verborgen reflux 's nachts wel slapen

Verborgen reflux, ook wel bekend als stille reflux, is een aandoening waarbij maagzuur terugvloeit in de slokdarm en keel, zonder dat er typische symptomen van reflux optreden. In tegenstelling tot bij gastro-oesofageale refluxziekte (GERD), voelen mensen met verborgen reflux vaak geen brandend maagzuur of zure oprispingen, maar kunnen ze wel 's nachts moeite hebben om te slapen.

Hoe verborgen reflux de slaap beïnvloedt

Verborgen reflux kan de slaap op verschillende manieren beïnvloeden. Ten eerste kan het zuur dat in de slokdarm en keel terugstroomt, irritatie en ontsteking veroorzaken, wat kan leiden tot hoesten, keelpijn en een verstopte neus. Deze symptomen kunnen het moeilijk maken om te ademen en te slapen.

Ten tweede kan verborgen reflux leiden tot een verhoogde productie van slijm, wat de luchtwegen kan belemmeren en het ademen moeilijk kan maken. Dit kan leiden tot een gevoel van benauwdheid en kortademigheid, vooral tijdens het slapen.

Ten derde kan verborgen reflux leiden tot een verhoogd risico op slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling tijdens de slaap herhaaldelijk stopt en weer begint. Dit kan leiden tot snurken, vermoeidheid overdag en een verminderde algehele gezondheid.

Hoe u beter kunt slapen als u verborgen reflux heeft

Als u merkt dat u moeite heeft om te slapen als gevolg van verborgen reflux, zijn er verschillende dingen die u kunt doen om uw slaap te verbeteren.

  1. Eet lichtere maaltijden voor het slapengaan

Zwaar, vet voedsel kan de reflux verergeren en uw slaap beïnvloeden. Eet daarom lichtere maaltijden voor het slapengaan en vermijd voedsel dat bekend staat om refluxklachten te veroorzaken, zoals citrusvruchten, tomaten, koffie en alcohol.

  1. Verhoog het hoofdeinde van uw bed

Door het hoofdeinde van uw bed iets te verhogen, kunt u voorkomen dat zuur terugstroomt in uw slokdarm en keel. Gebruik een wigkussen of verhoog het hoofdeinde van uw bed met enkele centimeters.

  1. Vermijd het eten vlak voor het slapengaan

Probeer minstens 2-3 uur voor het slapengaan niet meer te eten. Dit kan de kans op refluxsymptomen verminderen en u helpen beter te slapen.

  1. Gebruik medicijnen

Over-the-counter of voorgeschreven medicijnen kunnen worden gebruikt om de symptomen van verborgen reflux te verlichten. Antacida kunnen helpen om de zuurgraad in de maag te verminderen, terwijl protonpompremmers kunnen helpen om de productie van maagzuur te verminderen.

  1. Vermijd koffie en alcohol

Koffie en alcohol zijn bekende triggers voor refluxklachten. Vermijd deze dranken, vooral vlak voor het slapengaan.