veel slapen bij beginnende dementie

Veel slapen is een veelvoorkomend symptoom bij beginnende dementie. Dit kan het gevolg zijn van veranderingen in de hersenen die verband houden met de ziekte. Het is belangrijk om te begrijpen wat er achter dit symptoom zit en hoe u uw geliefde het beste kunt ondersteunen.

Wat is beginnende dementie?

Dementie is een algemene term voor een aantal ziekten die het vermogen van een persoon om normaal te functioneren en informatie op te slaan, belemmeren. De meest voorkomende vorm is de ziekte van Alzheimer. Beginnende dementie is de vroegste fase van deze aandoening, waarin de symptomen subtiel zijn en geleidelijk erger worden.

Waarom slapen mensen met beginnende dementie veel?

Veel slapen bij beginnende dementie kan het gevolg zijn van veranderingen in de hersenen. Dementie kan de communicatie tussen de hersenen en het lichaam belemmeren, waardoor de slaap-waakcyclus wordt verstoord. Hierdoor kunnen mensen met dementie moeilijk in slaap vallen, vaak wakker worden in de nacht en overdag veel slapen

Hoe kan ik mijn geliefde met beginnende dementie helpen?

Als u iemand kent die lijdt aan beginnende dementie en veel slaapt, zijn hier enkele stappen die u kunt ondernemen om hen te helpen: Maak een slaapvriendelijke omgeving: Zorg ervoor dat de slaapkamer van uw geliefde comfortabel, rustig en donker is. Vermijd overmatige geluiden en verminder de hoeveelheid licht in de kamer. Handhaaf een vast slaapschema: Het is belangrijk om iedere nacht op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend. Dit kan helpen bij het handhaven van een regelmatig slaap-waakritme. Beperk cafeïne en alcohol: Cafeïne en alcohol kunnen beiden invloed hebben op de slaapkwaliteit. Het is het beste om deze stoffen 's avonds te vermijden. Laat uw geliefde actief blijven: Dagelijkse lichaamsbeweging kan helpen bij het verbeteren van de slaapkwaliteit. Laat uw geliefde 's ochtends actief blijven, zodat ze 's avonds moe zijn en beter kunnen slapen.