onrustige benen slapen

Onrustige benen tijdens het slapen, ook wel bekend als restless legs syndrome (RLS), is een aandoening die het moeilijk maakt om te slapen. Mensen met RLS ervaren een onaangename sensatie in hun benen die hen dwingt om te bewegen. Deze sensatie kan variëren van tintelingen en kriebels tot een pijnlijk gevoel dat vaak beschreven wordt als 'brandend' of 'prikkelend'. RLS kan een serieuze invloed hebben op de kwaliteit van leven en het is belangrijk om het te herkennen en te behandelen.

Symptomen

De symptomen van RLS kunnen verschillen van persoon tot persoon, maar het meest voorkomende symptoom is een onaangenaam gevoel in de benen dat alleen verlicht wordt door te bewegen. Dit kan leiden tot een constante behoefte om te bewegen, vooral tijdens de avonduren en 's nachts. Vaak gaan deze gevoelens gepaard met een gevoel van rusteloosheid en een verlangen om de benen te schudden of te bewegen.

RLS kan ook leiden tot slaapproblemen en slapeloosheid. Mensen met RLS hebben vaak moeite om in slaap te vallen en kunnen meerdere keren per nacht wakker worden vanwege de sensaties in hun benen. Dit kan leiden tot vermoeidheid en slaperigheid overdag, wat het dagelijks functioneren kan beïnvloeden.

Oorzaken

Hoewel de exacte oorzaak van RLS niet bekend is, zijn er verschillende factoren die de aandoening kunnen veroorzaken of verergeren. Erfelijkheid speelt waarschijnlijk een rol, aangezien de aandoening vaak voorkomt in families. Andere mogelijke oorzaken zijn:

  • Een tekort aan ijzer: RLS komt vaak voor bij mensen met een tekort aan ijzer. Dit kan worden behandeld met ijzersupplementen.
  • Medicatie: sommige medicijnen, zoals antidepressiva en antihistaminica, kunnen RLS veroorzaken of verergeren.
  • Zwangerschap: RLS komt vaak voor bij zwangere vrouwen, vooral in het derde trimester.
  • Ouder worden: RLS komt vaker voor bij oudere mensen.

Diagnose

Als u denkt dat u RLS heeft, raadpleeg dan uw huisarts. Uw arts zal uw symptomen beoordelen en een lichamelijk onderzoek uitvoeren om andere mogelijke oorzaken uit te sluiten. Als RLS wordt vermoed, kan uw arts bloedonderzoek bestellen om te controleren op een ijzertekort. Soms kan een slaapstudie worden aanbevolen om slaapstoornissen uit te sluiten.

Behandeling

Er is geen remedie voor RLS, maar er zijn verschillende behandelingen die kunnen helpen de symptomen te verlichten. Hier zijn enkele van de meest voorkomende behandelingen:

  • Medicatie: er zijn verschillende medicijnen die kunnen helpen bij het verminderen van de sensaties in de benen en de slaapkwaliteit verbeteren.