nooit meer slapen hermans

"Nooit meer slapen" is een roman van de Nederlandse schrijver Willem Frederik Hermans, gepubliceerd in 1966. Het boek vertelt het verhaal van Alfred Issendorf, een Nederlandse geoloog die naar Noorwegen reist om een onderzoek te doen naar meteorieteninslagen in het gebied. Het boek is een existentialistische roman die de thema's van vervreemding, eenzaamheid, en de zoektocht naar zingeving in het leven onderzoekt. In deze tekst zullen we een nadere blik werpen op "Nooit meer slapen" van Willem Frederik Hermans.

Plot

Het verhaal speelt zich af in de jaren 1960 en volgt de reis van de jonge geoloog Alfred Issendorf naar Noorwegen. Alfred reist naar Noorwegen om een onderzoek te doen naar meteorieteninslagen in het gebied. Alfred wordt vergezeld door Arne, zijn Noorse gids en Finn, een Zweedse student. Terwijl ze door de wildernis van Noorwegen trekken, ontdekt Alfred dat het leven in de wildernis veel moeilijker is dan hij had gedacht. Hij kampt met lichamelijke en geestelijke uitputting, en worstelt met de eenzaamheid en vervreemding die hij voelt van zijn medereizigers en de buitenwereld.

Tijdens zijn zoektocht naar de meteorieten raakt Alfred ook betrokken bij een aantal conflictuele situaties, waarbij hij moet strijden tegen de elementen en de onvoorspelbaarheid van de natuur. Alfred komt er geleidelijk aan achter dat zijn zoektocht naar meteorieten niet alleen een wetenschappelijk doel dient, maar ook een persoonlijke betekenis heeft. Hij wil bewijzen aan zijn vader dat hij een waardevol lid van de samenleving kan zijn en dat hij niet de mislukking is waarvoor zijn vader hem altijd heeft gehouden.

Thema's

Een van de belangrijkste thema's in "Nooit meer slapen" is het gevoel van vervreemding en eenzaamheid. Alfred voelt zich vervreemd van zijn medereizigers en de wereld om hem heen, en worstelt met het vinden van zingeving in zijn leven. Dit wordt nog versterkt door de wildernis van Noorwegen, die als een symbool van de existentiële eenzaamheid fungeert.

Een ander belangrijk thema in het boek is de zoektocht naar zingeving. Alfred heeft het gevoel dat zijn leven geen zin heeft, en hij is op zoek naar een manier om betekenis te vinden in zijn bestaan. Hij hoopt dat zijn zoektocht naar meteorieten hem zal helpen om deze zingeving te vinden en om zichzelf te bewijzen aan zijn vader.

Het thema van de wetenschap en de relatie tussen wetenschap en de menselijke ervaring is ook een belangrijk aspect van "Nooit meer slapen". Alfreds zoektocht naar meteorieten is niet alleen een wetenschappelijke onderneming, maar ook een persoonlijke queeste die zijn eigen angsten en twijfels aan de kaak stelt. Hermans gebruikt dit thema om de beperkingen van wetenschappelijke kennis en de complexiteit van de mens.