nooit meer slapen willem frederik hermans

“Nooit meer slapen” is een roman van de Nederlandse schrijver Willem Frederik Hermans, die voor het eerst werd gepubliceerd in 1966. Het boek vertelt het verhaal van de jonge geoloog Alfred Issendorf, die een expeditie leidt naar het noorden van Noorwegen om op zoek te gaan naar meteorieten. Het boek wordt vaak beschouwd als een van de belangrijkste werken van de Nederlandse literatuur en heeft een diepgaande impact gehad op de Nederlandse cultuur.

Het verhaal

Het verhaal begint met Alfred Issendorf, een jonge geoloog die een expeditie naar het noorden van Noorwegen leidt om op zoek te gaan naar meteorieten. Hij wordt vergezeld door zijn vriend Arne en de Samische gidsen Sibbele en Qvigstad. Het doel van de expeditie is om een meteoriet te vinden die in het gebied is neergestort. De expeditie begint met veelbelovende vooruitzichten, maar naarmate de reis vordert, beginnen de spanningen tussen de leden te groeien.

Issendorf wordt geconfronteerd met moeilijkheden in zijn werk en worstelt met zijn eigen identiteit en zijn relatie tot zijn vader, een bekende professor in de geologie. Hij begint te lijden aan slaapgebrek en hallucinaties, en wordt geplaagd door angst en paranoia. Het verhaal bereikt zijn hoogtepunt wanneer Issendorf, na een ruzie met Arne, alleen op expeditie gaat en verstrikt raakt in een sneeuwstorm. Hij wordt geconfronteerd met de harde realiteit van de natuur en wordt gedwongen om te overleven in een vijandige omgeving.

Thema's en symboliek

“Nooit meer slapen” behandelt verschillende thema's, waaronder de zoektocht naar kennis en waarheid, de relatie tussen vaders en zonen en de spanningen tussen verschillende culturen en talen. Een ander belangrijk thema is de menselijke ervaring van het universum en de zoektocht naar betekenis in een onverschillige, onvergeeflijke omgeving.

De symboliek in het boek is ook opvallend, met verwijzingen naar de Noorse mythologie en de ruimtevaart. De noordelijke poolnacht vertegenwoordigt de koude, onverschillige natuur van het universum, terwijl de meteoriet symbool staat voor de kennis en waarheid waar Issendorf naar op zoek is. De relatie tussen de personages, vooral tussen Issendorf en zijn vader, wordt ook gezien als symbolisch voor de menselijke zoektocht naar identiteit en verbondenheid.

Betekenis en invloed

“Nooit meer slapen” wordt beschouwd als een van de belangrijkste werken van de Nederlandse literatuur van de 20e eeuw en heeft een grote impact gehad op de Nederlandse cultuur. Het boek werd geprezen vanwege de complexiteit van de thema's en de diepte van het karakter, en werd later bewerkt tot een toneelstuk en een film.