slapende armen tijdens slapen

Het gevoel van slapende armen tijdens het slapen kan zeer ongemakkelijk en soms pijnlijk zijn. Het gebeurt wanneer er druk wordt uitgeoefend op de zenuwen die door de armen lopen, waardoor de bloedtoevoer wordt verstoord en een tintelend gevoel of gevoelloosheid ontstaat. In dit artikel zullen we bespreken wat de oorzaken zijn van slapende armen tijdens het slapen en wat u eraan kunt doen.

Oorzaken

Slapende armen tijdens het slapen kunnen verschillende oorzaken hebben:

  1. Slechte slaaphouding

Een slechte slaaphouding is een veelvoorkomende oorzaak van slapende armen tijdens het slapen. Als u uw arm onder uw hoofdkussen legt, kan er druk worden uitgeoefend op de zenuwen en bloedvaten in uw arm, waardoor de bloedtoevoer wordt beperkt. Ook het slapen op uw zij kan druk uitoefenen op uw arm en dit kan resulteren in slapende armen.

  1. Beknelde zenuwen

Als u uw arm of hand te lang in een bepaalde positie houdt, kan dit leiden tot beknelling van de zenuwen die door uw arm lopen. Dit kan leiden tot een gevoelloos of tintelend gevoel in uw arm.

  1. Medische aandoeningen

Sommige medische aandoeningen, zoals het carpale tunnelsyndroom of hernia's in de nek, kunnen ook leiden tot slapende armen tijdens het slapen. Deze aandoeningen kunnen druk uitoefenen op de zenuwen die door uw armen lopen, wat leidt tot een tintelend of gevoelloos gevoel.

  1. Ouder worden

Naarmate we ouder worden, kan het verlies van spiermassa en -tonus ervoor zorgen dat we minder controle hebben over onze slaaphouding. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op slapende armen tijdens het slapen.

Wat te doen

Er zijn verschillende stappen die u kunt nemen om te voorkomen dat u slapende armen krijgt tijdens het slapen:

  1. Pas uw slaaphouding aan

U kunt uw slaaphouding aanpassen om druk op uw armen te verminderen. Probeer te slapen op uw rug of uw zij, en vermijd het slapen met uw armen boven uw hoofd of onder uw kussen. Als u op uw zij slaapt, kunt u een kussen tussen uw knieën leggen om uw heupen en rug te ondersteunen.

  1. Vermijd beknelling

Probeer te voorkomen dat u uw arm te lang in een bepaalde positie houdt om beknelling van de zenuwen te voorkomen. Als u bijvoorbeeld op uw computer werkt of met uw telefoon bezig bent, pauzeer dan regelmatig om uw handen te strekken en te bewegen.

  1. Stretchen

Voordat u gaat slapen, kunt u enkele rekoefeningen doen om de spieren in uw armen te ontspannen. Dit kan helpen om de bloedstroom te verbeteren en beknelling te voorkomen.