slecht slapen corona

Sinds de uitbraak van het coronavirus is slecht slapen een veelvoorkomend probleem geworden voor veel mensen. Dit kan deels komen door de angst en onzekerheid die het virus met zich meebrengt, maar ook door veranderingen in onze dagelijkse routines en leefomgeving.

Een van de grootste uitdagingen voor het slapen tijdens de pandemie is de verandering in onze dagelijkse routines. Veel mensen werken nu vanuit huis, waardoor de scheiding tussen werk en privéleven vervaagt. Dit kan leiden tot verhoogde stress en angst, waardoor het moeilijker is om 's nachts goed te slapen.

Bovendien is de pandemie gepaard gegaan met een toename van het gebruik van schermapparaten, zoals smartphones, laptops en televisies. Het blootstaan aan blauw licht van deze apparaten vlak voor het slapen kan het slaappatroon verstoren en onze nachtrust negatief beïnvloeden.

Een andere factor die de slaap kan beïnvloeden, is de verandering in onze fysieke omgeving. Veel mensen zijn genoodzaakt om langere tijd binnen te blijven en hebben minder toegang tot frisse lucht en daglicht. Dit kan leiden tot een verstoorde biologische klok en een verminderde productie van het slaaphormoon melatonine.

Om het slaapprobleem aan te pakken, kunnen er verschillende stappen worden ondernomen. Een eerste stap is om de dagelijkse routines te herstellen, door bijvoorbeeld een vast tijdstip in te stellen voor het naar bed gaan en opstaan. Ook is het belangrijk om de slaapkamer zo donker, stil en comfortabel mogelijk te maken.

Een andere stap is om het gebruik van schermapparaten te beperken voor het slapen, door ze uit te schakelen of op een slaapstand te zetten. Ook kan het helpen om een 'digitale detox' uit te voeren door bijvoorbeeld geen schermapparaten meer te gebruiken minimaal een uur voor het slapen.

Ten slotte is het belangrijk om de fysieke omgeving te verbeteren. Dit kan door regelmatig naar buiten te gaan, te bewegen en voldoende daglicht op te nemen. Ook kan het helpen om natuurlijke hulpmiddelen te gebruiken, zoals een slaapmasker en geurende kaarsen, om het slaapklim