Kees
Kan ik je helpen?
- X
Kees
Kees is verbonden!
Hey! Ik ben Kees, waar kan ik je vandaag mee helpen?
Ik krijg de meeste vragen over de volgende onderwerpen, maar stel me gerust elke vraag die je hebt.
Aan het laden...
aan het laden
Uitstekende service
Goede prijs/kwaliteit verhouding
Snelle levering
Selecteer een categorie.

Beste kussen voor zijslaper, buikslaper en rugslaper

03 November 2021

Als het gaat om slaapcomfort, lijken matrassen alle aandacht te krijgen en hangt het kussen er maar een beetje bij. Het beste kussen voor zijslaper, buikslaper of rugslaper is echter net zo belangrijk. Het kiezen van het verkeerde type kussen kan leiden tot ongemak tijdens het slapen of zelfs nekpijn en andere pijnklachten. In deze blog wordt uitgelegd hoe je het beste kussen voor jou kiest op basis van jouw slaaphouding en persoonlijke behoeften. Tot slot krijg je nog een paar algemene tips.

Algemene uitgangspunten kussen en matras

Voor ieder persoon gelden bij de keuze voor het beste kussen naast de slaaphouding twee belangrijke pijlers:

-lichaamsgewicht, met een globaal onderscheid tussen boven of onder de 80 kg.
-hoe hard of zacht het matras is: zacht, medium of stevig (en nuances daar tussenin).
Op de weegschaal

De adviezen die in deze blog volgen zijn gebaseerd op de verwachte logische matraskeuze bij het lichaamsgewicht. Dat wil zeggen dat we uitgaan van dat mensen onder de 80 kg slapen op een zacht tot medium matras en boven de 80 kg op een medium of hard matras. Dit zijn de uitgangspunten voor de aanschaf van het correcte matras bij iemands lichaam. Het kan natuurlijk zijn dat dit bij jou toch anders is: houd hier dan rekening mee bij het interpreteren van de gegeven adviezen.

Beste kussen zijslaper

zijslaper
Het doel is om je hoofd in neutrale positie te ondersteunen en in lijn te houden met je ruggengraat. Bij een lichaamsgewicht boven de 80 kg raden we daarom een medium tot stevig kussen aan om je nek de ondersteuning te geven die het nodig heeft en om je schouders te ontlasten. Ben je onder de 80 kg en slaap je op een zacht matras? Kies dan een zacht tot medium kussen. Heb je een medium hard matras? Dan is voor het beste kussen voor jou als zijslaper medium tot zacht-stevig. Qua materiaal of type kussen komen we uit op één van traagschuim of een orthopedisch kussen. Deze zijn ontworpen om kwetsbare drukpunten te ontlasten en ervoor te zorgen dat de nek in optimale positie blijft.

Beste kussen buikslapers

Wanneer je op je buik slaapt, is het belangrijk om een zachter kussen te kiezen om de nek te ontlasten. Anders ligt je hoofd hoger dan je nek en schouders. Het beste kussen voor buikslapers bij een gewicht onder de 80 kg met een zacht matras is bijvoorbeeld een donsveren kussens of andersoortig kussen dat zacht is. Slaap je op een medium matras, focus je dan op een zacht tot medium kussen. Bij een medium matras met een gewicht boven de 80 kg raden we een zacht tot medium zacht kussen aan; bij een stevig matras een zacht-medium tot medium kussen. Daarnaast wordt aanbevolen dat buikslapers gaan voor een kussen dat laag ligt, omdat de ruggengraat anders te ver naar achteren wordt gebogen.

Beste kussen rugslaper

rugslaper
Belangrijk is dat het hoofd en de nek ondersteund worden, maar zodanig dat de nek in een onnatuurlijke positie terechtkomt. Onthoud dat je wil dat je ruggengraat en nek in één lijn blijven terwijl je slaapt. Het beste kussen voor rugslapers is bij een gewicht onder de 80 kg op een zacht matras daarom een zacht tot medium-zacht kussen. Bij een medium matras een zacht-medium tot medium kussen. Ben je boven de 80 kg, ga bij een medium matras dan voor een zacht-medium tot medium kussen en bij een stevig matras voor een medium-zacht tot zacht-stevig kussen.

Kussens voor specifieke situaties

Heb jij bijvoorbeeld een gevoelige huid? Dan raden we af om voor synthetische materialen te gaan, aangezien die voor irritatie kunnen zorgen. Heb je veel last van je nek? Dan bieden traagschuimkussens en orthopedische kussens uitkomst. Zweet je veel ‘s nachts? Kies dan voor een verkoelend kussen door ademende materialen te kiezen. Houd bij je keuze rekening met jouw specifieke situatie en behoeften.

Nieuw kussen

nieuw kussen
Als je onlangs een nieuw kussen hebt gekocht, kan het zijn dat het stijver aanvoelt dan je had verwacht. Dit is vaak het geval bij traagschuimkussens en komt omdat de vezels nog niet zacht zijn geworden. Het advies is om er toch op te gaan liggen. Na een paar dagen is je kussen zachter geworden door de hitte en bereik je het maximale comfortniveau.

Wanneer is het tijd voor een nieuw kussen?

Om het maximale uit jouw kussen te halen, is het aan te raden deze minimaal om de 2 jaar te vervangen. Dit komt doordat er na verloop van tijd een opeenhoping van huisstofmijt ontstaat en het kussen waarschijnlijk veel van zijn elasticiteit heeft verloren, wat betekent dat het niet langer voldoende ondersteuning biedt. Het is ook tijd om het te vervangen als je merkt dat je vaak wakker wordt met een zere nek of als je kussen tekenen van verkleuring vertoont. Elke verkleuring of vlek op je kussen is te wijten aan vocht en zweet dat door het oppervlak is doorgedrongen.

Milieubewust beddengoed weggooien

vuinisbelt
Aan het einde van de levensduur van je kussen is het belangrijk om het niet zomaar weg te gooien. Al het beddengoed dat bij het huisvuil wordt gegooid, komt vaak op de vuilstort terecht, wat slecht is voor het milieu. In plaats daarvan kun je beter:

● Je beddengoed naar het milieupark brengen
● Doneren aan bijvoorbeeld kringloopwinkels, daklozenopvang of het dierenasiel

Kussens wassen

Tot slot is een belangrijke overweging bij onderhoud van kussens of je het kussen zelf kunt wassen. Dit is afhankelijk van de materialen die je kussen bevat. Kussens van katoen of veren kunnen bijvoorbeeld op een zachte cyclus in de wasmachine, terwijl het niet wordt aangeraden om kussens met traagschuim te wassen. Raadpleeg altijd het etiket op jouw specifieke kussen voor meer instructies.

Een goede nachtrust staat en valt met het materiaal dat je in huis hebt. Een goed matras, zachte dekens, maar ook zeker een comfortabel kussen. Een goed kussen voorkomt nek-, schouder- en rugpijn en zorgt dat je uitgerust en vol energie wakker wordt. Kijk rond op onze website en vindt (met onze adviezen) het kussen dat het beste bij jou past.

TerugMaak nu je bestelling compleet

Dit zijn onze populairste producten van dit moment. Standaard scherp geprijsd & altijd handig om mee te pakken.

Luxe Verkoelend Dekbed - All Season

Luxe Verkoelend Dekbed - All Season

29,99

Luxe Klamboe - Rechthoek

Luxe Klamboe - Rechthoek

9,99

Maak een keuze