maagzuur in keel tijdens slapen

Maagzuur in de keel tijdens het slapen kan een vervelende en pijnlijke aandoening zijn. Het wordt ook wel reflux of GERD (gastro-oesofageale refluxziekte) genoemd. Het gebeurt wanneer maagzuur terugvloeit naar de slokdarm, waardoor het in de keel terechtkomt. Dit kan leiden tot een branderig gevoel, een zure smaak in de mond en zelfs keelpijn.

Er zijn verschillende oorzaken van maagzuur in de keel tijdens het slapen. Een van de belangrijkste oorzaken is een verminderde afvoer van maagzuur uit de slokdarm. Dit kan gebeuren wanneer de ring van spieren aan de onderkant van de slokdarm, genaamd de slokdarmklep, niet goed werkt. Hierdoor kan het maagzuur gemakkelijk terugvloeien naar de slokdarm.

Een andere oorzaak van maagzuur in de keel tijdens het slapen is de houding waarin we slapen. Wanneer we plat op onze rug liggen, kan dit de afvoer van maagzuur belemmeren. Het is daarom beter om op je linkerzij te slapen. Ook het eten van grote maaltijden vlak voor het slapen gaan, kan leiden tot maagzuur in de keel tijdens het slapen.

Er zijn verschillende manieren om maagzuur in de keel tijdens het slapen te behandelen. Een van de eerste stappen is om te zorgen voor een gezonde levensstijl. Dit betekent dat je moet stoppen met roken, minder alcohol drinken en gezonde voeding eten. Het is ook belangrijk om gewicht te verliezen als je overgewicht hebt.

Daarnaast kan het helpen om medicijnen te gebruiken die de afscheiding van maagzuur remmen, zoals protonpompremmers of H2-receptorblokkers. Ook kan het helpen om de hoofdeinde van het bed een paar centimeter te verhogen, zodat het maagzuur niet zo gemakkelijk terugvloeit naar de slokdarm.

Een andere optie is om een oplossing te zoeken in alternatieve behandelingsmethoden, zoals acupunctuur, massage en aromatherapie. Ook kan yoga en meditatie helpen om stress te verminderen, wat vaak een oorzaak is van maagzuur in de keel.