Spruw is een veelvoorkomend probleem bij baby's, vooral bij pasgeborenen. Het kan pijnlijk zijn voor de baby en kan ertoe leiden dat ze slecht slapen. In deze tekst bespreken we wat spruw is, de symptomen, de oorzaken en behandelingsopties voor spruw bij baby's en hoe het de slaap van de baby kan beïnvloeden.

Wat is spruw?

Spruw is een infectie veroorzaakt door de gist Candida albicans, die zich kan ontwikkelen in de mond of op andere delen van het lichaam. Bij baby's komt spruw het meest voor in de mond, en het kan zich verspreiden naar de lippen, tong en wangen. Spruw kan ook luieruitslag veroorzaken als het zich verspreidt naar het luiergebied.

Symptomen van spruw bij baby's

De symptomen van spruw bij baby's zijn onder meer:

 • Witte of gelige vlekken in de mond, op de tong en in de keel
 • Pijnlijke en gevoelige mond
 • Moeite met zuigen en slikken
 • Kwijlen
 • Luieruitslag als gevolg van spruw in het luiergebied

Oorzaken van spruw bij baby's

Spruw bij baby's wordt vaak veroorzaakt door een verandering in de bacteriële balans in de mond. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder:

 • Antibioticagebruik: Antibiotica kunnen de normale bacteriële balans in de mond verstoren, waardoor de Candida-gist zich kan ontwikkelen.
 • Borstvoeding: Als de moeder spruw heeft, kan de baby het via de borstvoeding krijgen.
 • Een verzwakt immuunsysteem: Baby's met een verzwakt immuunsysteem, bijvoorbeeld als gevolg van vroeggeboorte, kunnen vatbaarder zijn voor spruw.

Behandeling van spruw bij baby's

Behandeling van spruw bij baby's is meestal gericht op het verminderen van de symptomen en het bestrijden van de infectie. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan:

 1. Antischimmelmedicijnen

Antischimmelmedicijnen zoals nystatine en miconazol kunnen worden voorgeschreven om de infectie te behandelen. Deze medicijnen worden meestal toegediend in de vorm van een vloeistof die in de mond van de baby wordt aangebracht.

 1. Borstvoeding

Als de baby spruw heeft en de moeder borstvoeding geeft, kan de moeder ook spruw hebben. Beide moeten worden behandeld om te voorkomen dat de infectie heen en weer gaat tussen de baby en de moeder. De moeder kan een antischimmelmedicijn krijgen en ze moet haar tepels schoonhouden.

 1. Mondhygiëne

Goede mondhygiëne is ook belangrijk bij de behandeling van spruw bij baby's. Dit omvat het reinigen van speelgoed en fopspenen die de baby in de mond steekt en het regelmatig schoonmaken van flessen en fopspenen.