slapen straattaal

Slapen en straattaal lijken op het eerste gezicht niet veel met elkaar te maken te hebben. Toch zijn er enkele uitdrukkingen en woorden die in de straattaal worden gebruikt om het slapen te beschrijven. In deze tekst zullen we enkele van deze uitdrukkingen onderzoeken en kijken naar hun betekenis en oorsprong.

  1. Pitten

Een veelgebruikt woord in de straattaal voor slapen is "pitten". Dit woord is afgeleid van het werkwoord "pitten", wat "slapen" betekent. De oorsprong van het woord is niet helemaal duidelijk, maar het wordt al decennia lang gebruikt in de straattaal. Het woord wordt vaak gebruikt in combinatie met "knock-out" om aan te geven dat iemand zo moe is dat hij of zij onmiddellijk in slaap zal vallen.

  1. Sjorren

Een ander woord dat in de straattaal wordt gebruikt om slapen te beschrijven is "sjorren". Dit woord komt oorspronkelijk uit de Surinaamse taal en betekent "slapen". Het wordt vaak gebruikt in combinatie met "een tukkie sjorren" om aan te geven dat iemand een dutje gaat doen.

  1. Pitten als een os

De uitdrukking "pitten als een os" wordt gebruikt om aan te geven dat iemand diep slaapt en niet gemakkelijk wakker te maken is. Deze uitdrukking wordt vaak gebruikt om aan te geven dat iemand erg moe is en een goede nachtrust nodig heeft.

  1. Knorren

Een minder gebruikt woord in de straattaal voor slapen is "knorren". Dit woord is afgeleid van het geluid dat varkens maken wanneer ze slapen. Het wordt gebruikt om aan te geven dat iemand slaapt als een varken.

  1. Sopa

"Sopa" is een uitdrukking die vaak wordt gebruikt in de Antilliaanse en Surinaamse straattaal om aan te geven dat iemand slaapt. Het woord betekent letterlijk "soep", maar wordt in deze context gebruikt als synoniem voor "slapen". De oorsprong van het woord is niet helemaal duidelijk, maar het wordt al tientallen jaren gebruikt in de straattaal.

  1. Knipperen

"Knipperen" wordt vaak gebruikt in de straattaal om aan te geven dat iemand een dutje doet of even rust neemt. Het woord verwijst naar het sluiten en openen van de ogen, alsof iemand aan het knipperen is.

Conclusie

De straattaal bevat vele uitdrukkingen en woorden om het slapen te beschrijven. Deze woorden en uitdrukkingen zijn vaak kleurrijk en hebben soms een grappige oorsprong. Het gebruik van straattaal voor het beschrijven van slapen kan een manier zijn om een eigen taal te creëren en zich te identificeren met een bepaalde cultuur of subcultuur.