lichte geur van het natte dons opmerken; dit is normaal. De geur verdwijnt zodra het dons droog is.

8. Doe het beddengoed in de droger
Doe het beddengoed in de droger met extra capaciteit. Spreid het dekbed zo veel mogelijk uit en voeg vervolgens weer de was- of tennisballen toe om klonten weer tegen te gaan. Als je wasverzachter vellen gebruikt, kun je er één op het beddengoed gooien.

9. Start de droger
Zet de droger op de laagste warmtestand en zet hem aan.

10. Controleer de droger en schud het dekbed
Stop de machine om de 30 minuten en haal het beddengoed eruit. Schud het zachtjes om het dons gelijkmatig te verdelen. Zorg ervoor dat het niet te warm aanvoelt, want dons kan schroeien.

11. Ga door met drogen
Houd er rekening mee dat het drie of meer uur duurt voordat je donzen beddengoed volledig is gedroogd. Als je het proces beëindigt voordat het dons helemaal droog is, kun je mogelijk last krijgen van meeldauw en geur. Je weet dat het droog is als het dons licht aanvoelt en gelijkmatig over het dekbed is verdeeld.

12. Eindig met drogen aan een waslijn
drogen aan waslijn
Om het droogproces af te ronden, kunt je ervoor kiezen om het beddengoed op een warme, droge plaats binnen of buiten aan een waslijn te hangen. Een bonus voor witte dekbedden is dat de zonnestralen de stof kunnen opfleuren en vlekken kunnen verlichten.

13. Maak je bed op
Wanneer het dekbed schoon en droog is, is het tijd om het dekbedovertrek eromheen te schuiven en het bed op te maken.

’s Avonds in een schoon bed stappen is een heerlijk gevoel. De lakens en kussenslopen wassen we regelmatig, maar vergeet dus zeker niet het dekbed. Een donzen dekbed wassen is op zich een makkelijke taak, echter wel enigszins tijdrovend. Met ons stappenplan wordt het in ieder geval een stuk makkelijker om jarenlang te blijven genieten van jouw comfortabele, donzen dekbed.

TerugMaak nu je bestelling compleet

Dit zijn onze populairste producten van dit moment. Standaard scherp geprijsd & altijd handig om mee te pakken.

Luxe Verkoelend Dekbed - All Season

Luxe Verkoelend Dekbed - All Season

29,99

Hoofdkussen - All Year

Hoofdkussen - All Year

7,99

Luxe Klamboe - Rechthoek

Luxe Klamboe - Rechthoek

9,99

Maak een keuze