wie schreef nooit meer slapen

"Nooit meer slapen" is een roman van de Belgische schrijver Willem Frederik Hermans. Het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1971 en is sindsdien een klassieker geworden in de Nederlandse literatuur.

Het verhaal speelt zich af in een onbestemde toekomst en volgt de reis van een man genaamd Albert Kuijpers, die op zoek is naar de waarheid over een experimenteel slaappatroon. Kuijpers is gebaseerd op een echte persoon, namelijk de Nederlandse psycholoog en slaapspecialist Henri Pieron.

De roman combineert science fiction en filosofie en onderzoekt de gevolgen van een wereld waarin mensen niet meer hoeven te slapen. Het thema van het boek is hoe slaap en slaapgebrek onze realiteitsbeleving en onze identiteit beïnvloeden.

De stijl van Hermans is bekend om zijn rigoureuze en intellectuele benadering en zijn scherpe en soms humoristische observaties. De roman is een mijlpaal in de Nederlandse literatuur en wordt beschouwd als een klassieker van de moderne Nederlandse literatuur.

"Nooit meer slapen" is een boek dat nog steeds relevant is vandaag de dag, en de thema's en vragen die het oproept blijven actueel en blijven ons uitdagen om na te denken over de rol van slaap in onze levens. Het is een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in literatuur, filosofie en wetenschap, en voor hen die op zoek zijn naar een uitdagend en meeslepend verhaal.