vanaf wanneer baby op buik slapen

Slapen is essentieel voor de ontwikkeling van een baby en ouders willen graag weten wanneer het veilig is voor hun baby om op de buik te slapen. Op de buik slapen kan het risico op wiegendood vergroten, en daarom worden er richtlijnen gegeven over de juiste slaaphouding voor baby's. In deze tekst zullen we bespreken vanaf wanneer een baby op de buik mag slapen en wat de richtlijnen zijn voor de slaaphouding van een baby.

Wanneer mag een baby op de buik slapen?

Het wordt afgeraden om baby's jonger dan zes maanden op de buik te laten slapen, omdat dit het risico op wiegendood kan vergroten. De American Academy of Pediatrics (AAP) raadt aan om baby's op hun rug te laten slapen, omdat dit de veiligste positie is om te slapen. Het wordt ook afgeraden om de baby's op hun zij te laten slapen, omdat ze zich dan nog steeds in een positie bevinden waarbij ze op hun buik kunnen draaien.

Na zes maanden kunnen baby's beginnen te rollen en sommige baby's kunnen dan in hun slaap op hun buik belanden. Als de baby zelf in staat is om van de rug naar de buik te rollen en weer terug, is het niet langer nodig om de baby terug te draaien op zijn rug.

Het is belangrijk om op te merken dat als een baby ziek is of speciale medische aandoeningen heeft, de arts mogelijk aanbeveelt dat de baby op de buik slaapt. Dit gebeurt echter alleen onder bepaalde omstandigheden en onder medisch toezicht.

Richtlijnen voor de slaaphouding van een baby

De AAP raadt aan om baby's op hun rug te laten slapen, omdat dit de veiligste positie is. Hieronder staan enkele aanbevelingen van de AAP voor de slaaphouding van een baby:

  1. Leg de baby op de rug om te slapen: Leg de baby altijd op de rug om te slapen, zowel overdag als 's nachts. Dit geldt voor baby's tot een jaar oud.

  2. Vermijd zijligging: Het wordt afgeraden om de baby's op hun zij te laten slapen, omdat dit nog steeds het risico op wiegendood kan vergroten.

  3. Gebruik een stevige en vlakke slaapplek: Zorg ervoor dat de baby op een stevige en vlakke ondergrond slaapt, zoals in een wieg, co-sleeper of ledikant. Het is belangrijk om de wieg vrij te houden van kussens, dekens, speelgoed en andere voorwerpen.

  4. Vermijd bed sharing: Het wordt afgeraden om de baby in hetzelfde bed te laten slapen als de ouders, omdat dit het risico op wiegendood kan vergroten. In plaats daarvan wordt aangeraden om een co-sleeper of wieg naast het bed te gebruiken.

  5. Zorg voor een veilige temperatuur: Zorg ervoor dat de kamer waarin de baby slaapt op een veilige temperatuur is. De kamer moet niet te warm of te koud zijn, en de baby moet niet worden oververhit door te veel kleding of beddengoed.