nooit meer slapen film

"Nooit Meer Slapen" is een Nederlandse film uit 2016, geregisseerd door Boudewijn Koole. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Willem Frederik Hermans uit 1966 en vertelt het verhaal van een jonge geoloog die naar Noorwegen reist om een mysterieuze meteoor te vinden.

Het verhaal

Alfred Issendorf (gespeeld door Reinout Scholten van Aschat) is een veelbelovende geoloog die naar Noorwegen reist om een onderzoek te doen naar de samenstelling van het landschap en de grond. Hij wordt vergezeld door Arne en Johan, twee Noorse studenten die Alfred zullen helpen bij zijn onderzoek.

De reis begint in Oslo, waar Alfred de laatste hand legt aan zijn voorbereidingen en zich klaarmaakt voor de lange tocht door de bergen. Onderweg komen de drie mannen steeds meer in de greep van de onherbergzame natuur en de grillige weersomstandigheden. Alfred heeft daarnaast ook te kampen met een diepgewortelde eenzaamheid en het gemis van zijn vriendin. Het verhaal wordt steeds intenser en chaotischer naarmate de groep zich verder in de wildernis begeeft.

De thema's

De film behandelt verschillende thema's, waaronder de strijd tegen de natuur, het verlies van controle, de angst voor eenzaamheid, en het zoeken naar betekenis en zingeving in het leven. Ook de moeilijkheden van wetenschappelijk onderzoek en de strijd tussen wetenschappelijke integriteit en de druk om resultaten te behalen komen aan bod.

De cast

De cast van de film is indrukwekkend. Reinout Scholten van Aschat zet een sterke prestatie neer als Alfred Issendorf en is overtuigend als de geoloog die verstrikt raakt in de wildernis. Ook de Noorse acteurs Pål Sverre Hagen en Anders Baasmo Christiansen leveren uitstekende prestaties als respectievelijk Arne en Johan, de studenten die Alfred begeleiden tijdens zijn onderzoek.

De regie

De regie van Boudewijn Koole is subliem. De film is prachtig gefilmd en de natuurbeelden zijn adembenemend. De regisseur slaagt erin om de kijker het gevoel te geven dat hij of zij echt deel uitmaakt van de reis door de Noorse wildernis. Ook de muziek, gecomponeerd door Alex Simu, draagt bij aan de sfeer van de film en versterkt de emoties van de personages.

De film en het boek

"Nooit Meer Slapen" is gebaseerd op het gelijknamige boek van Willem Frederik Hermans, dat in 1966 werd uitgebracht. Het boek wordt beschouwd als een van de belangrijkste romans uit de Nederlandse literatuur en heeft verschillende prijzen gewonnen. De film volgt het boek nauwgezet, maar voegt ook nieuwe elementen toe die de verhaallijn versterken en de personages meer diepgang geven.